Kėdainiečiai prie medžių nesirakina, atvirkščiai, džiaugiasi sausėjančiais daugiabučių fasadais

Po dalies medžių pašalinimo daugiabučio fasadas sulaukė saulės spindulių

Rudens pradžioje Kėdainiuose prasidėjo kvartalinė daugiabučių namų kiemų renovacija. Pradžioje apie šį savivaldybės užmojį kėdainiškiai kalbėjo dviprasmiškai.Vieniems tai kėlė nerimą,pergyveno dėl renovacijos vietoje planuojamų šalinti medžių, kiti gyventojai atvirkščiai, laukė kuo greitesnės statybų pradžios. Kėdainių rajono savivaldybė išties ėmėsi ambicingo projekto,vienu metu mieste pradėti atnaujinti net keturi kvartalai, kurių kiekviename yra vidutiniškai po 12 daugiabučių namų. Daugiabučių kiemuose bus įrengti nauji vaikščiojimo takai, išasfaltuotos gatvės, atsiras vaikų žaidimo aikštelės ir svarbiausia bus įkurtos naujos automobilių stovėjimo aikštelės, ko labiausiai ir trūksta daugiabučių gyventojams. Tačiau šiam tikslui įgyvendinti buvo reikalingos erdvės, kiemuose augo daug medžių, kurių bet koks šalinimas šiuo metu Lietuvoje kelia aistras. Bendromis vienų iš kvartalų generalinio rangovo UAB „Doresta”, gamtos apsaugos specialistų, savivaldybės atstovų ir projektuotojų pastangomis buvo rastas sprendimas, kuriuo jau dabar pradeda džiaugtis daugiabučių namų gyventojai. Nupjauti teritorijoje medžiai ne tik atlaisvino vietos automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti bet ir atvėrė link namo sienų kelią saulės spinduliams. Kalbinta Žemaitės gatvės 32 namo gyventoja Birutė sakė ,kad negalėjo patikėti kaip smarkiai pasikeitė mikroklimatas jos bute.” Dabar čia šviesu, jaučiu saulės spindulių šilumą,tikrai malonus jausmas, aš jaučiuosi pakiliai. Jūs neįsivaizduojate, tai kažkas nerealaus,negaliu patikėti,kad tiek metų gyvenau medžių šešėlyje ir nesusimasčiau, kad gali būti kitaip, jaučiu kaip džiūva namo sienos.„- emocionaliai pasakojo moteris. Dar viena to pačio daugiabučio, tik kitos namo dalies gyventoja buvo pati atėjusi pas statybininkus prašyti, kad būtų pašalinti dar keli medžiai,kurie liko stovėti, tačiau to statybininkai padaryti negalėjo. Leidimai šalinti medžius suteikti griežtai tik tiems medžiams, kurie pakliūną į statybos zoną,netrukdantys naujai įrengiamiems takams ir automobilių aikštelėms medžiai paliekami augti toliau.

Vyksta paruošiamieji statybų darbai

UAB „Doresta” atstovas sakė, kad greta daugiabučių namų augantys medžiai daugeliui suteikia vizualinį grožį, tačiau tai tik viena medalio pusė. „Ar žinote,kad žmogaus nuotaika labai priklauso ir nuo to,kiek į jo butą patenka natūralios šviesos? Tiems gyventojams ,kurių langai šiaurinėje pusėje medžiai didelio poveikio neturi nei natūralios šviesos patekimui į butus, nei labai jau pačio namo konstrukcijai, tačiau tiems, kurių langai į pietus, medžiai užstoja natūralią šviesą ir saulės šilumą. Pati namo siena neturi galimybės efektyviau džiūti nuo drėgmės, be to čia kalba eina ir apie namo energetinį efektyvumą,juk užstojama saulės šiluma,kuri sumažintų daugiabučio namo šildymui suvartojamos energijos kiekį, kad ir visai nedidelį. Jeigu medis visai arti, jo šaknys pradeda ardyti net namo pamatus, tikrai turime tokių pavyzdžių.Nesu medžių pjovimo šalininkas, bet šiuose projektuose yra optimaliai suderinta žaliosios erdvės su įrengiamomis naujomis automobilių stovėjimo aikštelėmis, juk automobilis dabar ne prabanga, o būtinybė, todėl miestiečiams turi būti sudarytos sąlygos juos saugiai laikyti greta savo namų. Manyčiau tai vienas iš geresnių savivaldybės projektų ir net neabejoju, kad dauguma gyventojų bus patenkinti rezultatais. „- kalbėjo rangovo atstovas.

Prasidėjusi kvartalinė renovacija Kėdainiuose turėtų baigtis kitais metais. Rangovas patikino, kad tikrai turi suspėti viską įrengti per numatytus terminus,o greičiausiai visi darbai bus baigti žymiai anksčiau.

meslaisvi.lt