Už ką mokamas atlyginimas nušalintam direktoriui R. Juzukoniui?

Praeitą savaitę Šiaulių apygardos teismas dar sykį trims mėnesiams nušalino kaltinamąjį R. Juzukonį nuo Radviliškio kultūros namų direktoriaus pareigų. Šis Radviliškį valdančios konservatorių partijos narys direktoriaus pareigų teismo sprendimu negali eiti nuo pat 2012 metų pradžios. Žinomas estrados dainininkas turėjo susirasti kitų pragyvenimo šaltinių.

Remiantis viešai prieinama informacija, šis muzikos atlikėjas, praėjus maždaug metams nuo jo nušalinimo, įkūrė mažąją bendriją „Pramogų karaliai“. Ar norėta įtikti vietiniam Carui, ar lygiuoti titulais su Radviliškio Caru bent jau vienoje, muzikinėje, srityje, galėtų atsakyti tik pats dainuojantysis kaltinamųjų „šaikos“ narys. Tačiau populiarumo ir veiklos bei užsakymų „Pramogų karaliams“ nestinga. Juk dar iki tol, kol tapo Radviliškio kultūros namų direktoriumi, R. Juzukonis buvo pakankamai užimtas: vadovavo Pakiršinio kultūros namams bei šių namų vyrų vokaliniam ansambliui „Dainava“.

Pernai Radviliškio rajono savivaldybės žemės ūkio skyrius organizavo žemdirbių šventę Radviliškio kultūros namuose. Šiam skyriui vadovaujantis A. Juozapavičius pasamdė kaltinamąjį R. Juzukonį vesti šį renginį. Žemdirbiai švente nesiskundė, patys rinkosi lėšas šventei, todėl nebuvo galima pykti ant savivaldybės klerkų, kad už 2,5 valandos trukmės šventę ją organizavusiam bei pravedusiam dainininkui buvo sumokėta lygiai 1000,- eurų. Paklaustas, kodėl būtent minimalaus mėnesio atlyginimo dydis už vieną valandą, valdininkas A. Juozapavičius atsakė, kad „maestro“ užsiprašė net 1200,- eurų. Ar tai atrodo kaip 200 eurų „sutaupymas“, ar kaip kad „povandeninių srovių“ pagalba, kai bėdos ištiktas konservatoriaus nepaliekamas vienas nepaisant jo statuso baudžiamojoje byloje, ar tiesiog „bičiuliška“ pagalba asmeniui, jau 5 metus nušalintam nuo įstaigos vadovo pareigų, gali spręsti pats skaitytojas. Tačiau tuoj po šventės įvykęs teismo posėdis prieš pat šv. Kalėdas gali suponuoti išvadą, kad kaltinamajam šių pinigų galėjo reikėti susimokėti savo advokatui už jo teikiamas paslaugas itin suintensyvėjusiame teismo procese.

Prieš mėnesį Šiaulių apskrities policijos pareigūnai organizavo gražią akciją Kovo 8 – ios dienos proga: „Padovanok tulpę“. O padainuoti gatvėje sutiktoms moterims dainų buvo pakviestas R. Juzukonis. Atsitiktinumas, bet „Pramogų karaliai“ adresas nurodytas būtent Šiauliuose, viename iš Tilžės gatvės esančių daugiabučio butų. Gaila, bet kilus pasipiktinimo bangai ir raštu informavus Policijos Generalinį komisarą L. Pernavą apie vieno iš kaltinamųjų naudojimąsi policijos pareigūnų uniforma, iš viešosios erdvės iš karto buvo pašalintas labai gražią akciją įamžinęs video įrašas. Kad policijos pareigūnai negali žinoti visų kaltinamųjų asmenų, tuo labiau kito miestelio, daugiau nei suprantama, be to, juk į policijos rėmėjus, kurie tikrinami per padidinamąjį stiklą, kaltinamasis nesiveržė. Bet dėmę nešvarią ant policijos uniformos tokiu savo poelgiu R. Juzukonis tėškė nemažą. Ir nežinia, kiek būtų galėjęs kainuoti iš mokesčių mokėtojų toks „lakštingalos suokimas“, jei ne raštas Policijos Generaliniam komisarui L. Pernavui.

Bet apie kaltinamojo kitą, ne estrados ar publikos linksminimo, veiklą straipsnio autorius buvo informuotas anoniminiu raštu, pasirašytu „Kultūros darbuotojų“. Raštą „suraitę“ asmenys išliejo nuoskaudas dėl Radviliškio kultūros namų renovacijos metu „pradingusio“, jų manymu, valstybinio turto: vamzdžių ir radiatorių, langų ir jų aliuminių rėmų, užuolaidų ir kitų scenos atributikos detalių, kėdžių ir garso aparatūros ir t.t. Jie retoriškai uždavė klausimą, kad tai buvo valstybės ar savivaldybės turtas, o ne tuo metu dar nenušalinto direktoriaus R. Juzukonio turtas. Netgi nurodė galimą priežastį, kodėl tuometiniam direktoriui buvo reikalinga tokia didelė darbuotojų kaita jo vadovaujamoje įmonėje: nes naujai pradėjusiam dirbti ne taip paprasta pastebėti tokius „turto dingimus“.

