Bilas Geitsas 2011 metais Ženevoje: artimiausias dešimtmetis – skiepų dešimtmetis (II dalis)

Tęsiame Bilo Geitso kalbos , sakytos
Pasaulinės sveikatos organizacijos 64-oji asamblėjoje 2011 metais, gegužės 16-24 dienomis Ženevoje,
publikavimą

„Produktų kūrimas

Vakcinos nuo pneumonijos simbolizuoja vieną įdomiausių tendencijų pasaulio sveikatos srityje – visiško teisingumo siekimas užtikrinant naujoves. Anksčiau naujai sukurtos vakcinos pirmiausia buvo skirtos turtingoms šalims ir dažnai praeidavo ne vienas ar du dešimtmečiai, kol jos pasiekdavo neturtingas ​​šalis,kurioms labiausiai jų reikėjo. Tačiau ši situacija keičiasi. Šios naujos vakcinos nuo pneumonijos į besivystančias šalis patenka tik po kelerių metų po jų patvirtinimo išsivysčiusiose šalyse. Tai yra tiesa rotaviruso vakcinos atžvilgiu. Šiandien turėtume judėti nuo patvirtinimo, link visiško vakcinų pristatymo. Pasaulio aljanso partnerystės dėka turime galimybę vakcinas ir skiepus pristatyti laiku, tą galime užtikrinti su jumis visais šiame kambaryje. Šiuo atžvilgiu turime puikų pasiektos sėkmės pavyzdį. Gruodžio mėn. praėjusiais metais Burkina Fasas, Malis ir Nigeris įėjo į istoriją, kai šalyse buvo visiškai įdiekta nauja meningito A vakcina, specialiai sukurta naudoti Afrikai. Viskas prasidėjo 1996 m., Kai didžiausia istorijoje meningito mirtina epidemija apėmė 25 Afrikos šalis, užkrėtusi daugiau nei ketvirtį milijono žmonių. Meningitas pasiekia savo aukas nerimą keliančiu greičiu. Visiškai sveikas vaikas dabar gali žaisti su draugais ir mirti vos per kelias valandas. 1996 m. Vienintelė priemonė nuo meningito trumpo veikimo vakcina nebuvo tokia naudinga – ji neturėjo jokio poveikio skiepijamiems mažamečiams vaikams. Sveikatos priežiūros pareigūnai ją naudojo tik po protrūkių todėl jie tai pavadino „vaistu po mirties“. Jie reikalavo daugiau kokybiškų vakcinų, kurios galėtų užkirsti kelią protrūkiams.

PSO dirbo su mūsų fondu ir PATH, kad sukurtų meningito vakcina. Partneriai nustatė tikslinę 50 centų vakcinų kainą kuri būtų prieinama visiems. Tačiau norint pagaminti vakciną už tokią mažą kainą reikėjo naujo požiūrio. Projekto metu buvo bendradarbiaujama su olandų biotechnologijų įmone, organizavome technologijų perdavimą iš Jungtinių Amerikos Valstijų, ir tada sutarėme dėl bendradarbiavimo su išrūgų institutu Indijoje kad užtikrintume vakcinos gamybą žemomis kainomis. Mes jau matėme puikių šios vakcinos rezultatų. Burkina Fasas pranešė tik apie vieną ligos atvejį per pirmąsias 16 šių metų savaičių, o tai yra staigus sergamumo sumažėjimas, tačiau dar per anksti skelbti pergalę, bet šie ankstyvi duomenys mane įkvepia.

Šimtmečius meningitas terorizavo regioną, kuriame gyvena 400 milijonų žmonių. Su šia vakcina  mes galime nutraukti šį terorą. Turime toliau kurti ir tiekti visas naujas vakcinas, tačiau pagaliau pirmą kartą galime pamatyti šviesą tunelio gale.

