Nepamiršime ir neatleisime

DSC01014Vis labiau pasigirstant keiksnojimams Lietuvos valstybei, nusprendėme pakalbint vieną iš aktyvių Pagėgių miesto visuomenininkų, D. Jančarą ir paklausti jo nuomonės apie šį reiškinį.

-Donatai, ar keikiate Lietuvą?

-Nekeikiu ir niekada to nedariau, kad ir kaip sunku yra dabar ar buvo anksčiau. Nesuprantu tų žmonių, kurie burnoje prieš savo Valstybę. Tokiems siūlyčiau susimąstyti, kodėl taip atsitiko, kad jie pradėjo nekęsti Lietuvos.

-O tai ką jūs manot?

-Aš manau, kad Valstybė čia ne prie ko, bet reikia demaskuoti tuos valstybės tarnautojus ir politikus, kurie lėmė, kad atsirastų nepakantumas savo namams. Keistai atrodo kai žmogus, dirbdamas valstybinėje, iš biudžeto išlaikomoje įmonėje, dergia valstybę. Na grynas anekdotas. Jam ši šalis suteikė pragyvenimo šaltinį, būdą išreikšt save, o jis dar sugeba ir pakeikt Lietuvą.

-Nejaugi būna ir tokių?

-Labai gaila, bet man teko sutikti ne vieną. Kai kurie biudžetinių įstaigų darbuotojai net nesuvokia, iš kur pas juos atsiranda atlyginimai. O baisiausia tai, kad užėmę pareigas pagal partinę linija ar per giminystės ryšius nevertina tos darbo vietos ir dar tyčiojasi iš kitų valstybės išlaikomų visuomenės sluoksnių, tokių kaip pensininkai, neįgalieji, socialinių pašalpų gavėjai ar bedarbiai. Tokie politikai ir tarnautojai nesuvokia, kad visi jie yra išlaikomi valstybės. Jie turėtų būti dėkingi savo šaliai, kad tik pas mus valstybės tarnautojai sugeba geriau ir patogiau jaustis savo žemėje, negu juos išlaikantieji.

-O tai kas jūsų manymu galėtu pareikšti priekaištus Lietuvai?

-Niekas negalėtų. Lietuvą reikia gelbėti. Kaltinti galime tuos, kurie už valstybės vairo. Jūs gi nekaltinat automobilio, jei jo vairuotojas padarė avariją ir pražudė niekuom dėtus žmones. O jei jis tą padarė pažeisdamas kelių eismo taisykles, tai jį sodina į kalėjimą. Taip turėtų būti ir su valstybės vairuotojais, kurie nesilaiko tam skirtų taisyklių, nes per juos nukenčia kur kas daugiau žmonių.

-O ką pasakytumėt apie savivaldybės politikus, jie juk vykdomoji valdžia?

– Žiūrint kieno valią jie vykdo. Taip, kai kuriuose vietose jų kaltinti negalėtumėm, bet yra be galo daug sričių, per kurias alinama mūsų šalis. Viena iš jų, tai betvarkė viešuosiuose pirkimuose, nereikalingų etatų įsteigimas, o baisiausia, kad kai kurie etatai įsteigiami tam, kad pasinaudojant tuo darbuotoju, vietiniai politikai tenkintų savo asmeninius interesus

-Bet tai čia jau korupcija?

-Nu taip, bet didžioji dalis visuomenės dar tiek nesuvokia, kad įžvelgtų čia korupciją. Korupcija daugeliui tai tik kyšio ėmimas ar davimas. Būna atvejų ,kai savo asmeniniams tikslams, aukščiausi partijų vadovai, tie kurie pozicijoj, gali panaudoti net didžiąją dalį tarybos narių ir administracijos darbuotojų.

-Tai gal užsimintumėt apie kokį?

-Nu taip, tikrai visų negalėčiau žinoti, na bet pavyzdžiui teritorijų planavime. Administracijos direktorius ar taryba turi be galo daug galių tvarkant viešą erdvę. Pasiplanuoja kas naudinga kai kuriems asmenims, prabalsuoja ir va prašom jums, valstybinių galių panaudojimas asmeniniams tikslams. O žmonės keikia valstybę, nors turėtumėm pareikšt priekaištus konkretiems asmenims ar asmeniui.

-Dažniausiai jaunimas išvyksta iš Lietuvos, taip pat negailėdamas negražių žodžių tėvynei, ar pateisintumėt?

-Tokiems žmonėms siūlyčiau pasidomėt tų šalių, į kurias jie vyksta, valstybinėmis skolomis. Jie turbūt nustebtų, kad visos šalys, kurias taip giria mūsų tautiečiai, turi šimteriopai didesnes skolas ir kad kažkada reiks sumokėt už gyvenimą ne pagal išgales. Mes turim unikalią galimybę, matydami kitų šalių patirtį, užbėgt savo  šalies bankrotui už akių. Juk skolinamasi ne vien geriems tikslams, bet aš įsitikinęs, kad ir tam, kad būtų  ką pavogti, nes tie, kurie tai daro, žino, kad jiems atidavinėti nereikės. Aš esu tikras, kad ir tose, kabutėse, turtingose šalyse, buvo skolinamasi ir dėl šios priežasties.

-O tai kaip visgi pakeisti tuos blogus valstybės vairuotojus?

-Sunkus uždavinys. Paklauskit bet kurio kelių policininko, kiek vairuotojų sėda už vairo neturėdami teisės vairuoti arba iš jų ta teisė buvo atimta. O įžūliausi tiesiog nusiperka vairuotojo pažymėjimą ir įsivaizduoja, kad gerai vairuoja. Taip ir su politikais. Jie sako ,kad juos išrinko, bet deja, kai kurie nepaisydami įstatymų, vis tiek braunas prie to valstybės vairo. Ir atsisėda, bet vairuoja į kitą pusę. Žmonėms siūlyčiau pasižiūrėt, kurie politikai, buvę ilgą laiką valdžioje, susikūrė sau patogų ir aprūpintą gyvenimą. Tai  tokio gyvenimo materiali kokybė, mažiausiai per pusę, turėjo būti visoje mūsų šalyje. Kiekvienas gali pasižiūrėti tinklapyje www.2g.lt savo asmeninę skolą, ir pasakyt aukščiausiems politikams, kada gražinsi man skolą?

-Tai pabaigai, ką norėtumėt palinkėt tokiems šoferiams?

-Nenorėčiau aš jiems nieko linkėti, bet norėčiau pasakyti, žinokit visuomenė nepamirš ir neatleis. Nepamirš ir neatleis, kad per juos žmonės pradėjo nekęsti savo namų.

 

 

Pagėgiailaisvi.info