Išleista atmintinė, kaip apsisaugoti nuo užpuolusio šuns

Atmintinė gynybai nuo užpuolusio šunsPaskutinėmis dienomis vis labiau susilaukiame žinių, kuomet nuo šunų nukenčia žmonės, tiksliau vaikai. Šilutės rajone neseniai toks gyvūnas mirtinai sudraskė kūdikį, o vakar Kauno rajone per tvorą peršokęs vilkšunis sukandžiojo septynmetį. Policijos duomenimis, nukentėjusiajam diagnozuotos kastinės žaizdos blauzdoje ir šlaunyje. Tokių nelaimių gali daugėti. Vis daugiau dienraščių rašo apie pastebėtus pavienius ar grupes valkataujančių šunų. Iš pažiūros mieli ir nekalti padarėliai vis dėl to turi instinktus, kuriuos jiems suteikė gamta. Todėl verta prisiminti, kad natūralioje aplinkoje šuo pasidaro visiškai ne žmogaus draugas, o atvirkščiai, tampa grėsme. Juk nebereikalo dauguma šunų laikomi savigynai arba atlieka sargo vaidmenį. Kai kurios šunų veislės net prilygintos ginklui. Artėja pavasaris, todėl neišvengiamai įvairiuose vietose padaugės šių keturkojų padarų, juk prasideda jų poravimosi metas. Būtent šiuo metu šunys tampa visiškai neprognozuojami, jie tampa bebaimei.

Visuomeninė organizacija Informacijos Analizės Asociacija parengė atmintinę žmonėms, kaip apsisaugoti nuo užpuolusio šuns ar šunų. Susipažinkite ir rekomenduokite kitiems, nes nelaimės įvyksta tada, kada mažiausiai jų tikiesi.  Taip kalbėjo ir nukentėjusiųjų vaikų tėvai o paskutiniu atveju ir šuns savininkas, kuris nė nemanė, kad jo šuo gali taip pasielgti.

Visų pirma susidūrę su grėsmingai nusiteikusiu šunimi ne pulkite panikuoti. Pasistenkite įveikti baimę ir imkitės reikalingų veiksmų. Šuniui artinantis link jūsų arba sėlinant jums iš nugaros sustokite ir suteikite galimybę gyvūnui jus apuostyti. Jeigu šuo nusiteikęs agresyviai, aiškiai ir ramiai duokite komandą „Negalima” Fu”, „Gulėt” arba „Vietą”. Jeigu šuo vizgina uodegą jis gali jus pulti. Užpuolus jus šuniui, pirmoje eilėje stenkitės apsaugoti savo gerklę, prispauskite smakrą prie krūtinės ir prieš savo veidą sudėkite per alkūnes sulenktas rankas į priekinę kūno dalį saugodami savo kaklą. Stenkitės kad rūbai būtų nepasikėlę aukštyn, jie jums sumažins sužalojimus. Atminkite, kad veido ir rankų sužalojimai ypač pavojingi. Sutikus ramų šunį gatvėje, neerzinkite jo, negąsdinkite, nevykite rankose turimais daiktais(rankinukas, lazda), tai gali sukelti šuniui savigynos jausmą ir to pasekoje jis gali jus pulti. Pastebėję šunų gaują stenkitės ją apeiti kuo plačiau. jeigu atėjote į svečius, o prie įėjimo į sodyba stovi pririštas šuo, jokiu būdu neikite nepakvietęs į lauką šeimininko, o jam išėjus tik kartu su juo eikite pro šunį. Būdami šalia žmogaus laikančio rankose pavadėlį, kuriuo pririštas šuo nedarykite staigių judesių link šuns savininko(pvz. neperdavinėkite jam kokių daiktų ar dokumentų) Esant realiai grėsmei būti sužalotam šuns naudokite turimas kitokiems atvejams apsisaugojimo priemones, tokias kaip ašarinių dujų balionėliai.

Saugaus jums gyvenimo.

meslaisvi.lt