Skiepijimo mastai

Kad galėtume laikytis pažado dėl vienodų galimybių naudojantis sveikatos priežiūros paslaugomis, šių vakcinų kainos turi būti pakankamai mažos, kad visos šalys galėtų sau tai leisti. Mūsų fondas dirba su daugeliu gamintojų, kad būtume tikri dėl to. Tikiu, kad galime iki 2016 m dvigubai sumažinti bendrą pagrindinių vakcinų kainą, ypač  penkiavalenčių pneumokokinių ir rotaviruso. Be to, pats skiepijimas yra didžiulė problema. Daug darbo dėl to jau atliekame daugelyje besivystančių šalių. Bangladešas, kurio nuostabią sveikatos istoriją ką tik girdėjote, Nikaragva, Ruanda ir Vietnamas paprastai vakcinomis aprūpina  90% naujagimių. Tačiau yra daug regionų, kur skiepijimo rodikliai yra labai žemo lygio. Beveik visose šalyse tai galima padaryti geriau ir kai kuriose šalyse reikia geriau pasistengti, kad padidintume vakcinų dešimtmečio pajėgumus. Žinau, kad šalių sveikatos apsaugos ministerijos vadovai susiduria su labai sunkiu reikalu. Jiems tenka spręsti  daugybę skirtingų problemų, kurių kiekviena yra gyvenimo ir mirties klausimas. Bet aš manau, kad sprendžiant prioritetus kyla klausimas dėl imunizacijos sistemos. Tai yra sritis, kurioje lyderystė yra kritinė. Pažangiausiose sistemose skiepai yra veiksmingi būtent todėl, kad sveikatos apsaugos ministerijos supranta atsakomybę už rezultatus ir sukuria sistemą, kurios prioritetas analizuoti pačią sistemą, kad rezultatai būtų kuo geresni. Stengiamasi atpažinti problemas pritaikyti naujovių diegimą, pažangiausias idėjas. Pateiksiu jums pavyzdį. Tik neseniai Indijoje Biharo valstijoje buvo vienas mažiausių vakcinacijos rodiklių pasaulyje – mažiau nei 30 proc. Tada politikas, ministras pirmininkas Nitishas Kumaras tvirtai  pareiškė reikalingi pokyčiai. Nepaisant to, kad Biharas vis dar yra labai problematiška vieta, jis nebėra tarp žemiausiai skiepijamų valstybių. Vakcinacijos rodiklių dabar išaugo daugiau nei dvigubai ir viršijo 60%. Be to,planuojama šį rodiklį didinti. Prieš kelis mėnesius aplankiau ministrą pirmininką Kumarą ir supratau, kad žinojimas kur veikia ir kur ne imunizacijos sistema yra nuostabus dalykas. Jis labai tikisi iš visų tolimesnės paramos. Man buvo malonu matyti, kad atlikdamas šį darbą ministras pirmininkas sulaukė didelio populiarumo. Žmonės sužinojo apie lyderį, kuris imasi  įtakoki tokią pagrindinę sistemą ir priverčia ją veikti labai efektyviai. Tokie pavyzdžiai turėtų įkvėpti visus aktyviau vadovauti  savo sveikatos apsaugos sistemoms. 2005 m. Buvo nustatyti du pagrindiniai imunizacijos tikslai, kuriuos dar reikia pasiekti. Siūlau dar kartą patvirtinti mūsų įsipareigojimą, kad jokioje šalyje  imunizacija neturėtų būti mažesnė nei 90%. Atsiduokime vėl mintims, kad nė viename rajone neturi būti mažiau nei 80% imunizacijos. Mes galimepasiekti šį tikslą vadovaujant, ir tai bus labai svarbu šį dešimtmetį paverčiant skiepų dešimtmečiu.

Mes priklausome pasaulinei sveikatos bendruomenei ir turime geriausių rezultatų šioje srityje. Pasiekusių gerų rezultatų šalių šviesa turi šviesti ir visiems. Nuo kitų metų mūsų fondas(Geitsų) skirs apdovanojimą asmeniui ar organizacijai, reikšmingai atsiskleidusiam kaip vakcinų dešimtmečio dalyviui. Mes pasuksime savo akis į žmones, kurie yra mokslo novatoriai, paslaugų teikėjų novatoriai, finansavimo novatoriai. Kiekvieną sausį savo fondo metinėje ataskaitoje aš kalbėsiu apie šį laureatą, kad tie lyderiai, kurie yra pirmeiviai pasaulio sveikatos apsaugoje  gautų deramą pripažinimą.”

laukite tęsinio..

meslaisvi.lt

Laukite tęsinio..