Mero antausis rinkėjų išrinktam Seimo nariui

Praėjus Seimo rinkimams ir naujai išrinktam Seimui vis labiau įsivažiuojant svarstant ir priimant teisės aktų projektus, nenuostabu, kad savivaldos vadovai turi dirbti kuo glaudžiai su savo apygardose tiesioginį mandatą gavusiais Seimo nariais siekiant kuo geriau atstovauti visų rajono rinkėjų interesus. Stebint Radviliškio rajono savivaldybės mero A. Čepononio darbotvarkę, galima pastebėti, kad vienas pirmųjų jo vizitų į Seimą buvo pas LŽVS bei Seimo kultūros komiteto pirmininką R. Karbauskį. Iniciatyvumas ir atkaklumas, naujų projektų finansavimo galimybių ieškojimas dera aktyviam merui.

Tačiau išaiškėjusios aplinkybės dėl šio susitikimo suderinimo atskleidžia tiesiogiai rinkto mero A. Čepononio požiūrį į tiesiogiai Radviliškio rinkimų apygardoje išrinktą Seimo narį A. Gaidžiūną. Meras susitaria dėl susitikimo apeidamas baisogalietį A. Gaidžiūną. Šis Seimo narys žino, kad pas jo partijos pirmininką atvyksta Radviliškio rajono meras ir tik pusę lūpų yra informuojamas, kad galbūt vykstama dėl Aušros aikštės tolesnio finansavimo ar papildomo lėšų poreikio. Pats „valstiečių ir žaliųjų“ pirmininkas R. Karbauskis, išgirdęs dėl suinteresuotumo susitikti su juo šiuo klausimu, lakoniškai atrėžė: „aš juk pinigų neskirstau“, ir kiekvienas bent minimaliai susipažinęs su valstybės valdymu, jį puikiausiai suprastų. Seimo komitetų pirmininkai neturi tiesioginės įtakos skirstyti lėšas. Bet gyvendamas pagal kitus, brutalios galios ir absoliutaus paklusnumo, dėsnius, meras intuityviai žino, į ką kreiptis, ir dabartinėje sistemoje, būtent R. Karbauskį laiko tuo „pilkuoju kardinolu Rišeljė“, kurio rankose sutelkta reali valdžia.

Nuvykęs į Seimą, meras „sugeba“ prisiversti pasisveikinti paduodant ranką A. Gaidžiūnui tik tada, kai nebėra jokios išeities ir prasilenkti nebeįmanoma. Net laukdamas kelias valandas susitikimo su R. Karbauskiu, nes vietoje planuotos 10 valandos, susitikimas įvyksta apie 14 valandą, nesutinka susitikti su A. Gaidžiūnu taip demonstruodamas nepagarbą ne tiek šiam Seimo nariui, kiek rajono gyventojų išreikštam pasirinkimui. Meras A. Čepononis pačiame rinkimų įkarštyje vaikščiojo asmeniškai pas rinkėjus į namus ir agitavo balsuoti, ir, neoficialiai kalbama, vedė užrašus, kas jam buvo pažadėjęs balsuoti už jo palaikomą TS – LKD kandidatą V. Juozapaitį. Būdamas pakankamai išsilavinęs, galėtų pasitikrinti, kad A. Gaidžiūno asmeniu pasitikėjo beveik dviem tūkstančiais rinkėjų daugiau negu už jį balsavę apie 6,5 tūkstančio rinkėjų. Patys rinkimų rezultatai buvo kaip lakmuso popierėlis įvertinti ne tik centrinės valdžios, bet ir rajono valdančiosios koalicijos veiklą. Todėl vienasmenį rajono valdymą pasirinkęs ir iš dalies nušalintas meras paveiktas „galimai įtarto“ mikroinsulto pradeda daryti klaidas, nebūdingas patyrusiam politikui.

