Pagrindinėje Kauno gatvėje stovi daugiabutis, menantis sovietų kosmoso užkariavimą.

Daugiabutis Kaune

Devynių aukštų namo fasadas primena apie buvusios valstybės kosmoso užkariavimą

Sovietinę ideologiją žymintys paminklai , Žaliojo tilto Vilniuje skulptūros, buvo demontuotos tik 25-aisiais atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės metais. Tačiau panašių simbolių dar iki šiol turi ir antras pagal dydį Lietuvos miestas Kaunas.  Įvažiuojant į „Laikinąją sostinę” vienoje iš pagrindinių jos gatvių Raudondvario plente ant devynaukščio daugiabučio fasado galima pamatyti ne ką mažesnę ideologinę reikšmę turintį sovietų simbolį. Pusės sienos aukščio užimantis metalo dirbinys primena visiems apie egzistavusios valstybės pasiekimus kosmose. 1957 m. spalio 4d.  į žemės geocentrinę orbitą  buvo sėkmingai išvestas pirmasis dirbtinis žemės palydovas „Sputnik 1“ , jis buvo apskritai pirmasis kosminis aparatas atsidūręs žemės geocentrinėje orbitoje. Šiuo palydovu buvo nustatytas žemės atmosferos sluoksnių tankumas keičiantis orbitai. „Sputnik 1“ tapo Tarybų Sąjungos „Sputnik“ programos pradininku, jo paleidimas paskatino vadinamąsias Kosmoso varžybas Šaltojo karo laikotarpiu.

Pagamintas per tris mėnesius „Sputnikas“ buvo ne ką didesnis už krepšinio kamuolį, tačiau nušveistas iki blizgesio, kad geriau atspindėtų saulės spindulius ir neperkaistų. Palydovas tik pypsėjo – nieko daugiau jis nesugebėjo. Tačiau politinis „mažylio“ ir jo signalų, kuriuos galėjo priiminėti kiekvienas radijo mėgėjas, poveikis buvo triuškinamas.”Sputniko” paleidimas tapo vienu iš ankstyvųjų Sovietų Sąjungos kosmoso programos pasiekimų. 1961 metais SSRS į kosmosą pasiuntė pirmąjį žmogų – Jurijų Gagariną.

Apie šiuos įvykius ir mena žmogų į dangų siunčiantį raketą vaizduojantis simbolis ant Kauno miesto daugiabučio fasado. Priešingai nei Vilniuje, kuomet pasikeitė miesto meras ir sovietų ideologiją menantys paminklai buvo nuimti, naujas Kauno meras to daryti neskuba.  Gal būt todėl, kad šį simbolį  būtų galima laikyti ir žmonijos pasiekimu, tačiau trys penkiakampės žvaigždės sukelia kitokias asociacijas, nors dabar gyvename sąjungoje, kurios vėliavoje taip pat puikuojasi penkiakampės žvaigždės, tik jų šiek tiek daugiau. Todėl simboliai su penkiakampėmis žvaigždėmis jaunesnės kartos lietuviams greičiausiai jokių emocijų nesukelia.

Redaktorius

meslaisvi.lt