Per visą Vilkiją nusidrieks naujas pėsčiųjų takas, bus skirtas didžiulis dėmesys akliesiems

Vilkijos

Trinkelių sudėjimo eskizas ties suoleliais. Vaizdas iš viršaus.

Vilkijos miestelis Kauno rajone yra pripažintas tiksline teritorija. Toks titulas nei vienam miestui garbės nedaro, tačiau šiuo atveju Vilkijai labai pasisekė, projekto metu, kuris galėjo būti įgyvendintas tik tikslinėje teritorijoje bus sutvarkyta beveik visas per Vilkijos miestelį vingiuojantis pėsčiųjų takas, nuo Kauno g. sankirtos su Čekiškės g. iki Marmos gatvės sankirtos su ta pačia Čekiškės gatve. Neseniai Vilkijos mieste buvo tvarkoma Čekiškės gatvės pėsčiųjų tako atkarpa, tarp Žaliosios gatvės ir Čekiškės gatvės 65 namo., savivaldybės administracijos planuose buvo ir likusios pėsčiųjų tako dalies tvarkyba, dabar tas bus padaryta ES paramos lėšomis. Projektas bus vykdomas pagal programą socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu. Įgyvendinant projektą tikimasi Vilkijoje skatinti socialinę ir ekonominę plėtrą. Projekto metu planuojama įrengti vientisą gatvės ir pėsčiųjų tako apšvietimą. Pats takas bus įrėmintas  naujais bortais, paklotos grindinio trinkelės. Atsiras suoliukai, šiukšledėžės. Ties suolelių vietomis numatyta meniškai sudėti trinkeles, jų klojimo variantą galite pamatyti straipsnio nuotraukoje. Tokių suolelių su pagražintu grindiniu turėtų atsirasti dešimt. Pirmas bus įrengtas ties Kauno g. 79 ,sekantis Kauno 65A, trečias artėjant prie Ledynų gatvės, ketvirtas ties Čekiškės g. 27 ir t.t. kas 150 m. Keliose vietose bus išlieti nauji užlipimo ant tako laiptai, kai kurie seni atnaujinti. Įrengiant pėsčiųjų taką numatytas didžiulis dėmesys  Vilkijos akliesiems. Net neseniai dalis naujai įrengtos pėsčiųjų tako atkarpos tarp Žaliosios ir Tulpių gatvių bus išardyta ir vietoje išimtų trinkelių sudėtos grublėtos trinkelės skirtos dėl aklumo turintiems neįgalumą asmenims. Ir apskritai grublėtomis trinkelėmis bus sukloti visi tako susikirtimai su įvažiavimais į sklypus, ties pėsčiųjų perėjomis ir išvažiavimais į gatvę, taip  Vilkijos neįgalieji galės vaikščioti saugiau.

Viskas labai gražu, tačiau yra vienas bet. Visas šis projektas yra numatytas įgyvendinti dviem etapais arba dviem eilėmis, kaip parašyta aiškinamajame rašte. Antrasis etapas bus tvarkomas kitomis lėšomis, kokiomis kol kas informacijos neturime, tačiau žinome, kuri pėsčiųjų tako atkarpa  nepakliuvo į pirmos eilės tvarkybos projektą. Tai pėsčiųjų tako dalis nuo Bažnyčios gatvės iki Žaliosios gatvės, šaligatvis apeinant autobusų stotį, laiptų iki Čekiškės gatvės įrengimas ties turgumi, toje pačioje vietoje perėjos link turgaus įrengimas  ir naujas Ledynų gatvės išvažiavimas į Čekiškės gatvę sutvarkymas. Kokia seka bus tvarkomos abi tako projekto dalys paklausėme Vilkijos seniūno Kazio Bačėno:

„Nieko nežinau apie kažkokias dvi eiles ar du atskirus projektus, visas takas bus tvarkomas tuo pačiu metu”-patikino Vilkijos seniūnas. Seniūno taip pat paklausėme, kiek Vilkijos miestelyje yra dėl aklumo turinčių negalią asmenų. Dėl šio klausimo seniūnas pasiūlė kreiptis į seniūnijos specialistę Zita Jasiukevičienę:

„Kiek žinau visiškai aklo žmogaus Vilkijoje nėra nei vieno, yra vienas rimtą negalią dėl aklumo turintis apylinkėje, keli yra dalinai regėjimo neturintys asmenys ir Vilkijoje, tačiau jie turi globėjus, kurie juos visur lydi. Viena moteris su aklumo negalia visada guli namuose, šiaip maždaug 5-6 žmonės Vilkijoje turi problemų su regėjimu”– statistiką vardino specialistė.

Rugsėjo 25 dieną Kauno rajono savivaldybė paskelbė rangovo paiešką. Viso šiam projektui numatyta arti pusės milijono eurų suma. Viešųjų pirkimų portalo duomenimis savivaldybė kartu  perka ir dar vienus darbus. Tie patys rangovai turėtų sutvarkyti ir šalia miesto sveikatos centro įsikūrusį  Šv. Luko skverą. Šio skvero sutvarkymui numatyta apie 120 tūkst. eur.

meslaisvi.lt