A.Bilotaitė- R.Žemaitaitis neskaidrios praeities ir abejotinos reputacijos asmuo

Agnė Bilotaitė

Ar gali Ekonomikos komitetui vadovauti neskaidrios praeities ir abejotinos reputacijos asmuo?
2008 m. R. Žemaitaitis buvo vienas iš narių Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos, 2008 m. kovo 31 d. nusprendusios nutraukti viešąjį pirkimą ir pasiūliusios pereiti prie neskelbiamų derybų dėl Dumblo apdorojimo įrenginių statybos Vilniaus nuotekų valykloje. Konkursas nutrauktas dėl ekspertų konstatuotų pažeidimų, tačiau derybos baigtos jų nepašalinus, o sutarta statybų kaina 78 milijonais litų viršijo Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skirtą 105 milijonų litų ES lėšų sumą. 2008 m. birželio 26 d. APVA raštu nurodė, kad UAB „Vilniaus vandenys“ neteisėtai pasirinko viešojo pirkimo būdą ir yra padaryta daug kitų viešųjų pirkimų įstatymo ir taisyklių pažeidimų.
Tais pačiais metais jau R. Žemaitaičio pirmininkaujama Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija konkurse dėl Balsių mokyklos statybos ir ūkio priežiūros projekto skyrė pergalę 20 milijonų litų brangesniam nei konkurentų UAB „Vėtrūna“ statybų projektui. Viešųjų pirkimų komisijos sprendimą lėmė konkurso sąlygose įrašyti neeilinės prabangos reikalavimai numatomoje Balsių mokykloje.
R. Žemaitaičio pirmininkaujama Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija paskelbė sąlygas konkursui dėl Vilniaus miesto vakarinio aplinkelio tiesimo, tarp jų numatant ir sąlygą būti sėkmingai pastačius 87 milijonų litų vertės objektą. Tokią sąlygą išpildė vienintelė įmonė „Panevėžio keliai“, tad konkursas nutrauktas eliminavus visas kitas šio reikalavimo neatitinkančias, tačiau pigesnį projektą siūliusias įmones.
2009 m. Valstybės kontrolei atlikus Nacionalinio stadiono statybų auditą nustatyta, kad 2008 m. gautos privatizavimo fondo lėšos (60,5 milijono litų) Nacionalinio stadiono su sporto kompleksu statybos vykdymui buvo naudojamos nesilaikant Viešųjų pirkimų įstatymo nustatymų principų ir reikalavimų, neteisėtai ir neracionaliai. Tais pačiais metais Lietuvos aukščiausiasis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi paskelbė, kad sutartis dėl Nacionalinio stadiono Vilniuje statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė.

meslaisvi.lt