Valstybė biudžeto pinigais dosniai remia portalus 15 min ir Delfi

Gintaras Songaila

Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondo direktorius Gintaras Songaila

Donatas Jančaras.

Yra tokia Lietuvoje biudžetinė įstaiga Spaudos , radijo ir televizijos rėmimo fondas. Ši įstaiga skirsto valstybės lėšas numatytas remti įvairiems informaciniams šaltiniams. Kiekvienais metais žiniasklaidos atstovams yra išdalinama arti pusės milijono eurų dydžio parama. Tarp dosniausiai remiamų internetinės žiniasklaidos atstovų yra tokie kaip UAB „15 min” , UAB „Delfi” ir  VŠĮ Bernardinai.lt.

2018 metais  15 min portalas  projektui „Kultūra” gavo paramos 38 000 EUR., dar 18 000 EUR projektui „100 Lietuvų”. VšĮ Bernardinai.lt buvo paremtas 25 000EUR už projektą „Kultūros sklaida Lietuvoje ir svetur”. Delfis 2018 metais taip pat gavo 25000 EUR paramos projektui „Medijos. Karas.Propaganda” . Tokiu pačiu pavadinimu kaip pastarasis buvo finansuotas projektas ir 2017 metais, tik paramos pinigus gavo kažkokia tai VŠĮ Dokumedija. Jos projektas”Medijos.Karas.Propaganda” tais metais gavo 20 000EUR.  Kitam tos pačios VŠĮ projektui „Kultūra” buvo skirta dar 10000 EUR.  2017 metais UAB „15 min” tiems patiems projektams kaip ir 2018 metais gavo 48 000 EUR.

VŠĮ „Bernardinai.lt” 2017 m. buvo pamalonintas 30 000 EUR projektui „Kultūros sklaida Lietuvoje ir svetur: viešosios erdvės puoselėjimas”.

Likusius fondo pinigus dalinasi eilė VŠĮ įstaigėlių, kurių pavadinimai gyventojams greičiausiai nieko nepasakys, tačiau apie jas taip pat rašysime atlikę kruopštesnę analizę.

Radijo, spaudos ir televizijos fondo direktoriumi dirba Gintaras Songaila. Šia pareigas jis pradėjo eiti 2015 metais. 2012 metais buvo vienas iš iniciatorių kuriant Nacionalinį susivienijimą „Už Lietuvą Lietuvoje”, kuris dalyvavo Seimo rinkimuose,tačiau mandatų neiškovojo. Po kiek laiko G.Songaila pradėjo dirbti fonde. Šiuo metu G.Songaila vėl dalyvauja naujo Sambūrio „Lietuva yra čia” veikloje, kuris skelbia Prezidento rinkimuose remsiantis kandidatą į Prezidentus Arvydą Juozaitį.

P.S. Kyla klausimas, ar taip dosniai valstybės remiami internetinės žiniasklaidos portalai gali deramai atlikti savo pagrindinę kaip žiniasklaidos priedermę -kritikuoti valdžios vedamą politiką ir atskirus politikų veiksmus.

meslaisvi.lt