Mes žinome, jog jie žino, kad mes žinome…

-Visi viską žino, tai kodėl niekas nieko nedaro?-tokius nepasitenkinimus dažnai tenka girdėti visuomenėje.

Šiame straipsnyje pabandysime paaiškinti, kodėl niekas nieko nedaro, arba tiksliau, nedaro tie, kurie už tai gauna atlyginimą.

Taigi pradėsime.Norėčiau paklausti jūsų, ar jūs žinote, kaip pas mus vyksta rinkimai į bet kokio lygio valdžią? Net neabejoju, kad daugeliui yra aišku, kad pas mus valdžia perkama. Taip, daugelis tą žino, bet to niekaip nesugeba išsiaiškinti mūsų teisėsauga, nenori matyti ir kitos, rinkimus kontroliuojančios institucijos.

Sakysite vėl apie rinkimus! Tačiau viskas nuo to ir prasideda. Teisėsauga pasidarė neįgali, ištirti politiniams nusikaltimams, nes tie politiniai nusikaltėliai ir kontroliuoja tą teisėsaugą. Einame toliau. Kyla klausimas, iš kur gauna pinigų tie aferistai, kurie perkasi sau valdžios galias? Mes žinome atsakymą ir į šį klausimą. Viskas prasidėjo nuo smulkmenų. Kažkada, kažkoks vienas policininkas ar pasienietis, teisėjas ar prokuroras, meras ar tarybos narys, pagalvojo, o kas čia nuo manęs vieno pasikeis, jei aš užsimerksiu į šį nedidelį nusižengimą. Žinoma tokį sprendimą padėdavo priimti ir koks nors nedidelis piniginis paskatinimas. Tačiau tas vienas, kažkoks valstybės pareigūnas nežinojo, kad tuo pačiu metu, taip, kaip jis, pagalvojo ir tūkstantis kitų šalies pareigūnų. Ir viskas įsisuko. Visoms smulkmenoms dedantis į krūvą, išaugo dideli korupciniai ryšiai. Prasidėjusi „atkatų” lavina už viešuosius pirkimus,  politikus esančius valdžioje, dar labiau  klampino į nusikalstamą gyvenimo būdą. Valstybinio turto pasisavinimai, biudžeto lėšų grobstymai, stambi kontrabanda, iš šių veikų dalis gaunamų pinigų, vėl metama sekantiems rinkimams, tam kad užėmus valsdžią vėl būtų galima kontroliuoti teisėsaugą ir nebaudžiamai toliau grobstyti valstybę, verstis kontrabanda, imti atkatus ar skelbti fiktyvioms įmonėms bankrotus. Ratas uždarytas?

Į šį klausimą atsakys antra mūsų straipsnio pavadinimo dalis. Taip, visi šie niekšeliai, dalyvaujantys valstybės griovime, jau irgi žino, kad mes apie juos ir jų machinacijas išsiaiškinome, todėl ramiai jaustis negali. Nors ir turėdami didelį asocialių žmonių, korumpuotų valstybės tarnautojų elektoratą, kontroliuodami teisėsaugos institucijas, jie nujaučia, kad šitaip be galo nesitęs. Paklausite, kada tai baigsis? O gi tada, kuomet mes ne tik žinosime, bet ir pripažinsime, kad mūsų valstybė užgrobta nusikalstamų susivienijimų, kontroliuojančių teisėsaugos, bei kitas valdiškas institucijas.

Paskutiniais duomenimis, Spalio 19 d. generalinis prokuroras D.Valys ir jo pavaduotojas Raulušaitis, paprašė valstybės apsaugos. Tik ar jie žino, kas yra valstybė, neaišku, tačiau aiškiai matyti, kad šie pareigūnai jau tikrai žino, jog visuomenės kantrybė eina į pabaigą.

Tikiuosi, kad atsakiau į klausimą, užduotą straipsnio pradžioje – kodėl niekas nieko nedaro?

P.S. Visi viską žino, o žinojimas jau dalis pergalės.

Donatas Jančaras

meslaisvi.lt