Paklausk savęs-„..ar aš jau suaugau?”

Mano namai daugiau nei mano būstas

 

Šį kartą norėtumėm pakalbėti apie abejingumą ir nesubrendimą. Tik vaikas gali sau leisti nesirūpinti savo aplinka, nes tai už jį padaro tėvai, globėjai ar kiti prižiūrintys suaugę žmonės. Ar įmanoma suaugusiam žmogui be rūpesčių nugyventi gyvenimą? Ar gali žmogus nesidomėti save supančia aplinka? Deja, jai jis suaugęs, tai taip pragyventi gyvenimą neįmanomą. Tačiau mūsų visuomenėje atsirado daug užaugusių, bet taip ir nesubrendusių žmonių. Jie galvoja, kad gyvendami savo šalyje, gali elgtis nerūpestingai, abejingai, netgi kenkėjiškai savo namams ir tai jiems neatsilieps. Ar susimastė tokie žmonės, kad kažkas mūsų šalyje deda didžiules pastangas, kad išliktų pusiausvyra tarp gėrio ir blogio. Pagalvojo kada nors tokie visuomenės dalyviai, kad tokiai tautai, kaip mūsų, nuolat gręsia įvairios grėsmės, kaip iš išorės, taip ir vidinės.

Nematomų Lietuvos patriotų tikrai yra ir tarp politikų, ir tarp pareigūnų, ir tarp paprastų žmonių. Tik deja jų pastangos dažnai būna nematomos ir nesuprantamos didžiajai daliai gyventojų, norinčių gyventi nerūpestingą gyvenimą. Ši masė niekada ir nesužinos, kiek padorių žmonių buvo sužlugdyta finansiškai, morališkai , o kai kuriais atvejais ir fiziškai vardan jų patogaus ir nerūpestingo gyvenimo. O jei ir sužinos, tai pavers viską išsigalvojimais ar nesąmonėm, nes per savo nerūpestingą gyvenimą niekad nebuvo susidūrę su sunkumais, tam kad būtų išsaugotas tas jų patogus gyvenimas. Baisiausia tai, kad atsiranda tokių, kurie netgi kenkia tiems žmonėms, kurie siekia savo šalyje stabilumo, minimalios tvarkos, saugaus gyvenimo.

Ar klausėt kas savęs, ką aš daryčiau, jei mūsų šalį užpultų priešai? Čia nekalbam apie karinę agresija. Nors apie tokią taip pat reiktų pamąstyti. Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, mūsų šalį eitų ginti 46 procentai apklaustųjų. Drįstume suabejoti tokiais skaičiais. Paklausus gatvėje tokio pačio klausimo dažniausiai girdimas tas pats atsakymas ..“eina nx ta Lietuva“. Tad tokios fiktyvios apklausos tik paragina abejinguosius toliau gyventi nerūpestingai, kadangi „ kam man eiti ginti, jei va žiūrėkit ir be manęs eis 46 procentai kariauti ir tegul jie žūva už mano gerovę“ Tačiau užpuolimų dabar būna ir kitokių. Na pavyzdžiui ekonominis. Kiniečiams pasiūlius pigų „šūdą”, dauguma nesusimastydami puolė vartoti šias prekes, kontrabandininkams pasiūlius pigesnių cigarečių ar degalų, dauguma taip pat nesugeba atsispirti, vakarams pasiūlius didesnį uždarbį, nemažai mūsų piliečių išlėkė paskui tuos atlyginimus negalvodami nei apie savo vaikus, nei apie tėvus, nei apie savo šalį, kuri jiems suteikė šansą gimti ir užaugti. Tačiau nelabai kas nori gražinti skolas. Nori ir toliau nerūpestingai gyventi, taip kaip vaikystėje. Įžengimas į suaugusiųjų pasaulį nėra lengvas, bet jis yra būtinas norint, kad mūsų tauta gyvuotų ir klestėtų. Linkime visiems susirūpinti ne tik savo asmeniniu mažu pasaulėliu, bet pabandyti, kad ir mažais veiksmai, tokiais kaip atsisakymas kontrabandinių bei kiniškų prekių, prisidėti prie platesnės aplinkos kūrimo bei puoselėjimo.

Pagegiailaisvi.info