Povilas Urbšys- negalime leisti, kad Lietuvoje kriminalinė veikla ir toliau būtų vadinama politika.

Visuomenė šiandien mato baisią politinę korupciją, bet išties „situacija yra dar baisesnė“

Gruodžio 13-osios vakarą M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje į Lietuvos Sąrašo suburtą Tiesos.lt klubą susirinkę piliečiai kartu su Seimo nariais Vitalijumi Gailiumi, Povilu Urbšiu ir Nagliu Puteikiu svarstė, kaip visuomenė galėtų priešintis valstybės užvaldymui.

Viešas Seimo narių pripažinimas, kad Valstybės saugumo departamento veikla kertasi su įstatymais ir tampa nusikalstama, kad šis departamentas neleistinai siekia kontroliuoti politikus ir teismus, kad politinės partijos vis dažniau ima veikti kaip kriminalinės struktūros, skatina visuomenę imtis savigynos ir ieškoti atkurtos Respublikos gynimo būdų.

Pasak Povilo Urbšio, šiandien Lietuvoje veik neliko politikos kaip viešojo intereso gynimo erdvės. Politikų interesai vis dažniau nesutampa su visuomenės interesais. Valdžios koalicijos savivaldybių ir nacionaliniame lygmenyje sudaromos ne vertybių, bet grupinių interesų pagrindu – siekiant, kad kiekvienas turėtų savo dalį. Povilo Urbšio teigimu: „Nejučiomis imame manyti, kad tai, ką politikai daro, ir yra politika. Bet mes kiekvienas turime sau nusibrėžti ribą: tai nėra politika. Čia lygiai tas pats, jei krepšinį žaistų pagal regbio taisykles, o mums sakytų: ‚Štai čia yra krepšinis‘.“ Visuomenė šiandien mato baisią politinę korupciją, bet išties „situacija yra dar baisesnė“, – tvirtino Urbšys. Todėl turime priešintis: negalime leisti, kad Lietuvoje kriminalinė veikla ir toliau būtų vadinama politika.

Klubo svečių nuomone, esant dabartinei Seimo sudėčiai, labai svarbu suburti jame principingų politikų ratą, kuris viešai ir nuosekliai gintų pamatines demokratinės valstybės vertybes, garbingai vykdytų Seimo nario priesaiką. Pasak Povilo Urbšio, netrukus Seime atsirasianti parlamentinė Ištikimybės priesaikai grupė. Nuo ištikimybės priesaikai turėtų prasidėti ir tikros, garbingos politikos atgimimas, pačios valstybės moralinis atsinaujinimas. Garbė, tarnavimo valstybei, tėvynei garbė, turi būti susigrąžinta į politiką. Ištikimas priesaikai politikas ar pareigūnas, Povilo Urbšio teigimu, „niekada nebus lojalus asmeniui ar grupuotei, kurie siekia siaurų grupinių interesų“.

Remdamiesi savo ilgamete kovos su organizuotu nusikalstamumu ir politine korupcija patirtimi, naujieji Seimo nariai tvirtino: galima kautis ir būnant mažumoje – teikiant įstatymus, kurie gintų bendrąjį gėrį, asmenine garbinga laikysena stiprinant sąžiningus pareigūnus visose valstybės tarnybose.

Kita vertus, klubo svečių nuomone, svarbu stiprinti principingų politikų ir valstybės likimui neabejingų piliečių ryšius, telkti visuomenę į platų pilietinį judėjimą, „kuris į politiką žiūrėtų kaip į nesavanaudišką atstovavimą viešajam interesui, bendrajam gėriui“. Pasak Povilo Urbšio, Panevėžyje, pradėjus piliečiams telktis savivaldos lygmenyje, tarsi Sąjūdžio laikais pavykę „uždegti vilties laužą“. Tokiu keliu reikėtų eiti visoje Lietuvoje. Tik visuomenei susitelkus, bus įmanoma grumtis su partine nomenklatūra, stabdyti korupcinius sandorius, juos viešinti, veiksmingai pasipriešinti valstybės užvaldymui. Todėl jau dabar pilietiniams sambūriams reikėtų rengtis savivaldos rinkimams.

Pasak Vitalijaus Gailiaus, visuomenei laikas patikėti, kad ji gali valstybės gyvenimą keisti. Štai per Seimo rinkimus piliečiai savo jėgomis „pašalino iš politinio žemėlapio pačią korumpuočiausią gaują – liberalcentristų partiją“. Dėl visuomenės pastangų „drąsesni darosi teismai, drąsesni ir kiti pareigūnai“. Tiesa, šiandien „valstybėje nenorima kompetencijos“, stengiamasi, kad pagrindinėse institucijose dirbtų tik aklai paklusnūs pareigūnai. Tai – patogiausias būdas valstybei užvaldyti. Todėl būtina toliau drąsinti valstybės pareigūnus ir politikus. Drąsūs institucijų vadovai jau šiandien gali pasipriešinti VSD savivalei. Vitalijus Gailius teigė sieksiantis, kad jo vadovaujamai Seimo Antikorupcinei komisijai būtų įstatymu suteikta gerokai daugiau galių. Anot jo, Komisijai būtina pradėti sisteminę kovą su politine korupcija. Šioje kovoje labai svarbu naudotis viešumu kaip ginklu. „Supratau: viešumas – labai stiprus įrankis naikinant politinę korupciją“, – pripažino Vitalijus Gailius.

Pasak Povilo Urbšio, šiandien valstybė iš esmės priklauso nuo mūsų asmeninių apsisprendimų ir gebėjimo jungtis, telktis: „Supraskite – atėjo tas laikas, kai viskas priklauso nuo asmeninės pozicijos. Nuo pozicijos užėmimo, kai nenori susitapatinti su aplinka, keičiasi pati aplinka. Pradžia – nebijojimas būti mažumoje, nenoras susitapatinti su aplinka“. Tačiau taip pat būtina ir burtis: jei veiksime pavieniui, galime būti izoliuoti, iš viešumos išstumti. „Mes, davę priesaiką, jos nesulaužėm tada ir, tikiuosi, nesulaužysime ir dabar“, – teigė Tiesos.lt klube Vitalijus Gailius.

lietuvossarasas.lt  informacija

meslaisvi.lt