Saulės energijos parkų statybai leidimų daugiausiai išduota Šilutės rajone

Saulės kolektorių parkas šalia Kauno
meslaisvi.lt

Lietuvos energetikos ministerija paskelbė jau išdavusi leidimų 11 593  savininkams mažo galingumo (iki 30 kW) saulės elektrinėms plėtoti. Iš jų 428 leidimai išduoti tokias saulės elektrines įrengti Šilutės rajone kur itin daug leidimų yra gavusios ūkininkų Mamkų ir Arnašių šeimynos. Pasak Energetikos ministerijos, dėl paraiškų gausos darbuotojai nespėja rengti leidimų, mat Lietuvos valdžia priėmė labai viliojančias sąlygas gamintojams. Kainų komisija paskaičiavo 1,44 Lt už pagamintos elektros kilovatvalandę, taip elektrą superkant 12 metų. Tiek verslo bendrovės ir ūkininkai paskaičiavo, kad tai pelningas užsiėmimas net keleriems metams į priekį. Vieni susižavėję steigė atskiras įmones ir tose pačiose teritorijose užsitikrino po kelias dešimtis leidimų. Kiti leidimų saulės plėtotei prašė pasislėpę po viena įmone. Įdomu, kad už vienos tokios įmonės, UAB „Geovika“ Trakų rajone, Skersabalio kaime, kuri turi 38 leidimus, slepiasi ir verslininkas, buvęs nušalinto prezidento Rolando Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas.

Kai vienos jėgainės įrengimo kaina nuo 300 tūkst. nusileido iki 160-180 tūkst. litų o jų terminas atsipirkimo sumažėjo iki 5 metų, saulės energetika tapo patraukli investuotojams. Iki 30 kW saulės jėgainėms, buvo numatomos įvairios lengvatos. Tačiau lengvu pelnu ir įstatymo spragas užčiuopė ir didelių pinigų atstovai. Sklypai buvo pradėti skaidyti, įkuriant daugybę formalių UAB-ų. Taip paraiškos į Energetikos ministeriją pradėjo plaukti dėžėmis, iš kur ir atsirado tie 15 tūkstančių leidimų statyti tas 30 kW galios saulės jėgaines. Vyriausybė nutarė skubiai stabdyti procesą, skubos tvarka priėmė atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas, kurios riboja saulės energetikos plėtrą Lietuvoje. Pataisose įtvirtinta, kad iki liepos 1 d. leidimus vystyti saulės energetiką turintys gyventojai ir verslininkai turės įrodyti, kad jų projektai yra vykdomi ir investuota ne mažiau nei pusė šio projekto vertės. To nepadarius turimi leidimai bus naikinami.

Iki naujosios pataisos galiojo nuostata, kad elektros supirkimo tarifas statytojui nustatomas tada, kai išduodamas leidimas jėgainę statyti. O dabar statytojas turi susimokėti iki 15000 litų garantinį mokestį, suprojektuoti ir pastatyti jėgainę. Prijungti prie tinklo ir su visom pažymom bei leidimais  užtrunka apie metus. Ir tik tada sužinai elektros supirkimo tarifą, ir ar tau bus iš to kokios naudos.

Klausimas, ar tokie teisiniai pakeitimai nėra inicijuoti suinteresuotų žmonių, norinčių tapti saulės energetikos monopolininkais?

Dabar tik didžiausias optimistas gali ryžtis investuoti savo pinigus į šią energetiką.

Visus saulės energijos parkams statyti išduotus leidimus, galite pažiūrėti čia

Leidimai statybai   

Klojinių nuoma

meslaisvi.lt