Lietuvos teismas leido išduoti Rusijos pilietį Amerikai

INTERFAX.RU praneša, kad Maskva nesutinka su Lietuvos teisme priimtu sprendimu, dėl Rusijos piliečio Dmitrijaus Ustinovo  išdavimo Jungtinėms Amerikos Valstijoms. „Tikimės bylos peržiūrėjimo ir teisybės atstatymo“- savo pasisakyme minėjo žmogaus teisių, demokratijos ir teisės viršenybės padalinio Rusijos Užsienio reikalų ministerijoje atstovas, Konstantinas Dolgovas

K.Dolgovas pabrėžė, kad rusui pateiktos pretenzijos jų šalies URM kelia rimtų abejonių, nes  kompetetingi JAV pareigūnai nepranešė Maskvai jokios informacijos apie  Rusijos pilietį. Rusija taip pat susirūpinusi Amerikos praktika siūsti užklausas trečiosioms šalims, dėl Rusijos piliečių ekstradicijos į JAV ir ten  jų atžvilgiu naudojamos Amerikos įstatyminės bazės.“ Tokia procedūra grubiai pažeidžia tarptautinius teisinius susitarimus“-pabrėžė Dolgovas.

„Jeigu Amerikos teisėsauga vieniems ar kitiems Rusijos piliečiams  turi pretenzijų, kaip atvejyje su Ustinovu, tuomet ji turėtų kontaktuoti su Rusijos kolegomis, o ne siekti mūsų piliečių suėmimo trečių šalių teritorijoje, dažnai net naudodama politinį spaudimą“-pridūrė Rusijos diplomatas.

2013 metų birželį Lietuva gavo iš JAV prašymą išduoti Ustinovą. Amerikiečių atsiųstame dokumente tikinama, kad nuo praėjusių metų spalio šis asmuo eksportavo tolimojo stebėjimo videokameras su infroraudonaja spinduliuote ir šiluminiais jutikliais naktiniam filmavimui. Ustinovas ir toliau planavo tuom užsiimti. JAV  duomenimis, įvykdydavęs įrangos kontrabandą, pinigus Ustinovas išgrynindavo, pervesdamas juos į bendrininkų sąskaitas. Dokumentuose nurodytos tūkstantinės sumos.

Kaltinimai rusui pateikti Amerikoje kovo 25 dieną. Už tokio pobūdžio nusikaltimus jam gresia nemažiau 20 metų kalėjimo. Praėjusį pirmadienį Vilniaus apygardos teismas leido Ustinovą išduoti Amerikai. Šis sprendimas gali būti apskųstas tik per septynias dienas. Ruso advokatas Drąsutis Zagreckas pranešė, kad būtinai tą padarys. Jis pabrėžė, kad jei prekės, kurias jo ginamasis įsigydavo JAV, turi turėti licenziją, bet Ustinovas jos neturėjo, tai jo veiksmus galima klasifikuoti kaip nusikalstamus, kadangi tai karinės prekės. Tačiau kai kurios prekės, kurias galimai Ustinovas įsigyjo ar planavo įsigyti JAV, turi dvigubą paskirtį. Jos naudojamos kaip kariniams taip ir civiliams tikslams. Duomenų, kad prekės turi turėti licenziją, aš byloje nerandu. Jeigu jo veikla Lietuvos įstatymais nedraudžiama, tuomet Ustinovas negali būti išduotas trečiajai šaliai.“- pareiškė Zagreckas radio stočiai „Golos Rosii“

 

meslaisvi.lt