Lietuvos policija pirks robotą išminuotoją. Jis turės laikiklį vandens patrankai su lazeriniu taikikliu.

Robotas   Lietuvos policijos departamentas birželio 14d. paskelbė apie planus įsigyti išminavimo robotą su manipuliatoriumi darbui transporte. Jis bus skirtas dirbti lauko sąlygomis, valdomas laidais ir radijo bangomis. Robotas  turės sugebėti apžiūrėti, perkelti ar sunaikinti įtartinus objektus .Sistema susideda iš  mobilios platformos ant kurio tvirtinamas manipuliatorius ir pagrindinė spalvoto vaizdo stebėjimo kamera, roboto valdymo konsolės, papildomos įrangos.

Naujo policijos pirkinio važiuoklė numatyta ratinė arba vikšrinė , pritaikyta lipti laiptais, važiuoti smėlėtu ar snieguotu gruntu. Važiuoklės varikliai turės būti varomi akumuliatoriais. Robotas  turės priekinę ir galinę vaizdo kameras, galinčias filmuoti tamsoje. Jis turi sugebėti pakelti svorį: šalia savęs ne mažiau kaip 20 kg, ištiesus manipuliatorių ne mažiau kaip 5 kg.

Įdomi detalė, robotas išminuotojas papildomai turi turėti laikiklį vandens patrankai su spalvoto vaizdo kamera ir 2 lazeriniais taikikliais vandens patrankos nutaikymui.

Su robotu dirbti turės išmokti ne mažiau kaip 5 Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės  pareigūnai. Tą jie turės padaryti per ne mažiau kaip 8 mokymo valandas.

Be to, policija ketina įsigyti ir 13 taktinio išminavimo įrankių komplektų, skirtų įtartinų objektų apžiūrai ir neutralizavimui. Į komplektą įeis įvairios paskirties peiliai, replės, atsuktuvai. Taip pat daug įvairiausių pincetų, veidrodėlių, vandeniui atsparus bloknotas ir kitokios smulkmenos.

meslaisvi.lt