Kas remontuoja Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejų- statybininkai ar nusikaltėliai?

Muziejaus atnaujinimas mažų įmonių žlugdymo sąskaita

Čia rašysime apie procesus, kurie vyksta dabartinėje Lietuvoje. Šie procesai arba geriau juos įvardinti korupcinės-nusikaltėliškos schemos greičiausiai ir yra pagrindinės masinės emigracijos ir didžiulės socialinės atskirties Lietuvoje priežastys. Visa tai susiję su statyba, viešaisiais pirkimais ir juose dalyvaujančiomis organizuotomis gaujomis. Tokias gaujas sukūrę asmenys stebuklingai išslysta iš teisėsaugos rankų, išslysta, nes galimai jų suburtose dariniuose dalyvauja ir teisėjai.

Neseniai apie vieną panašią grupuotę rašė portalas 15 min.lt. Dabar parašysime ir mes. 2019 m. vasario mėnesį vienoje teisėjų korupcijos byloje buvo sulaikytas statybų verslo atstovas Rolandas Vasiliauskas. Jo įmonės pastaruoju metu laimėjo ne vieną valstybinį statybų konkursą, net rekonstravo prokuratūros pastatą. Vasarį buvo sulaikytas, o mėnesį prieš tai R.Vasiliausko viena iš įmonių UAB „Indema” tapo Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus atnaujinimo darbų rangovu. Tačiau rangovu „Indema” buvo paskirta tik oficialiai, visus statybos darbus buvo patikėta atlikti kitai tuo pačiu adresu kaip ir „Indema” registruotai įmonei UAB „Launeta”

Dvi įmonės registruotos tuo pačiu adresu

Šios įmonės vadovas yra toks Mindaugas Zavalis, kuriam ir teko pagrindinis vaidmuo žlugdant mažesnes statybų įmones, kurios sudariusios sutartis su UAB „Launeta” ir ėmėsi tiesioginių statybos darbų muziejuje. Muziejus už atliktus darbus atsiskaito su konkursą laimėjusia UAB „Indema”, o jau „Launeta” tretiesiems asmenims žarsto tik pažadus. Paprasta schema, kurios pagrindu UAB „Indema” ir jai vadovaujantys veikėjai nesunkiai susižeria visus už statybos darbus muziejuje numatytus pinigus ir susižeria be jokių išlaidų. Akivaizdu, kad Mindaugas Zavalis, UAB „Launeta” direktorius tiesiogiai susijęs su UAB „Indema”,nes susirašinėjimuose su subrangovais naudoja el.paštą kuriame yra ir žodis Indema.( mindaugas@indema.lt )

Mindaugo Zavalio socialiniame tinkle facebook nuotrauka naudojama taip, kad jį
pažinti būtų sunku.

Ką apie tai mano pačio Kauno Tado Ivanausko zoologijos sodo muziejaus vadovai. Į paklausimą žiniasklaidai direktorius Ramūnas Grigonis ilgai neatsakinėjo, telefoninio skambučio metu įrodinėjo,kad jis atostogose,jokio paklausimo nematęs ir tik po nuolatinio skambinimo jam ir jo atstovams galų gale pavyko gauti atsakymus apie situaciją muziejuje.

Portalas meslaisvi teiravosi, ar muziejaus vadovybei yra žinoma, jog generalinio statybos rangovo funkciją muziejuje atlieka ne konkursą laimėjusi UAB „Indema”,o kita įmonė. Domėjomės ar teikę dokumentus į konkursą UAB „Indema” nurodė,kad atlikti darbams pasitelks subrangovus. Muziejaus atstovas juristas Rokas Cicėnas atsakė ,kad UAB „Indema“ pasiūlyme nėra nurodžiusi subrangovų, kadangi rangovas pats atitiko minimalius kvalifikacijos reikalavimus.

Muziejaus atnaujinimo darbų konkurso metu viso pasiūlymus pateikė keturios įmonės. UAB „Avona“ – 305 457,03; UAB “G&J Group” – 264 094,60; UAB „Struktūra“ – 241.935,99; UAB „Indema“ – 233.089,52 Taigi, UAB”Indema”laimėjo pasiūliusi mažiausią kainą ir ta kaina ženkliai jau skyrėsi nuo didžiausią kainą pasiūliusios UAB”Avona”. Nepaisant to, UAB „Indema” sugebėjo pasamdyti kitą rangovą, kuris savo ruožtu konkrečių darbų atlikimui dar samdė trečiuosius subrangovus. Čia mažos statybų įmonės ir pakliuvo. Naudodamos savo medžiagas,tik tokiomis sąlygomis UAB „Launeta”sudarinėjo sutartis dėl statybos darbų atlikimo,mažos įmonės pasmerkė save „miriop”. Maitinamos tik Mindaugo Zavalio pažadais daugelis jų turėjo pasitraukti iš objekto negavusios nei cento už atliktus darbus, kai kurios gavo minimalius avansus nedideliam medžiagų kiekiui įsigyti.Tačiau tokia schema ilgai tęstis negalėjo, vienas per kitą smulkieji statybų verslininkai susivokė kas čia vyksta, todėl kai kurie jų iš objekto išėjo net nebaigę darbų. Nors atnaujinimo darbai muziejuje turėjo būti baigti dar 2019m.gegužės 29d., jie iki šiol nėra baigti.Viso darbų atlikimui buvo skirta keturi mėnesiai, tačiau UAB „Indema” su savo darbų atlikimo technologija jų nesugeba baigti praėjus jau net dešimčiai mėnesių.

Dėl taip smarkiai vėluojančių terminų muziejau atstovai sakė, kad perkančioji organizacija skaičiuoja delspinigius dėl vėlavimo. Viso muziejus atliko  UAB „Indemai” du mokėjimus 2019-02-08 – 69.900 Eur, ir 2019-06-11 – 81.141,83 Eur T.Ivanausko muziejaus atstovas taip pat informavo, kad pinigai sumokėti už darbo projekto parengimas – 80 % – 7800 Eu Statybiniai darbai – 54.12 % – 76499.49 Eur. Šildymas, šilumos gamyba – 26.64 % – 2637.50 Eur Vėdinimas – 0 % –  Eur.Oro kondicionavimas – 0 % –  Eur Elektros darbai – 27.73 % – 2665 Eur Silpnos srovės – 0 % –  Eur Vandentiekio ir nuotekų sistema – 80 % – 6197 Eur

Nukentėję mažų statybos įmonių vadovai ketina kolektyviniu raštu kreiptis ir į STT , į regioninės plėtros agentūrą, kuri finansuoja projektą ir į Aplinkos ministeriją, kuri yra muziejaus savininkė.

meslaisvi.lt