Lietuvoje veikiančios draudimo bendrovės lietuviams nepriklauso

melžiaPrivalomasis transporto priemonių draudimas jau nieko seniai nestebina, tačiau apie tai, kad nuo 2017 m. įsigaliojo ir privalomasis statybos draudimas dar turbūt girdėjo nedaug kas. Tai štai, pagal naująsias taisykles prievolė draustis privalomuoju draudimu atsiranda rangovui, kai jis su statytoju sudaro rangos sutartį visiems statinio statybos darbams, arba pačiam statytojui, tais atvejais kai statytojas statybą vykdo ūkio ar mišriu būdu arba kai sudaro atskiras rangos sutartis su skirtingais rangovais atskiriems statinio statybos darbams. Draudėjo privalomojo civilinės atsakomybės draudimo suma nustatoma draudiko ir draudėjo susitarimu ir nurodoma draudimo liudijime. Minimali draudimo suma apdraudžiant draudėjo civilinę atsakomybę už vieno statinio projektą turi būti ne mažesnė kaip keturiasdešimt trys tūkstančiai keturi šimtai eurų vienam draudžiamajam įvykiui. Minimali privalomojo civilinės atsakomybės draudimo suma, kai draudžiama atsižvelgus į statinio projektuotojo statinių projektavimo darbų mastą per metus, turi būti ne mažesnė kaip du šimtai aštuoniasdešimt devyni tūkstančiai šeši šimtai eurų.

Bet čia norėtume paliesti kitą temą, privalomas draudimas. Tai reiškia privalėsime draustis. Ir dabar panagrinėkime, kokio kapitalo draudimo įmonės veikia Lietuvoje ir į kokias valstybes viso šio privalomo statybų draudimo pelnas keliaus.

„Lietuvos draudimas”- gražiu pavadinimu pasivadinusi bendrovė yra visiškai ne Lietuvos, kaip skelbia pavadinimas. Bendrovės akcininkai  lenkai. Kita gerai žinoma draudimo įmonė Lietuvoje – Ergo Insjurance.  Pagrindinis grupės akcininkas –  perdraudimo kompanija „Münich Re“ iš Vokietijos. Toliau-  Compensa draudimo bendrovė  priklauso Vienna Insurance Group, kuri yra iš Austrijos.

Ir kaip gi be Norvegų,  savo veiklą vykdanti Lietuvoje  draudimo bendrovė Gjensidige priklauso jiems. Švedai taip pat čia įkėlę koją. Jie pinigus iš lietuvių gauna per draudimo bendrovę if. Suomiai turi čia draudimą Seesam. Ir tik vienintelė BTA DRAUDIMAS galima būtų pavadinti vietine, ši draudimo įmonė priklauso Latvijos kapitalui.

Ar jaučiate kaip mus melžia?

meslaisvi.lt