Anykščių valdininkai: viena ranka davė, kita nori paimti. Socialinio būsto istorija.

Pasak Anykščių valdininkų, tokį šildymo sistemos vožtuvą moteris galėjo netyčia pasukti valydama dulkes.

Į portalą meslaisvi.lt kreipėsi Gitana Mamedova iš Anykščių.
Moteris papasakojo kaip vietos valdininkai sumanė kaltę dėl šilumos sistemos avarijos socialiniame bute suversti jai. 2021 m. vasario 20 d. ryte į G.Mamedovos duris pasibeldė žemesnio buto gyventoja. Ji pranešė, kad jos kambarys apačioje yra užlietas vandeniu. Apžiūrėjusios Gitanos būstą, moterys pastebėjo, kad iš šildymo sistemoje esančio trieigio vožtuvo lašą vanduo. Skubiai buvo iškviestos tarnybos. „Atvykę meistrai iš UAB Anykščių šiluma gedimo vietą patepliojo kažkokia koše ir pasakė jog neišleidus iš sistemos vandens nieko čia kitaip nepadarysi, o kol yra šildymo sezonas, išleisti sistemos negalima”-pasakojo anykštietė. Taip Gitana gyveno toliau ir po mėnesio pastebėjo, kad vanduo iš to pačio vožtuvo vėl laša. Vėl išsikvietė meistrus, kurie ir vėl defektuotą šildymo sistemos vietą patepliojo kažkokiu tepalu. Ir štai dar po kiek laiko, gegužės mėnesį G.Mamedova sulaukė skambučio iš Anykščių savivaldybės. Telefonu jai buvo pranešta, kad teks atlyginti apatinio buto gyventojų nuostolius. Ir iš tiesų, neužilgo G.Mamedova sulaukė laiško iš draudimo bendrovės” Swedbank P@C Insurance AS”, kuriame ji raginama kuo skubiau ,per 15 kalendorinių dienų draudimo bendrovei sumokėti 1561,13 Eur. „Laiku atlyginus nurodyto dydžio nuostolius bus išvengta teismo, išieškojimo išlaidų ir bus sutaupytas brangus jūsų laikas”– taip savo pranešimą baigė draudikai. Prie raginimo sumokėti baudą atstovai iš draudimo pridėjo ir avarijos išvadas, kurias nustatė šilumos sistemos prižiūrėtojai UAB „Anykščių šiluma”. Kai kurie išvadų punktai tiesiog verčia susimąstyti, ar tikrai Anykščių savivaldybės valdininkų požiūris į socialinę paramą gaunančius asmenis yra nuoširdus. Išvadose buvo parašyta taip: galbūt buto, esančio adresu Statybininkų g. gyventojas nuorinęs radiatorių, paprasčiausiai pamiršo jį užsukti ir pasišalinus orui, pradėjo lašėti vanduo, kuris ir užliejo žemiau esantį butą.

Galbūt gyventojas netyčia pasuko nuorinimo ventilį, valydamas dulkes ir pan. Ir trečioji išvada skamba taip: „galbūt ventilio sandarinimo medžiaga sudūlėjo nuo laiko ir prasiveržė vanduo.

Įvertinęs nustatytas avarijos priežastis nepriklausomas statinio ekspertas Donatas Jančaras tiesiog šypsosi.” Visų pirma tegul valdininkai apsisprendžia dėl sistemos mazgo pavadinimo, nes išvadose jie jį vadina nuorinimo vožtuvu. O tai mano galva yra sukčiavimas siekiant išvengti atsakomybė, nes mano akimis žiūrint tai nėra nuorinimo vožtuvas, kurį galima netyčia, kaip teigia šilumininkų atstovai, pasukti valant dulkes.(šypsosi).Ši šildymo sistemos detalė vadinasi trieigiu šildymo srautų skirstymo vožtuvu. Ir ji jau morališkai pasenusi. Ką galiu pasakyti, kaip ir dauguma valdininkų , Anykščių savivaldybės klerkai galvoja tik apie save.Jau jeigu norėjo išsiaiškinti, kas iš tiesų kaltas dėl šio šildymo sistemos defekto, valdininkai turėjo samdyti nepriklausomą ekspertizę, tačiau jie to nedarė, nes greičiausiai supranta, kad kalti jie patys.Lietuvos Respublikos Šilumos ūkio įstatymas aiškiai nusako, kad pastato šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas (eksploatuotojas) – asmuo, kuris atitinka šio įstatymo keliamus reikalavimus, yra atestuotas nustatyta tvarka ir verčiasi sistemų priežiūros (eksploatavimo) veikla. Būtų keista, jei socialinio būsto gyventoja, ypač moteris prižiūrėtų šildymo sistemos mazgų kokybę.Ji to tiesiog pagal įstatymą daryti negali. Ir sutartyje dėl socialinio būsto šildymo tas yra aiškiai apibrėžta, kad buto šildymo sistemą, nors ji ir nėra nuosavybė prižiūri šilumos tiekėjas, kitaip sakant UAb Anykščių šiluma. Pasak Gitanos Mamedovos, nuo 2017m., nuo kada ji ten gyvena šildymo sistemos apžiūrėti jokie specialistai nei karto atvykę nebuvo”– komentavo D.Jančaras. Po tokių eksperto išaiškinimų G.Momedova nusiramino. Baudos draudikams mokėti neketina, o valdininkų grasinimai, tokie kaip parašysime žemiau jai nė motais.

Taigi, visos šios istorijos metu, Gitana bandė pagalbos kreiptis į visus aukščiausius Anykščių valdininkus. Vieną atsakymą ji vis dėl to gavo, kuris greičiausiai pasako visos Anykščių savivaldybės valdžios požiūrį į eilinius žmones, kokia yra Gitana Mamedova, vieniša dviejų vaikų mama, sunkiai dirbanti už 460 Eur atlyginimą.

Anykščių vicemeras Dainius Žiogelis

„Laba diena, civilinis kodeksas numato, kad už žalą, kuri kyla nuo įrenginių bute atsako buto savininkas arba teisėtas jo nuomininkas.Tad ir žala kilusi nuo šildymo sistemos bute esate atsakinga Jūs.Nuomininkas turi informuoti apie gedimus bute turto savininką(savivaldybę),bet Jūs to taip pat nepadarėte savalaikei. Taip aiškina savivaldybės teisininkai.Jei manote kitaip, visada galutinis taškus deda teismas.Pagarbiai Dainius Žiogelis.Vicemeras”

meslaisvi.lt