Pagėgiuose Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatų sąrašo nėra, bet rinkimų komisijoje atstovė yra,kam to reikia?

Jurgita Štuikienė

Jurgita Štuikienė Nuotrauka iš socialinio tinklo facebook.

Šią informaciją būtų galima pavadinti rinkimų anatomija. Artimiausiuose savivaldos rinkimuose Pagėgių savivaldybėje dalyvaus trys visuomeniniai komitetai ir penkios politinės partijos. Visuomeniniai komitetai į rinkimų komisiją savo atstovų deleguoti negalėjo, tačiau  delegavo šešios partijos, penkios kurios kelia savo kandidatų sąrašus ir šeštoji, nedalyvausianti rinkimuose Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga. Tai, taip, Pagėgių apygardos komisijoje dirbs šios politinės jėgos atstovė Jurgita Štuikienė. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos tinklapyje nėra informacijos apie šios partijos skyrių veiklą Lietuvoje, apie skyrių Pagėgiuose nelabai ir teko girdėti. Kad tokio skyriaus nėra, patvirtino ir pati Jurgita Štukienė. Be to, moteris pasakė, kad ji net nėra tos partijos narė. J.Štukienė mūsų nuostabai pasakė, kad ją delagavo partija Tvarka ir Teisingumas. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir krikščioniškųjų šeimų sąjungos centrinės būstinės sekretorė šį atvejį komentavo atsargiai. Ji sakė kad nieko nežinanti apie jų partijos atstovą Pagėgių rinkimų komisijoje, ir apskritai nėra kompetetinga bendrauti su žiniasklaida.

Kam reikalinga rinkimų komisijoje atstovė jeigu pati partija nekelia savo kandidatų Pagėgiuose?

Viena iš įtikimiausių versijų yra tai, kad Jurgita Štuikienė  neoficialiai į rinkimų komisiją deleguota įtakingiausio politinio veikėjo Pagėgiuose.Kam jam to reikia? Viskas labai paprasta. Apygardos rinkimų komisija priiminėja daug rinkimų rezultatams turinčių įtakos sprendimų. Ko daugiau savų žmonių komisijoje, tuo rinkimai sekasi lengviau. Beje, tokių savų žmonių po kitų partijų pavadinimais įtakingiausias politikas pristatė ir į tas partijas, kurios dalyvaus ir rinkimuose, tokių yra net ir tarp kandidatų į merus. Akylesni pagėgiškiai juos turėtų atpažinti, nes juk tai taip akivaizdu. O kam to reikia? Čia irgi labai viskas paprasta. Vienam sąrašui surinkti tiek balsų, kad gautum Taryboje daugumą šiais rinkimais tiesiog neįmanoma. Todėl imamasi taktikos, kurios pagalba yra galimybės į tarybą atsivesti visus savo žmones, kurie kitose partijose ar komitetuose bus sąrašų pirmuose vietose. Vėliau su šiais žmonėmis bus galima sudaryti koaliciją ir imituoti  Pagėgiuose demokratiją toliau.

Jurgita Štuikienė šiuo metu yra bedarbė, ji gyvena Žukuose. Į rinkimų komisiją sutiko eiti, nes sakė turint daug laisvo laiko, o atlygis už darbą komisijoje tikrai nebuvo rodiklis sutikti dalyvauti rinkimuose tokiu būdu.

meslaisvi.lt