Meninė eisena iki LRT pastato „Duokim garo!”

      Gegužės 7 d. Vilniuje, judėjimas „Už Teisingumą” menine eisena linksmai paminėjo Spaudos atgavimo dieną.  Šia akcija pasisakė už „visuomeninės, mokesčių mokėtojų lėšomis išlaikomos televizijos žodžio laisvę ir nuomonių įvairovę, prieš knygnešių apginto lietuviško žodžio siaurinimą“. Buvo perskaitytas ir pasirašytas  manifestas:

     Lietuvos radijo ir televizijos Tarybai bei visuomenei

Mes, pilietės ir piliečiai, pražygiavę „Siauro keliu“ ir susirinkę į sueigą „Duokim garo!“ skelbiame visuomenei ir visuomeninei LRT Tarybai šias Gegužės 7-osios tezes:

  1. 1904 metais iš Rusijos caro atgautas laisvas lietuviškas žodis šiandien Lietuvos televizijos informacinėse ir publicistinėse laidose yra susiaurintas ir paverstas vienos anoniminės grupuotės propagandos žodžiu.
  2. Šališkumas, tendencingumas ir uždarumas tapo išskirtiniu Lietuvos televizijos publicistinių ir informacinių laidų bruožu – šioje televizijoje beveik nebeliko nuomonių įvairovės ir tokią įvairovę ginančių laidų vedėjų bei savarankiškai mąstančių pašnekovų.
  3. Lietuvos televizija nebeatlieka savo visuomeninės ir pilietinės misijos.
  4. Iš esmės mokesčių mokėtojų lėšomis išlaikomas transliuotojas už šių lėšų panaudojimą neatsiskaito ne tik visuomenei, bet ir LRT Tarybai.
  5. Dauguma visuomeninės LRT Tarybos posėdžių vyksta slapta nuo visuomenės ir žiniasklaidos.
  6. Todėl reikalaujame panaikinti cenzūrą Lietuvos televizijoje ir radijuje, užtikrinti nuomonių įvairovę ir žodžio laisvę.
  7. Reikalaujame propagandą ir manipuliavimą visuomenės nuomone pakeisti objektyviu ir įvairiapusiu visuomenės informavimu, rimtais žurnalistiniais tyrimais, atviromis piliečių diskusijomis.
  8. LRT biudžetas ir finansiniai direkcijos sprendimai privalo būti skaidrūs ir vieši, o LRT Tarybos posėdžiai – visuomenei ir žiniasklaidai atviri.
  9. Reikalaujame, kad nešališko ir objektyvaus visuomenės informavimo užtikrinti nesugebantys Lietuvos televizijos direktorius Rimvydas Paleckis ir Naujienų tarnybos vadovas Audrius Matonis garbingai atsistatydintų arba būtų LRT tarybos atstatydinti.
  10. Reikalaujame, kad laisvo žodžio ir nuomonių įvairovės laiduoti nepajėgiantis LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius garbingai atsistatydintų arba būtų LRT Tarybos atstatydintas.

Sueigos „Duokim garo!“ dalyviai

 

 

meslaisvi.lt