Seimo nario A.Verygos spaudos konferencija apie ruošiamas priemones alkoholio vartojimui mažinti.

a-veryga2016m. gruodžio 1d. Seime vyko Seimo nario A. Verygos spaudos konferencija „Lietuvos alkoholio kontrolė – Pasaulio sveikatos organizacijos vertinimai: prarastos galimybės ir ateities iššūkiai“. Spaudos konferencijoje dalyvavo Europos Komisijos narys V. P. Andriukaitis.

Po pasaulio sveikatos organizacijos išvadų apibendrinimo, A.Veryga ir Vytenis-Povilas Andriukaitis atsakė į žurnalistų klausimus

A.Veryga iš salės sulaukė klausimo, kokių teisės aktų ar įstatymo pakeitimų esate numatęs teikti artimiausiu metu Seime?

Aurelijus Veryga.” Du įstatymo dideli projektai jau yra registruoti Seime dar praeitoje kadencijoje, vieną iš jų savo parašais parėmė 60 000 Lietuvos  gyventojų, kitas yra registruotas vienos iš parlamentinių partijų ir ten yra kalbama iš esmės apie tas pačias priemones,t.y. alkoholio reklamos draudimas, akcizo didinimas, alkoholio įsigijimo amžiaus didinimas, prieinamumo ribojimas, čia kalba eina apie specializuotas parduotuves, pardavimo laiko trumpinimas. Šiuose paketuose nenumatyta dar viena priemonė, kurią aš siūlysiu, tai ankstyvas problematiško alkoholio vartojimo deognozavimas, norėčiau pakalbėti apie fondą, kuris tik šiais metais startavo,  lėšos jo yra dar nedidelės, tačiau didinant tabako ir alkoholio akcizą iš to surinktų lėšų dalis keliautų į tą fondą. Šių lėšų pagalba būtų galima kompensuoti žiniasklaidos pajamų praradimus iš alkoholio reklamos po jos uždraudimo, o fondo lėšomis būtų apmokama socialinė reklama skatinanti kitokį gyvenimo būdą. Reklamos apimtys būtų tokios pačios kokios buvo ir reklamuojant alkoholį, todėl žiniasklaida dėl to nenukentės.”

Panašaus klausimo sulaukė ir V.P.Andriukaitis

Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis atsakė taip :

Kaip Europos Sąjungos komisaras negalėčiau pasiūlyti kitokių priemonių nei išvardino ministras savo kalboje. Alkoholio kontrolės politika yra kompleksinė. Tai apie ką kalba A.Veryga yra komlpeksinis problemos sprendimas, todėl tikrai bendradarbiausime, tačiau noriu pasakyti, tai yra ne tik sveikatos ministerijos rūpestis, tai yra visų ministrų, pačio premjero  rūpestis, priešingu atveju kompleksinės priemonės tampa sunkiai įgyvendinamos, koordinaciniai mechanizmai vieni iš sunkiausių, beje, prie vyriausybės yra koordinacinė komisija, siūlyčiau į ją įtraukti ir pačios vyriausybės narius. Be įtraukimo savivaldybių, be įtraukimo nevyriausybinio sektoriaus , socialinių partnerių ir netgi pačios alkoholio industrijos rezultatai tikrai bus sunkiai pasiekiami. Aš manau, kad turi gimti supratimas apie kompleksiškumą priemonių, nes alkoholizmas sukelia kompleksines neigiamas pasekmes, kurios vadinamos vienu žodžiu „žala“ ir ta žala yra įvairiausia, dėl to mes paremsime iniciatyvas, skirtas tos žalos mažinimui.”

V.P.Andriukaitis sulaukė klausimo, kaip naujasis Seimas ir vyriausybė turėtų atsilaikyti prieš alkoholio  prekybininkų  ir gamintojų galimą spaudimą?

Eurokomisaras  sakė kad tai labai paprasta: „ Ekonominiais argumentais. Mano klausimas gamintojams, prekybininkams labai paprastas, kiek jie netenka  vartotojų, nes jei jūs viena ranka siūlote gerti, o kita ranka skaičiuojate kiek yra mirčių dėl to gėrimo tai kokia čia industrija, kuri naikina savo vartotoją. Ji pati turi būti sąjungininkė, nes jai reikia rinkos, o jeigu rinkoje mažėja žmonių, tai kas gi pirks. Antras argumentas, visa Lietuvos industrija, nėra tokio sektoriaus, kuriame nedalyvautų žmonės, todėl paskaičiuokite darbo valandas,  darbo našumą, įnašai į biudžetą, visą tai yra ekonomika ir parodykite man tokią industrija, kurioje nebūtų Lietuvos piliečių? Todėl klausimas visiems lietuvos piliečiams, ar jūs atsakingi  už padėtį Lietuvoje ar ne, ar tik už savo piniginę. Labai lengva argumentuoti, tikrai reikalingi argumentai ekonominiai, kuriuos galima labai drąsiai įrodyti, čia industrija turi matyti pliusą, jeigu Lieuvoje daugiau išsilaikys gyventojų, nemirs žmonių, mažės alkoholizmu sergančių žmonių skaičius, o jis tikrai didelis, daugės darbščių žmonių tai pliusas ar minusas ekonomikai.”-kalbėjo V.P. Andriukaitis

Visą konferenciją galima žiūrėti Čia

meslaisvi.lt