Sodra išsikvėpė, prašo nutraukti dėl karantino išduotų nedarbingumų apmokėjimą.

Karantino metu užsivėrus ugdymo įstaigoms dirbantys tėvai ar globėjai įgijo galimybę prižiūrėti savimi negalinčius pasirūpinti vaikus namie ir gauti ligos išmoką iš „Sodros“. Švelnėjant karantinui ir ugdymo įstaigoms atsiveriant galimybė prižiūrėti mažus vaikus namie vis tiek išliko iki karantino pabaigos, išskyrus pradinukų ar mokyklas lankančių vaikų su negalia tėvams ar globėjams – išmokos nebemokamos pasibaigus ugdymo procesui.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė įstatymo pataisą, kad dar tęsiantis ekstremaliai situacijai ir karantinui būtų aiškiai nustatoma ligos išmokų mokėjimo pabaiga – išmokos už nesergančių vaikų priežiūrą nebebūtų mokamos, kai nebelieka apribojimų veikti ugdymo įstaigoms. Pasiūlymui trečiadienį pritarta Vyriausybės posėdyje.

Šiuo metu ekstremali situacija ir karantinas dar tęsiasi, bet apribojimų veikti darželiams ar mokykloms nebėra. Tokia nuostata galėtų įsigalioti iškart, kai tik tam pritars Seimas ir pasirašys prezidentas. Kol tas įvyks, gydytojams leista tęsti apmokamų nedarbingumų išdavimą iki birželio 5d. Vėliau, jei pataisos įsigalios, dėl karantino nedarbingumus bus galima tęsti, tik jau už juos išmokų sodra nebemokės.

parengta pagal Sodros informaciją

meslaisvi.lt