D.Jančaras: niekam nereikalinga biudžetinė įstaiga Viešųjų pirkimų tarnyba

30729997_1885476154816336_3117457627609563136_n   Suprantu, kad šie mano pastebėjimai didelei daliai žmonių nieko nereiškia, tačiau tiems kurie susidūrę su viešaisiais pirkimais turėtų būti aktualu. Aktualu ir tiems žmonėms, kurie įsivaizduoja kad tokia rimtu pavadinimu biudžetinė įstaiga Viešųjų pirkimų tarnyba(VPT) yra rimta įstaiga, kaip ir jos pavadinimas. Nė, velnio galiu aš jums pasakyti ir tuoj pat tą įrodysiu. Pradžiai nuo to, kaip aš suprantu kam apskritai reikalinga ši iš visų piliečių mokesčių išlaikoma aprašoma tarnyba. Tam, kad paaiškintų viešųjų pirkimų įstatymą neišmanantiems to įstatymo. O tuo įstatymu naudojasi kitos biudžetinės įstaigos, tiksliau visos biudžetinės įstaigos perkančios vienokius ar kitokius darbus ar paslaugas iš verslo. Tai štai tų biudžetinių įstaigų viešųjų pirkimų organizatoriams ir reikia tos rimtos Viešųjų pirkimų tarnybos, kad pastaroji nuodugniai išaiškintų tą viešųjų pirkimų įstatymą, kad ne duok dieve skelbiant pirkimo dokumentus konkursui, neprirašyti kokių nereikalingų dalykų už kuriuos ta pati VPT gali pirštuku pagrūmoti. Bet tik pirštuku ir tik pagrūmoti ir tai ne visada. Po kiekvieno pirkimo pirkusi paslaugas įstaiga privalo viešųjų pirkimų portale patalpinti ataskaita apie pirkimo procedūras, apie sudarytas sutartis su laimėjusiais tiekėjais.Viešųjų pirkimų tarnyba

Ir jeigu jūs tarkime tose ataskaitose pastebėsite akivaizdžių korupcinių požymių, nusižengimų įstatymui ar pirkimo procedūroms ir pranešite tai „rimtai” įstaigai Viešųjų pirkimų tarnyba,  sulauksite padėkos, bet tik padėkos už pateiktą informacija, kuri skambės taip:

„Dėkojame už pateiktą informaciją apie galimus pažeidimus, vykdant pirkimus/sutartis, kuri bus naudojama viešųjų pirkimų analizei bei rizikos vertinimui.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo 95 straipsnio 5 dalies nuostatomis, „Viešųjų pirkimų tarnyba nenagrinėja skundų ir pranešimų dėl galimų pirkimų ar pirkimo sutarčių vykdymo pažeidimų.

Viskas pagal įstatymą. Nenagrinėja. Tai ką ji nagrinėja? O tą, ką minėjau aukščiau, tiksliau nenagrinėja, o patarinėja viešųjų pirkimų organizatoriams nesusimauti tiekėjų akyse. Ir kas gaunasi, kai apie tokią neįgalią VPT žino dar rimtesnių biudžetinių įstaigų, tarkime ministerijų viešųjų pirkimų organizatoriai.O gi viskas paprasta, jei tokį konkursą laimi ne ta įmonė, kuri turėtų laimėti, tuomet toks konkursas gali būti anuliuotas ir anuliuotas pagal įstatymą,kurį paaiškins Viešųjų pirkimų tarnyba.

Pabaigai pateiksiu tik vieną pavyzdį, kaip iš viešųjų pirkimų konkursų eliminuojami tie, kurie nelabai pageidaujami biudžetinių pinigų dalybose.

Visai neseniai Vidaus reikalų ministerija skelbė konkursą, kuriame norėjo surasti organizaciją, kuri atliktų gyventojų apklausą apie viešojo saugumo būklę ir teisėsaugos institucijų darbą. Pasibaigus konkursui dokumentus padavę tiekėjai laukė konkurso rezultatų, bet nesulaukė. Praėjus kelioms dienoms visos apklausą atlikti norėjusios ir konkursui medžiagą ruošusios įmonės  iš VRM atstovų gavo tokį laišką:Organizatorius

Organizatorius atsižvelgdamas į Vidaus reikalų ministerijos (toliau – Perkančioji organizacija) pateiktą raštą dėl pasikeitusio paslaugos poreikio (tikslinamas/keičiamas nurodytas apklausos laikotarpis ir nurodytas klausimų skaičius) ir vadovaujantis Pirkimo dokumentų bendrųjų sąlygų 97 punktu nutraukia pirkimo procedūras.

Informuojame, kai nutraukiamos pirkimo procedūros pirkimas yra laikomas pasibaigusiu.

Perkančioji organizacija spręs pirkimo dokumentų koregavimo klausimą ir priėmusi sprendimą iš naujo vykdys pirkimo procedūras”

Ir vėl viskas pagal įstatymą. Čia aprašiau tik maža dalelę to, kas vyksta didžiuliame viešųjų pirkimų „vandenyne”, kuriame Viešųjų pirkimų tarnyba , pasak jos atstovų Vadovaujantis Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo 95 straipsnio 5 dalies nuostatomis,  nenagrinėja skundų ir pranešimų dėl galimų pirkimų ar pirkimo sutarčių vykdymo pažeidimų.

meslaisvi.lt