Galų gale SAM informavo, pasirengimo gripo pandemijai programa įgyvendinama pagal joje nurodytus etapus.

SAM atsakymas meslaisvi portalui

Praėjus beveik dviems mėnesiams po kreipimosi, Sveikatos apsaugos ministerija galų gale atsakė į portalo meslaisvi klausimus. Manoma, kad jei ne Seimo kontrolieriaus įsikišimas į šią situaciją, SAM apskritai nesiruošė atsakinėti į žiniasklaidos pateiktus klausimus, susijusius su pasiruošimo gripo pandemijai 2019-2023m programa. Nesiruošė, nes klausimai buvo nesuderinti ir greičiausiai nelabai patogūs ir ministerijai ir pačiam ministrui Aurelijui Verygai. Kovo 31d. portalas meslaisvi sveikatos apsaugos ministerijai nusiuntė raštu du klausimus. Buvo prašoma atsakyti, ar paskelbtas Lietuvoje karantinas nėra pasirengimo gripo pandemijai 2019-2023m programos I-ojo etapo 4 punkto dalis, kurioje numatytos pratybos. Jei COVID 19 nėra pratybos, tuomet antru klausimu buvo bandoma išsiaiškinti, ar minėtoji programa pasirašyta ministro A.Verygos 2019m. liepos mėnesio 19d. apskritai yra įgyvendinama ir kokiais metodais.

Praėjus mėnesiui po paklausimo, kai portalas meslaisvi.lt kreipėsi į Seimo kontrolieriaus įstaigą, redakciją pasiekė skambutis iš SAM. Ministerijos atstovė teisinosi, kad portalo siųstas paklausimas greičiausiai pasimetė, todėl nebuvo laiku atsakyta. Ir tik praėjus beveik antram mėnesiui meslaisvi sulaukė SAM paaiškinimų. Tiesa sakant, kaip ir buvo galima tikėtis, atsakymai tokie painūs.

SAM informavo, kad jie tik platina informaciją, susijusią su pasauline pandemija ir COVID19 liga. Siekiant suvaldyti infekciją Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas ir tai nėra pasirengimo gripo pandemijai 2019-2023m programoje numatytų rengti pratybų dalis. Tačiau atsakydami į antrą klausimą, ministerijos atstovai patvirtino, kad Pasirengimo gripo pandemijai 20192023 metų programa yra įgyvendinama pagal joje nurodytus etapus (visi dokumentai yra skelbiami viešai Teisės aktų registre adresu e-tar.lt). Panašios kaip Pasirengimo gripo pandemijai 20192023 metų programos įgyvendinimo plane numatytos priemonės naudojamos COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymui.

meslaisvi.lt