Kulautuvos paplūdimyje skirtame žmonėms karaliauja šunys.

P1550158

Kulautuvos paplūdimyje karaliauja šunys

Šių metų vasara nelabai lepino šiluma, tačiau jos pabaiga leidžia mėgautis karščiu ir leisti laiką paplūdimiuose. Neseniai Kauno rajone esantis Kulautuvos miestelis buvo paskelbtas kurortiniu. Prieš keletą metų čia buvo įrengtas žmonėms skirtas paplūdimys prie karjero, tačiau dažnai pliaže galima matyti kur kas daugiau besimaudančių šunų nei žmonių. Maudymosi žmonėms skirtuose paplūdimiuose taisyklės maudyti keturkojus leidžia tik tam skirtose vietose, tokių vietų Kulautuvos paplūdimyje nurodyta nėra, todėl keturkojus maudyti čia draudžiama. Apie tai skelbia ir šalia tvenkinio įrengtas informacinis stendas. Taisyklės yra, tačiau kas jas kontroliuoja ir užtikrina jų funkcionavimą  nėra.

P1550160

Stende nurodyta, kad gyvūnus galima maudyti tik tam skirtose vietose.

Dar gerokai prieš metus dalis besinaudojančių paplūdimiu poilsiautojų kreipėsi į Kulautuvos seniūnę Dalią Šiušienę, kad pastaroji šią problemą išspręstų. Seniūnė patikino, kad artimiausiu metu bus įrengti papildomi ženklai draudžiantys paplūdimyje maudyti gyvūnus, tačiau 2016 metų vasarą tokių ženklų neatsirado. Prabėgus metams gyventojai vėl kreipėsi į Kulautuvos seniūniją su tokiu pačiu prašymų, šį kartą seniūnė atostogavo, o jos pavaduotoja patikino, kad ženklai draudžiantys maudyti keturkojus tikrai bus įrengti artimiausiu metu. Vasara jau eina į pabaigą, žadėtų ženklų taip ir neatsiranda. Meslaisvi redakcija kreipėsi į Kauno rajono savivaldybės neseniai įsteigtą viešosios tvarkos skyrių. Jo vedėjas Sergejus Lemziakovas telefonu ilgai svarstė, ar turi teisę šunys maudytis žmonėms skirtose vietose ar ne, jis bandė teisintis, kad yra svarbesnių problemų, tačiau po ilgų diskusijų S.Lemziakovas vis dėl to pažadėjo, kad užsiims šiuo reikalu ir ženklai atsiras. Praėjo dar savaitė, o ženklų taip ir nėra. Šunys ne tik maudosi žmonėms skirtose vietose, jie palaidi laksto po visą paplūdimį, atlieka ten savo gamtinius reikalus. Maža to, šunų savininkai nesilaiko maudymosi paplūdimiuose taisyklių, jie apskritai ignoruoja pastabas jiems išsakančius praeivius , o savo numylėtinių net nemano prisirišti. Kai kurie suįžūlėjo visai, prie tvenkinio atsiveda didžiulius vilkšunius, kuriuos čia dresuoja, į tvenkinio vidurį mėto įvairius daiktus ir siunčia savo augintinius plaukti juos parnešti. Kai kurie nenorinčius maudytis šunis tiesiog meta į vandenį, kad pastarieji išmoktų plaukti ar atsigaivintų.  Dažnas tokio „žvėries” savininkas greta esančius ramina” nebijokite, šuo nekanda”, tokia frazė tapo įprastine šunų augintinių žargone, apie tai, kad jų keturkojis gali gąsdinti, ar kitaip neraminti esančius paplūdimyje žmones jie nesusimasto. Kai kurie šunys sugalvoja pribėgti prie paliktų besimaudančių poilsiautojų daiktų, juos uostinėja, laižo, tokie augintinių veiksmai savininkų netrikdo.

Metai laiko užsitęsę prašymai Kauno rajono valdžios nejaudina, juk ji turi tikrai rimtesnių problemų, o  taisykles draudžiančias maudyti keturkojus žmonėms skirtose vietose greičiausiai išsileido šiaip sau, dėl sportinio intereso.

meslaisvi.lt