Prie naujametinės eglės Šiauliuose antisemitizmo akcija ar hibridinio karo apraiškos?

Lietuva ne Izraelis   Kaliningrado srities (Rusija) žiniasklaidos priemonė Vesti Kaliningrad informavo, kad pasitinkant naujuosius 2018 metus Lietuvoje, Šiaulių mieste prie naujametinės eglutės buvo surengta protesto akcija prieš žydų tautą. Rusijos žinių vedėja sakė, kad piketo dalyviai skandavo šūkius „žydai lauk iš Lietuvos”. Pasak Kaliningrado žinių Lietuvos policija į šį įvykį nereagavo. Žinių vedėja kalbino ir Lietuvoje veikiančios Lietuvos žmogaus teisių stebėtojų sąjungos vadovą Donatą Šulcą. Visuomenininkas įvykius komentavo taip:

” Akivaizdi provokaciją, atseit Lietuvos nacionalistai veja lauk Izraelį. Mes matome, kad tai turi panašumų į tai, kas vyko 1939-40 metais, istorija kartojasi. Aš manau, kad tai net ne Lietuvių akcija, o lietuvių vardu padaryta. Pažiūrėkite, kokios ten vėliavos, jos vokiškos”– kalbėjo D.Šulcas

Priminsime, kad šią žinią iš transliavo Kaliningrado srities žiniasklaida, Lietuvos informaciniuose portaluose apie tai nieko nesigirdėjo.  Rusijos žurnalistų Lietuvoje kalbintas D.Šulcas  nėra oficialios valdžios atstovas, kodėl žurnalistai iš rytų pasirinko būtent šį vyrą komentuoti įvykius Lietuvoje nėra žinoma.

Hibridinių karų logika neatitinka tradicinės mąstymo paradigmos. Kitaip tariant, hibridinio pobūdžio grėsmės nėra du šimtmečius žmonijai įprastas partizaninis karas, nėra ir pavienis teroristinis išpuolis ar kriminalinė veika, kurią sutramdyti galima pasitelkus tam skirtas specialiąsias viešojo saugumo, policijos ar kariuomenės pajėgas.zz

Viena iš hibridinio karo sudėtinių dalių yra informacinė  erdvė, kai įvairiais išpuoliais  siekiama informacinio, o ne karinio efekto. Pasitelkiant propagandą ir įtakos agentus siekiama mobilizuoti visuomenę ir įtraukti ją į karo veiksmus.

 

meslaisvi.lt