Kadangi kovo mėnesį vyko savivaldybei priklausančių įstaigų ir įmonių vadovų metinių ataskaitų pristatymas tiek komitetuose, tiek Tarybos posėdyje, šie klausimai per Tarybos komitetų pirmininkus buvo adresuoti šiuo metu Radviliškio kultūros centro direktoriaus pavaduotojai I. Ginkevičienei. Ši nušalinto direktoriaus bendrapartietė, išgirdusi klausimus telefonu, atsisakė bendrauti ir paprašė pateikti klausimus raštu motyvuodama, kad šiuo metu neturi laiko tokiai „visuomeninei veiklai“. Tačiau iki šiol į klausimus nėra atsakyta: nei tiesiogiai, nei per komitetus ar Radviliškio rajono savivaldybės administraciją.

Su nušalintuoju direktoriumi R. Juzukoniu buvo susisiekta asmeniškai telefonu. Išgirdęs, kas jo teiraujasi ir kokiu klausimu, aname telefono gale pasigirdo nuostaba ir tada jau tik pyptelėjimas. Nors vėliau bendrauta paaugliams priimtinu būdu – sms žinutėmis – į pateiktus klausimus kaltinamasis iki šiol taip ir neatsakė. Ar dėl to, kad yra nušalintas nuo direktoriaus pareigų, ar dėl itin užimtos dienotvarkės, ar dėl galimos amnezijos pasireiškimo, žino tik jis pats. Tačiau tokia kaltinamojo „užklasinė“ veikla, jei pasitvirtintų, labiau primintų šiuo metu garsaus savo skandalais LNOBT direktoriaus G. Kėvišo veiklą ir abejotinus sandorius bei galimą neteisėtą praturtėjimą. Radviliškio rajoną valdantiems politikams, kurių dauguma yra tų pačių „Caro“ šaikos kaltinamųjų bendrapartiečiai ar koalicijos partneriai, tikriausiai nepatogūs tokie klausimai, kai iškeliamas bent kurio nors kaltinamojo įtartinas elgesys. Nes akivaizdu, kad į „bėdą“ papuolusius saviškius reikia gelbėti, o ne skandinti. Partijos prestižas jiems aukščiau rajono gerovės ir bendruomenės tikslų.

O „gelbėjimas“ kartais primena politikų abejingumą tam tikriems galimiems pažeidimams ar visišku nenoru išsiaiškinti kai kurias abejotinas veiklas. Kaip kaltinamojo R. Juzukonio pusės etato darbas Baisogalos seniūnijoje kultūros specialistu, vis dar vadovaujančiam „Dainavos“ ansambliui. Nors seniūnas R. Kalvaitis teigia, kad šis R. Juzukonio vadovaujamas „garsus“ kolektyvas repetuoja buvusios katilinės patalpose, paklaustas, ar kada nors tai pats matė savo akimis, patvirtina, kad ne. Papildomai prideda, kad laukia nesulaukia tos dienos, kai į rekonstruotus kultūros namus Baisogaloje ir į naujai įkurtą įstaigą pereis visi meno kolektyvai ir jis kaip seniūnas nebebus už tai tiesiogiai atsakingas, įskaitant ir R. Juzukonį bei jo kolektyvą. Tuo tarpu seniūnijos darbuotoja V. Kaščionienė, kuriai tarsi ir turėtų būti pavaldus „Dainavos“ vadovas, taipogi prisipažįsta, kad R. Juzukonis nėra lengvai pasiekiamas „paukštis“ ir jai nėra atskaitingas. Ji pripažįsta, kad koncertams repetuojasi įvairūs Baisogalos seniūnijos meno kolektyvai, išskyrus „Dainavą“.

Susisiekus su „Dainavos“ kolektyvo nariais, vienas jų teigė, kad atvyksta iš Kauno kartą ar du per mėnesį. Aiškinantis jų repetavimo vietos aplinkybes, išaiškėja, kad kolektyvas kartais susirenka pas kitą Šeduvoje gyvenantį narį arba naudojasi Baisogalos gimnazijos patalpomis. Šios įstaigos direktorė R. Juškevičienė teigė, kad šiam kolektyvui suteikiamos patalpos bendradarbiavimo sutarties pagrindu ir jie susitinka du ar tik kartą per mėnesį. Nors kaltinamasis R. Juzukonis turėtų repetuoti su kolektyvu apie 20 valandų per savaitę!!! Estrados žvaigžde save laikantis tikriausiai tam negali skirti tiek daug laiko, tuo labiau jei atlyginimas tėra tik minimalus. O kur dar teismo posėdžių intensyvus tvarkaraštis, pareikalaujantis į teismą nuvykti po 4 kartus per mėnesį. Kodėl ši galimai fiktyvi darbo sutartis, primenanti du kartus nuteisto kito konservatoriaus J. Varkulevičiaus baudžiamąsias bylas dėl dokumentų klastojimo ir fiktyvių įdarbinimų, nesudomina savivaldybės politikai ir valdininkai, klausimų tamsiame Caro valdomame „akivare“ nekyla. Tad tai tikriausiai jau turės narplioti teisėsaugos pareigūnai.