Radviliškio rajono meras A. Čepononis grįžta į vadovauti Tarybai

Po to, kai Šiaulių apygardos teismas nebetaiko procesines prievartos priemonės – nušalinimo nuo Tarybos nario pareigų, Radviliškio rajono meras A. Čepononis po ilgokos pertraukos pradėjo vėl pirmininkauti Tarybai. Rugpjūčio 24 d. Tarybos posėdžio pradžioje jis prisistatė Tarybos nariams, kurie jį apdovanojo gėlėmis. Nepaisant fakto, kad teismas tik spalio mėn. 12 d. skelbs nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje jam ir kitiems kaltinamiesiems pateikti kaltinimai dokumentų klastojimu, piktnaudžiavus tarnyba ir paveikus kitus asmenis.

Prieš Tarybos posėdį, meras A. Čepononis dalyvavo keturiuose komitetų posėdžiuose. Komitetams buvo pristatyti 36 sprendimų projektai, vėliau atsirado dar ir 37 – asis. Daugiausiai aistrų sukėlė biudžeto keitimas, taikos sutarties klausimas, reglamento nuostatų keitimas. Protokoliniai net nebuvo nagrinėjami; jie tik atsiųsti susipažinimui net nepateikiant atsakymų. Sugrįžus merui, sprendimų projektai buvo dar greičiau išnagrinėti.  Komitetų narius tikriausiai paveikė sugrįžusio mero charizma.

Tarybos posėdis prasidėjo nuo sveikinimų ne tik merui, bet ir kitiems Tarybos nariams, kurie šventė gimtadienius. Apdovanojimus vainikavo socialdemokratų frakcijos pirmininko J. Pravilonio bučinys merui A. Čepononiui. Po šventinės dalies beveik pusvalandį užtruko Tarybos pirmininkaujančiojo gautų pranešimų pagarsinimas. Beveik visi Tarybos nariai turėjo nusišalinimų nuo kokio nors sprendimo projekto. Po nusišalinimų nedaugelis narių pateikė klausimus administracijai, tačiau naujasis Tarybos pirmininkas  nusprendė su Tarybos nariais žaisti katės – pelės žaidimą. Jis į Tarybos narių klausimus nusprendė atsakyti raštu. Ar tai tiesiog nesiskaitymas su Tarybos nariais, ar tai akivaizdi polinkio į autoritarizmą išraiška, galėtų atsakyti tik pats meras, tačiau iš karto po to prasidėjo mygtukų spaudinėjimo metas.

Valdančioji Tarybos dauguma paklusniai spaudė žalius mygtukus ir neturėjo jokių klausimų. Tačiau nemalonumai laukė ties daugiausiai aistrų sukėlusių sprendimo projektu, kuriuo siekta gauti Tarybos pritarimą taikos sutarčiai. Dėl pernai pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą įsigytų transporto priemonių  – lengvojo automobilio VW Passat ir keleivinio mikroautobuso VW Multivan – kilo teisinis ginčas. Viešųjų pirkimų tarnybai rekomendavus, o Radviliškio rajono administracijai sutikus su rekomendacija, sutartys turėjo būti nutrauktos. Tačiau administracija ir toliau vykdė sutartinius įsipareigojimus ir, kai galimi ar numanomi nuostoliai viršijo 32 tūkstančius eurų, tada kreipėsi į Tarybą, kad būtų sudaryta taikos sutartis. 17 tarybos narių, visi iš valdančiosios koalicijos, balsuodami pritarė, kad būtų neracionaliai naudojamos biudžeto lėšos ir toliau tenkinamos administracijos direktorės J. Margaitienės užgaidos turėti tarnybiniame automobilyje šildomus šoninius veidrodėlius su baltos spalvos „Alcantara” sėdynių apmušalais.

Pasibaigus balsavimui ir pritarus beveik visiems sprendimų projektams, buvo pereita prie posėdžio pradžioje pateiktų klausimų atsakinėjimo, tačiau paaiškėjo, kad atsakymus meras pateiks …raštu!!! Pasibaigus posėdžiui, Tarybos nariai buvo pakviesti atsigerti kavos, tačiau matyt visus paveikė ne tiek mero autoritetas, o asmuo su kamera, todėl iš 24 posėdyje dalyvavusiųjų Tarybos narių, kava pasivaišinti nusprendė vos keturi.