Prisidengiant vienų vaistų tiekimo sutrikimais, galima prekiauti kitais, tik žymiai brangesniais.Pacientai to nepajus, nes kompensuojama 100%

Apie tokias schemas dar ilga nebūtume sužinoję, jei ne portalo meslaisvi.lt skaitytojai, kurie papasakojo mums savo istoriją. Viena moteris, serganti 2-ojo tipo (nuo insulino nepriklausomu) cukriniu diabetu ilgą laiką naudojo vaistinį preparatą Glucotrol XL. Šis vaistas buvo pilnai valstybės kompensojamas, todėl finansiškai ligoniai to nejuto, tačiau vieną dieną šio vaisto vaistinėse neliko. Vaistininkai dorai Gliucotrolio dingimo iš prekybos ligonei paaiškinti negalėjo, todėl moteris pradėjo nerimauti, kad taip jai kiekvieną mėnesį reikalingų vaistų ji niekur negaus. Apvažiavusi daugelį savo apskrities, kur gyvena vaistinių, ji vis dėl to nusipirko taip reikiamų jai vaistų, tačiau kaip reikės gyventi toliau be jai reikalingų medikamentų nežinojo. Nežinojo ir vaistininkai, kad vietoje Lietuvoje iš prekybos išimamų Glucotrol XL į rinką atkeliauja „GLYNASE XL-5 5 mg pailginto atpalaidavimo tabletės N100“. Buvo iš karto atliekti tam tikri teisiniai veiksmai ir šios tabletės skubos tvarka įtraukiamos į valstybės kompensuojamųjų vaistų sąrašą, kuris įsigaliojo nuo rugpjūčio 12d. Skirtumas tik tas, kad Gliucotrolis, vaistai.lt svetainės duomenimis, kainavo 9,1 Eur., o Glynase jau 26,79Eur.

Ir vos tik „Glynase” už 26 Eur. įtraukiamas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, netikėtai Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba praneša, kad Gliucotrol gamintojai iš Belgijos Pfizer Europe MA EEIG informavo, kad atnaujinama Gliucotrol preparato gamyba, kurių tablečių pakuotė pacientams Lietuvoje kainuoja 9,1Eur., ir kurių kainą pilnai kompensuoja valstybė. Beje, Pfizer Europe MA EEIG yra ir to pačio Glynase už 26,79 Eur. gamintojai.

Taip, per ne pilnai mėnesį, nuo 2022m. birželio 22d. kuomet Pfizer pranešė apie Gliucotrol gamybos sutrikimą, iki liepos 21d., kuomet tas pats Pfizer informavo apie Gliucotrol gamybos atnaujinimą Lietuvos kompensuojamųjų vaistų sąraše, kartu su Gliucotrol už 9,1 Eur. tai pačiai ligai gydyti atsirado ir to pačio gamintojo vaistinis preparatas „Glynose” už 26,79 Eur. Pacientai žinoma to tiesiogiai nepajus, nes ir vieną, ir kitą vaistą 100% kompensuoja valstybė, bet tą tiesiogiai turėtų pajusti visi Lietuvos mokesčių mokėtojai, nes atsirado puiki terpė greičiau išleisti biudžeto lėšas, kas priklauso tik nuo gydytojų, išrašančių kompensuojamus vaistus sąžinės, o gydytojų sąžinė labai priklauso nuo to, ar pas juos kabinete buvo apsilankęs Pfizer atstovas.

meslaisvi.lt