Afera Nr.1

Kokiai Lietuvoje įvykdytai aferai priskirtumėte aukščiausiąją poziciją. Sakysite „Williams“, „Leo Lt“ ar Visagino atominės pradingę milijardai? Ne, jūs būtumėte neteisūs. Ši afera yra kur kas galingesnė. Prieš tai išvardytos yra tik šio nešvaraus reikalo pasekmė. Mūsų aprašomoje aferoje dalyvauja daugiausiai Lietuvos Respublikos piliečių ir greičiausiai ne tik Lietuvos. Į ją įsivelia ne pavieniai asmenys, o ištisos grupuotės, organizacijos , valdiškos įstaigos ir netgi teisėsauga. Dar nesupratote apie ką aš čia? Nu gerai patenkinsime jūsų smalsumą. Tai rinkimai į bet kokio lygio valdžią Lietuvoje. Aaa, sakysite jau seniai žinojote kaip jie vyksta. Žinojote, bet ar ką darėte, kad valdžią išsirinktumėme teisėtai? Atsiprašau, pamiršau, kad daugeliui ši klastotė visiškai priimtina. Ne sakysite, aš neprisidedu. Gal būt? Tam, kad išsklaidytumėme jūsų abejones, pavardysime kai kurias mums žinomas aferos dalyvių grupes.

  1. Valstybės tarnautojams draudžiama bet kokio lygio rinkiminė agitacija. Jei jūs valstybės tarnautojas, pagalvokite, ar nenusižengėte šiam įstatymui? Beje, rinkimų įstatymas draudžia jums agitaciją pavesti ir kitiems asmenims. Žinau ką man atsakytumėte. Tai smulkmena. Gerai, einam toliau
  2. Pirkimai.Va čia tai jau dalyvių skaičius smarkiai išauga. Pradedant nuo užsakovų politikų, ir baigiant organizatoriais, vežėjais, bei pačiais parsiduodančiais. Neužsiimat  tuom? Jūs tik stebėtojai. Kaip manot, matydami ir nesistengdami užkirsti tam kelio dalyvaujate aferoje?
  3. Rinkiminių komisijų nariai.Na jie turbūt patys daugiau papasakotų apie dalyvavimą aferoje. Vieną būdą galime paminėti ir mes. Išvykę iš Lietuvos ir nedeklaravę to Lietuvos piliečiai. Kaip jų užpildyti biuleteniai atsiduria balsadėžėse?
  4. Pagrindinė teisėsaugos paskirtis, nusikaltimų prevencija. Ne jau taip sunku užkirsti kelią įvairiems plika akimi matomiems nusižengimams? Greičiausiai kad nesunku, bet turbūt nenaudinga. Todėl lengviau prisidėti prie daugumos, dalyvaujančios suklastotoje Lietuvoje.

Visi šie keturi punktai, kiekvienas atskirai atrodo kaip nereikšmingos smulkmenos, bet kai juos sudedi į vieną, pasirodo, kad čia didelis dalykas.

Paminėjome tik keletą didžiulio nusikaltimo sudedamųjų dalių. Tačiau vieną svarbiausia mūsų manymų apgavysčių, dar nepasakėme. Jei galvojate, kad neidami į rinkimus neprisidedate prie jų absurdiškumo, tai norėčiau  nuliūdinti. Mano akimis jūs taip pat dalyvaujate šioje plataus masto aferoje, vykstančioje Lietuvoje jau virš dvidešimt metų. Greičiausiai, jūsų manymu  apgaunate valstybę, bet taip ir nesuprantate, kad apgavote save. Nes visos kitos aferos, kurios įvyksta Lietuvoje, dėl kurių jums darosi sunkiau gyventi, yra tik pasekmė tos pačios pirmos priežasties, apie kurią čia rašiau.

Pabaigai norėčiau pasakyti, kad pats kvailiausias atsakymas, kurį tenka išgirsti  siūlant prisidėti prie bet kokio lygio permainų, tai-„ o kas čia nuo manęs vieno pasikeis“ Ir taip man atsako tūkstančiai.

 

Donatas Jančaras

meslaisvi.lt