20 tūkst. žuvusių Lietuvos partizanų bus įamžinti įspūdingame memoriale Kryžkalnyje.

Planuojamas Lietuvos partizanų memorialas Kryžkalnyje

Šio Memorialo idėja – įamžinti visus 20 000 partizanų, paaukojusių gyvybes už Tėvynės laisvę nelygioje pokario kovoje prieš sovietų okupantus. „Artėjant Lietuvos kariuomenės 100-osioms metinėms bei Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio Deklaracijos 70-osioms metinėms privalome pagerbti tuos, kurie vardan Lietuvos laisvės atidavė brangiausia – savo gyvybes!” – taip apie numatomą memorialą skelbia projekto sumanytojai Lietuvos laisvės kovotojų sąjūdis (LLKS).

Prieš du metus užsibrėžęs ambicingą tikslą LLKS, toliau siekia jį įgyvendinti, Kryžkalnyje suplanuotam Lietuvos partizanų memorialui pradėtas ieškoti statybos rangovas. Ne mažiau ambicingi turėtų būti ir statybų konkursą laimėję statybininkai, jiems teks pastatyti tikrai neįprastą statinį. Reikės įrengti kalavijo formos 25 m aukščio obeliską, 4,8 m aukščio ir 50 m ilgio žuvusiųjų atminimo sieną , kuri simbolizuoja tvirtą ir tarsi uola nepalaužiamą partizanų kovinę dvasią. Pačioje sienoje komponuojami apie 1200 tamsinto plieno Vyčio kryžių su lazeriu išpjautomis žuvusių partizanų vardais ir pavardėmis su slapyvardžiais (po 18 pavardžių ant vienos stelos), kurios tamsiu paros metu iš apačios būtų apšviestos raudonai, tuo būdu sukuriant krauju parašytų pavardžių metaforą.

Metaliniuose Vyčio kryžiuose bus išpjautos 20 000 partizanų vardų ir pavardžių su slapyvardžiais

Vyčio kryžiaus formos stelos su partizanų pavardėmis( raidžių dydis -8 mm) bus 42 cm aukščio, apie 3 cm atitrauktos nuo atminimo sienos. Jos pagamintos iš 3 cm storio nerūdijančio plieno lakštų, paskui apdirbamos abrazyvu, gruntuojamos milteliniu gruntu bei dažomos milteliniais poliesteriniais dažais. Stelos bus keturiuose taškuose pritvirtintos prie sienos.

Šalia atminimo sienos formuojama aikštė, skirta pagerbimo ceremonijoms. Kalavijas padalina atminimo sieną pusiau ir sminga į žemę – būtent šioje vietoje numatytas simbolinis Nežinomo Partizano kapas – tai granito plokštėse išpjautas juodas Vyčio kryžius su raudonu apvadu, tamsiai žalio granito fone. Būtent tokį ženklą ant uniformų rankovių partizanai buvo išsiuvinėję pasipriešinimo sovietų okupantams metu 1944-1953 metais.

Memorialo aikštės plotas numatytas 956 m² . Aikštės šiaurės vakarų pusėje numatomos vėliavų vietos (3vnt po 7m), 6 suoliukai su šiukšliadėžėmis.

Projekte rašoma, kad kalavijas, įsmeigtas piliakalnio viršūnėje – tai pergalės ir išsilaisvinimo, gimtosios žemės apsaugos simbolis. Neveltui jis pasirinktas iš šlovingiausios Lietuvos istorijos- LDK laikų, taip siekiant prilyginti partizanų pasipriešinimo kovas skambiausioms lietuvių istorijos pergalėms.

Obeliskas-kalavijas bus puikiai matomas vykstantiems svarbiausia Lietuvos magistrale Vilnius-Klaipėda iš dešimčių kilometrų

Visus darbus planuojama atlikti iki 2020m. rugpjūčio 20d.

meslaisvi.lt