Neseniai buvo minima Saulės diena – ką apie ją girdėjote?

atsisiųsti1978 metais Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Džimas Karteris (Jimmy Carter) paskelbė gegužės 3-ąją Saulės diena. Tokio sprendimo šalies vadovas ėmėsi norėdamas paskatinti žmones labiau domėtis apie atsinaujinančios energijos šaltinius – Saulę, vėją, vandenį. Šią dieną Amerikoje kasmet mini NASA – Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija.

Tarptautinė Saulės energijos bendrija ISES Europe taip pat norėjo supažindinti visuomenę su Saulės energijos galimybėmis ir 1994 metais šią dieną taip pat pavadino Saulės diena. Todėl jau 23-ius metus iš eilės tai tarptautinė šventė. Šią dieną įvairios ekologijos, energetikos, švietimo organizacijos ruošia konferencijas, seminarus bei pristatymus, kuriuose pateikiami Saulės energijos privalumai, įgyvendinami įvairūs tarptautiniai projektai, apie atsinaujinančius energijos šaltinius šviečiami moksleiviai ir studentai iš visos Europos.

 

Saulės dienos proga norėtume pateikti keletą įdomių faktų apie Saulę:

  • Miestas Juma, įsikūręs Arizonoje – tarp Meksikos ir Kalifornijos – vienintelė vieta pasaulyje, kur Saulė šviečia daugiau nei 4000 valandų, o tai sudaro net 90% šviesiojo šio miesto paros laiko.
  • Maltos sostinė Valeta – saulėčiausia vieta Europoje – per metus vidutiniškai gaunanti 2957 valandas Saulės šviesos.
  • Remiantis tarnybos meteorologinių stebėjimų duomenimis, 1981 – 2010 m. Lietuvoje vidutiniškai per metus Saulė šviečia 1851 valandą.
  • Daugiausiai Saulės per metus mūsų šalyje gaunantis miestas – Nida. Šis turistų mėgstamas kurortas 1981 – 2010 m. vidutiniškai gavo 1993 valandas Saulės per metus. Šalies sostinė, Vilnius, tuo pačiu metu, sulaukė tik 1691 saulėtų valandų.meteo.lt