Už 7 tūkst.Eur įrengti tualetą ir dušą neįmanoma, taip nusprendė Kauno rajono savivaldybės įmonė atmetusi mažiausią kainą pasiūliusius statybininkus

18485523_1899966336695618_5087367549772289218_n

UAB „Giraitės vandenys” viešųjų pirkimų specialistė Eglė Jasiukaitienė Facebook.com nuotrauka

Kauno rajono savivaldybės valdoma įmonė UAB „Giraitės Vandenys” neseniai organizavo konkursą, kuriame siekė atsirinkti statybininkus, galinčius suremontuoti socialinį būstą, tiksliau esančiame name su priestatu įrengti tualetą ir dušą, bei greta namo įrengti buitinių nuotekų valymo įrengimus. Jau rašėme, kad šiame name gyvena daugiavaikė mama, kuri jau dešimt metų savo vaikus priversta vesti į lauko tualetą. Ši padėtis būtų netrukus pasikeitusi, tačiau neįprasti „Giraitės vandenys” atstovų poelgiai pirkimo procedūros metu šiuos darbus matyt nukels į ateitį. Konkurse dalyvavusi visuomeninė organizacija , kuri verčiasi ūkine veikla statybos darbais pasiūlė šiuos darbus atlikti už 7000 Eur. Tokia šių statybininkų kaina  ‘Giraitės vandenų” vadovybei pasirodė per maža. Svarbus momentas, paskelbusi pirkimo procedūrą UAB „Giraitės vandenys” atstovė Eglė Jasukaitienė buvo nurodžiusi pasiūlymų pateikimo terminą savaitę laiko, tačiau vos visuomeninė organizacija pateikė savo pasiūlymo kainą, skelbimas apie pirkimą dėl nežinomų priežasčių buvo pratęstas dar savaitei. Įdomi aplinkybė, pratęsę skalbimą savaitei, „Giraitės vandenys’ atstovai pamiršo skelbimo pateikimą transliuoti viešai centriniame viešųjų pirkimų portale,t.y. visi norintys pateikti pasiūlymus to padaryti negalėjo, pateikė tik tam tikros įmonės, kurios greičiausiai žinojo visas šias aplinkybes.Soc būsto skelbimas

Informacijos Analizės Asociacija dalyvavusi šiame pirkime ir pasiūliusi mažiausią kainą atliko kruopščią šios pirkimo procedūros analizę. Asociacijos atstovas sakė, kad šiame pirkime išryškėjo galima korupcinė schema, kurią gali naudoti daugelis perkančiųjų organizacijų viešus pinigus taškančių į kairę ir į dešinę.

„Akivaizdu, kad kažkas galimai buvo numatęs per šį būsto remontą prasukti kelis tūkstančius eurų, greičiausiai buvo suplanuota, kad ateis tam tikri tiekėjai ir pasiūlys tam tikrą kainą, nuo kurios kažkurie asmenys gaus dovanų, tačiau netikėtai jiems, įsimaišėme mes į šį pirkimą. Taip ir sugriovėme jų planus”– pasakojo asociacijos atstovas.

UAB „Giraitės vandenys” siekdami kad mažiausią kainą pasiūlę statybininkai  būtų iš konkurso „išmesti” teisėtai vykdė vos ne mėnesio laiko susirašinėjimą. Asociaciją turėjo atsakinėti į įvairius klausimus, tokius kaip kokiu originaliu darbu jūs ruošiatės  atlikti darbus socialiniame būste, ar vedama darbo saugos dokumentacija įmonėje ir pan. Galų gale UAB ” Giraitės vandenys” važiavo net į asociacijos buveinę susipažinti su organizacijos technika ir darbuotojais, nors pirkimo sąlygose nenurodyta, kad organizacija norinti remontuoti socialinį būstą turi turėti ekskovatorių, savivartį ar betonavimo techniką. Tiesa, betonuoti ten reikėjo vos 8 m2.

„Nuo pat pradžių buvo akivaizdu, kad mus iš šio laimėto pirkimo nori dirbtinai išstumti, tas tiesiog tvyrojo ore, kiekviename UAB „Giraitės Vandenys ” žingsnyje”– sakė asociacijai statybos darbų vadovo paslaugas teikiantis atstovas.

Ir pabaigai. UAB „Giraitės Vandenys” viešųjų pirkimų specialistė Eglė Jasiukaitienė turi vyrą Marių Jasiukaitį, kuris buvo statyba ir renovacija užsiimančios dabar jau bankrutavusios bendrovės UAB „Velas” vadovu. Kur dabar dirba M.Jasiukaitis duomenų nėra, gal būt paaiškės paskelbus socialinio būsto remonto konkurso nugalėtojus.

Informacijos Analizės Asociacijos vadovai dėl šių korupcinį kvapą turinčių procedūrų kreipsis į viešųjų pirkimų Tarnybą, kad atvejis būtų ištirtas nuodugniai.

meslaisvi.lt