Pagėgiuose Demokratija peraugo į Kleptokratija?

"tvarkiečių demokratija"

Paaiškinimas iš Vikipedijos:

Kleptokratija būdinga diktatūrai, autoritarizmui, nepotizmui. Neretai ją patiria žlungančios ir oligarchijomis tampančios demokratinės valstybės. Kleptokratinis vadovas savavališkai naudojasi valstybės iždu. Kleptokratinis režimas dažniausiai ignoruoja visuomenės poreikius, nesirūpina šalies ekonomikos, socialiniais, politiniais reikalais, pilietinėmis ir žmogaus teisėmis, atbaido užsienio investicijas, smarkiai susilpnina vidaus rinką ir tarptautinę prekybą. Valdžia nesąžiningų operacijų būdu pasisavina piliečių pinigus, surenkamus kaip mokesčius, taip pat iš įvairių socialinių fondų ir juos švaisto. Kleptokratijai būdinga korupcija, lobizmas.

Mūsų žiniomis už  bandymą sužinoti, kandidatūras į Pagėgių seniūnus, Lietuvos Respublikos pilietis, D.Jančaras, turėjo apsilankyti policijoje. Paklausėme jo, kaip jam sekėsi.

Kuom esat kaltinamas?

Kaip man paaiškino pareigūnas, tai 174 str., nedidelis chuliganizmas. Keista ir tai, kad mano apklausoje, dalyvavo ir pareigūnas, kuris man bandant išsiaiškint kandidatūras į seniūnus, buvo atvykęs manęs išprašyt iš savivaldybės.

Ar jaučiatės persekiojamas?

Taip , kaip pasielgė administracijos direktorius V.Bendaravičius, parašydamas pareiškimą , kitaip pavadinti ir nesigauna. Nesuprantu, ko jiems ten tie seniūnai tokie paslaptingi turėjo būti. Per visą laiką, kiek man teko domėtis seniūnų kandidatūromis, nei vienas savivaldybės tarnautojas, nesugebėjo atsakyti nei kandidatūrų pavardžių, nei kokiu įstatymu remdamiesi, jie to padaryti negali.

Net vyriausioji juristė A.Truškauskienė niekaip nesusigaudė, ką jinai gali man sakyti , o ko negali.  Menkas įstatymų žinojimas verčia problemas spręsti lengviausiai, tai kviestis Pareigūnus. Bet tai dar nebūtų blogiausia, tačiau atvykę pareigūnai taip pat nesugeba situacijos įvertinti nešališkai. Jie iškart stoja į tarnautojų pusę net nebandydami pasiaiškinti.

Ką manot daryti toliau?

Kol jėgos ir galimybės leis, tai stengsiuos, kad mūsų krašte įsigalėjusi kleptokratija grįžtų į demokratinės savivaldybės kelią.

Bet gi be palaikymo sunku?

Mane palaiko daug žmonių iš kitų vietovių, tame tarpe ir iš užsienio. O vietiniams galiu pasakyti,kad kiekvienas renkasi savo vertybes ir jeigu jie nemato to, ką aš matau, tai nereiškia kad aš kažkoks nenormalus. Anksčiau ar vėliau viskas paaiškės.

Tai čia jums Kalėdoms savivaldybė dovanėlę pateikė?

Aš kalėdų nešvenčiu, ir kai manęs paklausia,ką padovanosi vaikui dovanų, aš atsakau:-bandysiu padovanoti nuostabų gyvenimą Lietuvoje.Ir tai aš darau kiekvieną dieną. Kas prieš gerą visiems gyvenimą Lietuvoje, žinoma ir toliau kenks man,rašys pareiškimus, vadins kvaileliu, dės baudas, grasins chuliganizmais, ignoruos, tyčiosis, žemins, bet tai manęs nebaugina nes aš žinau ką darau. O jie visi tegul sau mėgaujasi mano šiandienine padėtimi ir galvoja ką sau nori.

ačiū už pokalbį.

kalbino V.S.

pagėgiailaisvi.info