VAIKAMS IR JAUNIMUI (9 m. – 16 m.) GYVYBIŠKAI SVARBI STOVYKLA SU PALAPINĖMIS

VADOVAS sociopsichologas VYTAS STOŠKUS

 

Stovyklos veiklas kūrėme atidžiai apžvelgdami vaikų ateitį formuojančias aplinkas.

Stovyklos vadovas Vytas Stoškus daug metų gyvenęs ir dirbęs Amerikoje, grįžęs į Lietuvą išdalinti ilgametės sukauptos darbinės  patirties. Vytas Stoškus sociopsichologas,   buvęs socialinis darbuotojas, turintis patirties kaip miesto vaikų stovyklos direktorius, kūrybinio ir sisteminio mąstymo specialistas, konfliktų tarpininkas, aktyvus, linksmas žmogus, kūrybiškas, drąsus, įžvalgus, turintis aukštus bendravimo įgūdžius, lektorius, psichoterapeutas, maištininkas . (Autorius knygos „Konfliktai – ką daryti? Būdai, padedantys išvengti, mažinti, suvaldyti ir išspręsti konfliktus“, 2006. (Ji buvo ankščiau išleista kitu vardu: „Partnerystė sprendžiant konfliktus: Būdai, padedantys išvengti, mažinti, suvaldyti ir išspręsti konfliktus“, 2004)

STOVYKLAVIETĖS VIETA:

Palapinėse ant Neries kranto nuo Kauno 15km. – Guldėnų apylinkėse

 

PAMAINOS:

1-oji pamaina:2012 Liepos  11-14

2-oji pamaina:2012 Liepos 23-26

 

STOVYKLOS MOKESTIS:  180 lt

Būtina išankstinė registracija iki liepos 5 d. kontaktui e.p. sviesoskampelis@gmail.com, tel. 860081221 Jolanta, 861158183 Indrė, 867870305 Vytas.

 

 

STOVYKLOS TIKSLAI: Prasmingai praleistas laisvalaikis. Mokymas pačiu gyvenimu per kūrybišką bendradarbiavimą be konkurencinių žaidimų, per pagalbą vienas kitam. Veikla pritaikyta gerbiant vaikų ir paauglių prigimtinius poreikius. Vaikams ir paaugliams bus patariama, kaip išvengti konfliktų, patyčių ar kitų nemalonumų.

Bus sukuriama  saugi atmosfera „išsikrauti“ ir pasikalbėti apie tai, kas sunku, nepriimtina ar neįmanoma išsikalbėti namie, mokykloje ar su draugais.

Bus mokoma atpažinti savyje asmeniškas stiprybes, o silpnybes atsukti į teigiamus bruožus.

ESAMA SITUACIJA: : Bendro lavinimo  valstybinės mokyklos kupinos  prievartos ir begalinio spaudimo, vaikai atjungti nuo savo poreikių, išmokyti bijoti jausmų, nesuvokia vertybių.  Konkurenciją skatinančios metodikos nuolat verčia vienus prieš kitus kovoti dėl pažymių, dėmesio, draugų priėmimo. Tokioje tarpusavio užnuodytoje aplinkoje retas vaikas randa jėgos išsaugoti  nors vieną savo svajonę, suvokti gyvenimo prasmę, arba rasti kokia  kryptim  keliauti,  suartėti atvirai su nors vienu kitu žmogum, pasitikinčiai kurti teigiamus tikslus.

 

Švietimo įstaigos užnuodija bendravimą ir paskui skundžiasi, kad vaikai nesugyvena, tyčiojasi, elgiasi neatsakingai.

Stovykloje padedama vaikams susipažinti su savomis vertybėmis ir atsakingai spręsti .

 

Šiandien mokyklos, įstatymai, visuomenė, kuri pati baisiausiai užmigdyta, kurioje sulygintas kiekvieno unikalumas, stengiasi visus suvienodinti,  kad nebūtų ryškių skirtumų, kad neturėtų savo išraiškos. Vaikai taip supresuoti, lyg skiedrų plokštės, užaugę moka ypatingai gerai  įtikti, pataikauti, susitapatinti.

Mokyklose vaikai baudžiami už nepritapimą, išradingumą, iniciatyvą, pasireiškimą, savo nuomonės turėjimą, už būvimą savimi.

 

Stovykloje vaikai ir paaugliai bus skatinami susipažinti su savo unikalumu ir naudoti tą atrastą naują savo jėgą atsilaikyti prieš spaudimą nuo kitų „būti kaip kiti.“

Bus suteikiama  daug progų išreikšti savo mintis, jausmus, poreikius. Bus vertinami pokalbiai aiškinantis,  kodėl,  kas įvyko ir būtent taip įvyko.

Stovykloje bus suteikiama vaikams ir paaugliams progų atrasti, vertinti, pasireikšti, suvokti kodėl vieni ar kiti dalykai draudžiami ir kaip tai įtakoja  žmogaus ateities gyvenimą. Per bendradarbiavimą žaidimuose ir iššūkiuose, vaikai ir paaugliai bus skatinami atrasti kas „Aš“, ir ką tas „Aš“ turi bendro su aplinka ir aplinkiniais. O visus įtraukiančios diskusijos ir progos susimąstyti padės kiekvienam susipažinti su savo poreikiais, vertybėmis, unikalumu.

 

Vytas Stoškus su vaikais ir paaugliais kasdieninėse veiklose pasiūlys bendrauti anglų kalba. Kadangi Vytas Stoškus yra psichologas, jis bus  prieinamas psichologiniams konsultavimams darbuotojams, stovyklautojams ir kitiems, jei kažkam pradės „važiuoti stogas“.