Strategiškai mąstančiam, tačiau pasidavusiam silpnumo akimirkai, toks mero A. Čepononio elgesys gali kainuoti jam postą. Juk žaidžiama su ugnimi, tai yra pykstasi su Seimo nariu, kuriam priklauso įstatymo leidybos iniciatyvos teisė. Kaltinamo dokumentų klastojimu bei piktnaudžiavimu tarnyba mero tolesnis pareigų vykdymas „atsitiktinai“ priklausė tik nuo Apeliacinio teismo vietos savivaldos įstatyme nurodytos mero – tarybos nario formuluotės išaiškinimo, todėl buvo nušalintas tik nuo tarybos nario pareigų vykdymo. O Seimo narys gali pasiūlyti tą brūkšnelį išbraukti iš įstatymo įrašant toje vietoje kablelį, pavyzdžiui, kad meras turi taip pat ir tarybos nario teises. Kaip animaciniame filmuke „bausti negalima pasigailėti“ priklausomai nuo pasirinktos vietos kableliui, keistųsi padariniai, todėl pasikeitus įstatymui, teismas turėtų iš naujo peržiūrėti bei įvertinti jo kaip kaltinamojo statusą pritaikant kardomąsias priemones. Nieko Lietuvoje nenustebintų, kad nežymiai pasikeistų įstatymas, tačiau tikriausiai pats A. Čepononis net nesupranta, kad erzindamas liūtą tampo jį už ūso (brūkšnelio), kuris gali nutrūkti būtent tuo metu, kai jo visa politiko karjera ir sėkmė priklauso nuo to brūkšnelio. Nežinia, kurią smegenų dalį paveikė mikroinsultas, kad prarandamas loginis mąstymas.

Seimo narys A. Gaidžiūnas tokios susiklosčiusios situacijos nenori sureikšminti, ir komentuodamas tai sakė atsižvelgsiąs į savo labiau patyrusių kolegų raginimus nekreipti dėmesio į tokius „išsišokimus“, o dirbti savo darbą, kuriam yra išrinktas. Nors neslepia, kad jaučiantis spaudimą net Seime, kaip per paklausimus A. Čepononio senas draugas ir „kišeninis“ Seimo narys V. Juozapaitis teiraujasi, kodėl keleiviniai traukiniai nesustoja Baisogalos stotyje. Kai kurie politikai, kaltindami kitus elementarių dalykų nesusivokimu, patys nesupranta, kad traukinys nestoja bet kurioje stotelėje, jei nėra poreikio. Automobiliai sustoja tranzuojantiems, su traukiniais yra daug sudėtingiau, todėl sudaromi išankstiniai tvarkaraščiai ir panašiai.

Pats meras A. Čepononis atsisakė iš anksto pakomentuoti susitikimą su R. Karbauskiu apkaltinęs mane jo asmens persekiojimu, kai telefonu pasiteiravau apie susitikimo tikslą. Jo manymu, tai bus padaryta savivaldybės atstovas spaudai, kai tik bus būtina. Tiesa, reikia pripažinti, kad po vizito Radviliškio savivaldybės tinklalapyje buvo paviešintas straipsnis, kuriame nei žodžio apie susitikime galėjusį dalyvauti ir A. Gaidžiūną.

Bet paties mero A. Čepononio vizitai į Baisogalą tapo dažnesni po Seimo rinkimų. Netgi vietiniai yra nustebę tokiais netikėtais ir dažnais vizitais į išrinkto Seimo nario gyvenamąją vietą. Net neabejojama, kad smagu matyti rajono vadovą, tiesiogiai sprendžiantį vietos seniūnijos gyventojų problemas. Bet žinant, kad baisogaliečiai surinko nemažai parašų dėl Baisogalos ambulatorijoje dirbančios gydytojos Z. Rimkevičiūtės palaikymo, tuo tarpu tik prispaustas atkaklaus gyventojų buvo „priverstas“ duoti nurodymą direktorei A. Juškienei „atsitraukti“ bent jau kuriam laikui. Be to, vietiniai kalba, kad atvykęs meras netgi duoda nurodymus, prie kurio kiemo turi šviesti gatvės apšvietimo lempos. Ir pagal jo darbotvarkę šį ketvirtadienį 16.00 numatyta susitikti su Baisogalos PSPC darbuotojais, nors kilus skandalui, įsteigė tik taip vadinamą darbo grupę spręsti klausimus.

Nenuvertinant paties mero A. Čepononio strateginio mąstymo bei jo paskelbto fakto, kad nebekadidatuos į merus, daryčiau prielaidą, kad lankymaisi Baisogaloje yra tam tikros ilgalaikės kompanijos pradžia. O šios kompanijos tikslas ne tiek sukelti gyventojų nepasitenkinimą esamu Seimo nariu A. Gaidžiūnu, kiek susikurti platformą kelti savo kandidatūrą ateinančiuose Seimo rinkimuose. Gal jį labai domina Seimo nario teisinė neliečiamybė, nes Konstitucinis Teismas išaiškindamas tiesiogiai rinktų merų teisinį statusą, jos nesuteikė paties merams.