Paklausimas Konstituciniam teismui dėl Seimo rinkimų teisėtumo

Vilnius, 2012-11-02

Jau surinkti 54 Seimo narių parašai dėl paklausimo Konstituciniam teismui svarstymo lapkričio 6d. (antradienio) rytiniame Seimo posėdyje. Kad klausimas būtų privalomai svarstomas užtenka surinkti 47 Seimo narių parašus.

Nutarimo dėl paklausimo Konstituciniam teismui projektas – XIP-4935(3) numato kreipimąsi į šį teismą, kad jis išaiškintų, ar spalio 14d. Seimo rinkimai daugiamandatėje apygardoje bei kai kuriose vienmandatėse apygardose gali būti laikomi legitimiais, t.y., ar daugybiniai balsų pirkimai bei kiti šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai leido Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatyti esminius rinkimų rezultatus.

Įstatymas nustato, kad esminiai rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje gali būti patvirtinti tik tuo atveju, jei neginčijamų rezultatų paklaida neviršija vieno mandato.

Tautininkų sąjunga apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą, kuriuo buvo patvirtinti Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatai. Įstatymas nustato, kad, gavus tokį skundą, Lietuvos Respublikos Seimas ir (arba) Lietuvos Respublikos Prezidentas privalo kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl esminių rinkimų rezultatų nustatymo.

 

Gintaras Songaila

Tautininkų sąjungos pirmininkas

Seimo narys

meslaisvi.lt