Kaip Jonavos miškų urėdija „išdūrė” viešajame pirkime dalyvavusius rangovus

image008

Nuotrauka iš Jonavos miškų urėdijos tinklapio

Apie Lietuvos miškų urėdijų reformą greičiausiai negirdėjo tik darželinukai. Paskutiniais 2017 metų mėnesiai būtent ši tema buvo plačiausiai aptarinėjama ne tik Seime, bet ir visuomenėje. Reformos tikslas buvo 42 savarankiškas per visą Lietuvą pasklidusias urėdijas apjungti į vieną valstybinę įmonę. Taip ir atsitiko, Seimas patvirtino šią pertvarką ir nuo 2018 metų Sausio pradžios pradėjo veikti Valstybinė miškų urėdija , kuriai laikinai vadovaus buvęs Panevėžio miškų urėdas Valdas Kaubrė.

Dabar apie straipsnio esmę. „Darželinukais”, na tais kurie vieninteliai galėjo nesuprasti kas vyksta su Lietuvos miškų pertvarka būtų galima pavadinti ir Jonavos urėdijos darbuotojus. Šie savo įmonės vardu 2018 metais Sausio 2 d. paskelbė miško kelio įrengimo darbų konkursą. Darbų apimtis tikrai nemaža, pagal konkurso sąlygas rangovas turėtų įrengti daugiau nei kilometro ilgio miško kelio atkarpą. Kiek dalyvavo šiame konkurse įmonių kol kas neaišku, tačiau visos šios įmonės pasibaigus konkursui turėjo labai smarkiai nusivilti. Po pasiūlymų pateikimo laiko termino pabaigos praėjus trims dienoms Centriniame viešųjų pirkimų portale visi dalyvavę konkurse rangovai gavo laišką, kad konkursas yra nutraukiamas dėl įmonės restruktūrizavimo. Apie tai pranešė Jonavos urėdijos darbų saugos, sveikatos ir personalo specialistas Tomas Daraška, jis ir buvo atsakingas už konkurso eigą. Telefonu specialistas meslaisvi portalui pasakyti nieko negalėjo, jis tiesiog paprašė daugiau laiko atsakymui parengti. O atsakyti jam reikėjo tikrai nedaug, kam reikėjo skelbti apskritai šį konkursą, jei apie urėdijų reformą jau kas, kas, bet urėdijų darbuotojai tikrai turėjo girdėti. Apie kuriozišką situaciją nusprendėme pasidomėti pas dabar jau buvusį Jonavos urėdijos vadovą Rolandą Skują.

R.Skuja

R.Skuja( nuotrauka iš Jonavos urėdijos tinklapio)

„Visas keistumas tame, kad mes esame reorganizuojama įmonė, ir gavosi taip  kad užsitęsė procedūros ir mūsų įmonė nustojo egzistuoti. Ją išregistruosiu pirmadienį, o konkursą paskelbėme, nes buvo išaiškinta, kad visus urėdijų įsipareigojimus perims nauja įmonė. Dabar jau įregistruotos Valstybinės miškų urėdijos atstovai pasakė, kad šis pirkimas yra didelis ir turi būti sustabdytas. Nuo šiol apie tokio masto pirkimus spręs naujosios įmonės valdyba ir mums buvo griežtai pasakyta, kad neprisiimtume jokių naujų įsipareigojimų. Aš matau, kad šis konkursas bus pakartotas, kai valdyba susirinks, aptars naujos įmonės planus, tai šis pirkimas vėl bus paleistas, nes tą kelią reikia būtinai remontuoti, skirtumas tik tas, kad ta procedūra šiek tiek nusikelia.„-kalbėjo buvęs urėdas

R.Skuja taip pat sakė, jei konkursą būtų spėją įvykdyti ir jis būtų pasirašęs su rangovais sutartį, tuomet visus sutartinius įsipareigojimus be jokių kliūčių būtų perimus dabar jau Valstybinė miškų urėdija, tačiau to padaryti nespėta, nes dabar iš R.Skujos atimtos galios, o naujas laikinas viršininkas pasirašyti sutartį galių taip pat neturi.

Buvęs urėdas taip pat pasakojo, kad kiekvienais metais iš kelių direkcijos yra skiriamos lėšos miško kelių remontams ir kelio apie kurį kalbame jau dalis yra suremontuota kito konkurso metu. R.Suja užsiminė, kad jo planuose buvo greitai paskelbti konkursą sekantiems darbams sudaryti sutartį su rangovais, naujajai Valstybinių miškų įmonei būtų likę tik kontroliuoti darbų atlikimą ir sumokėti rangovams pinigus. „Būtume ženkliai palengvinę procedūrą, o dabar atsirado valdyba, kuri spręs apie visas Lietuvos miškuose vykdomas investicijas”– telefonu toliau kalbėjo urėdas.

Pasak R.Skujos visi investiciniai planai virš 100 tūkst. dabar eis per Valstybinės miškų urėdijos valdybą.

Tai kodėl vis dėl to paskelbė šį konkursą sausio pirmomis dienomis Jonavos urėdijos vadovai? R.Skuja sakė , kad gal ir pagrįstai statybininkams kyla klausimų dėl to, tačiau dieną X, taip R.Skuja pavadino jo vadovaujamos įmonės pabaigą, vis stūmėsi ir stūmėsi  tolyn, aiškiai niekas nežinojo, kada vis dėl to atsiras ta Valstybinė miškų urėdija, kad tas įvyks taip greitai, niekas nesitikėjo. „Negali gi laukti kol uždarys tavo įmonę ir nieko neveikti, turi kažką dirbti, judėti į priekį. Galvojome, kol ateis ta diena „X”, kol aš dar turiu įgaliojimus, skelbiame konkursą, pasirašome sutartį ir viskas juda į priekį.”-toliau kalbėjo R.Skuja. Urėdas taip pat pasakė, kad neaiškumas yra ir su kelių direkcijos skiriamais miškams pinigais, gali būti , kad to bus visai atsisakyta.

Į portalą kreipiasi statybininkai vadina tokį konkurso paskelbimą absurdu.„Skaičiavome sąmatas, ruošiame dokumentus, turėjome tikrai nemažas sąnaudas, ir čia staiga sužinome, kad konkursas nutraukiamas dėl tokių priežasčių. Tai ką mums dabar galvoti. Dalyvavusių konkurse įmonių sąrašas neskelbiamas, kas kokias kainas pasiūlė mes nežinome, gali būti kad galėjome geriausią kainą pasiūlyti ir mes, būtų įdomu sužinoti bent jau dalyvavusių konkurse rangovų ir jų pasiūlytų kainų eilę. Juk mums tas irgi svarbu ruošiantis kitiems konkursams. Reikia atlikti pirkimo analizę, įvertinti gal būt savo klaidas, o čia nieko, paliko visiškoje nežinioje. Maža to, konkurso rengėjai dabar matė visų dalyvių pasiūlytas kainas, kas man gali paneigti, kad pakartotinai paskelbus konkursą šiems darbams informaciją nebus nutekinta sakykime taip -„artimiems imperatoriui žmonėms”– juokavo dalyvavusios konkurse statybinės įmonės vadovas.

meslaisvi.lt