Virš Tauragės atliekų kaupiasi debesys

S1340011

TRATC direktorius Kęstutis Komskis

Vasario 23d. šaukiamas Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro neeilinis visuotinis Bendrovės akcininkų susirinkimas. Apie tai įmonė pranešė savo internetinėje svetainėje. Pabandėme sužinoti kokiu tikslu rengiamas šis susirinkimas. TRATC-o direktorius Kęstutis Komskis buvo nekalbus. Jis telefonu sakė taip:

„Patalpinome informaciją apie akcininkų susirinkimą, patalpinsime ir apie tai, kas jame bus nutarta. Tiesiog sekite informaciją, kai baigsis susirinkimas būtinai viską pamatysite mūsų svetainėje.”

Keletą dienų prieš TRATC-o akcininkų susirinkimą, vyks tų akcininkų,t.y. savivaldybių, kurias aptarnauja bendrovė Tarybos posėdžiai. Vasario 17d. Tauragės savivaldybėje, o vasario 18d. Pagėgių, Jurbarko ir Šilalės savivaldybėse. Visuose šiose Tarybos posėdžiuose numatytas svarstyti ir greičiausiai bus priimtas sprendimas  investuoti į UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centrą, bei deleguoti ir įgalioti savo atstovą šios bendrovės visuotiniame akcijų susirinkime balsuoti už įstatinio kapitalo padidinimą 199 837,80 Eur.

11071155_885964914758594_1983496723571713769_n

Vytautas Stanslovas, TS-LKD Pagėgių skyriaus pirmininkas

Sprendimų projekte, kurį svarstys keturių Savivaldybių tarybos nurodyta, kad investavus bus kuriama ar plėtojama infrastruktūra, naudinga visuomenei (gerinama viešųjų paslaugų kokybė), savivaldybės įnašu bus sukuriama pridėtinė vertė ir užtikrinamas šią vertę kuriančios veiklos ilgalaikis ekonominis tvarumas, iš investavimo objekto bus gauta ne tik pelno (pajamų), bet ir gautas socialinis rezultatas aplinkos, sveikatos ir socialinės apsaugos srityse arba užtikrintas veiksmingesnis Lietuvos Respublikos įstatymuose ir Vyriausybės nutarimuose nustatytų savivaldybės funkcijų atlikimas.
Ar viskas čia taip gražu kaip surašyta aiškinamajame sprendimo rašte. Šia situacija labai susidomėjo naujas Pagėgių TS-LKD skyriaus pirmininkas Vytautas Stanslovas. Jį ir pakalbinome, ką jis mano apie artėjančias permainas Tauragės atliekų tvarkymo centre:

2015m. Gruodžio 22d. TRATC valdybos susirinkime buvo nutarta šaukti akcininkų susirinkimą dėl įstatinio kapitalo didinimo ir įstatų keitimo. Kiek žinau situacija TRATC-e nėra pati geriausia, netgi kyla abejonės dėl galimybės įmonei tęsti veiklą. Žinau, kad nuo 2012m. iki 2014m. TRATC-as dirba nuostolingai. Nuostoliai siekia net 167 908 eurus. Sunku pasakyti, nes neturiu informacijos, kodėl yra susidariusi tokia didelė skola ir ši skola yra dar be 2015m. Neoficialiais duomenimis girdėjau, kad 2015m. skola išaugo dar didesnė.
Kalbant apie akcininkų susirinkimą, jis šaukiamas būtent dėl to, planuojama siūlyti akcininkams tai yra Jurbarko, Tauragės, Šilalės rajonų ir Pagėgių savivaldybėms didinti įstatinį kapitalą 200000 eurų. Būtent toks klausimas yra įtrauktas į darbotvarkę tuo pačiu jeigu būtų nutarta didinti įstatinį kapitalą būtina keisti ir TRATC įstatus. Jeigu bus nutarta didinti įstatinį kapitalą, proporcingai pagal turimų akcijų skaičių (Pagėgių savivaldybė turi 9 akcijas, Jurbarko – 28, Tauragės – 39, Šilalės – 24) savivaldybės savo biudžetuose turės atrasti nemažas pinigų sumas, Pagėgiai – 18000 eurų, Jurbarkas – 56000 eurų, Tauragė – 78000 eurų, Šilalė 48000 eurų.
Turiu informacijos, kad Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras turi ir daugiau įsiskolinimų, neskaitant to, kad dirbama nuostolingai ir iki 2014m. galo nuostolis siekia nemenką sumą, žinau ir tai, kad rangovui AB „Kauno Tiltai“ už III ir IV sekcijų įrengimo darbus TRATC skolingas 579 437.02 eurus. Nelabai suprantu vieno, kaip rangovas pradėjo darbus, neturint jokių garantijų dėl atsiskaitymo, neoficialiais duomenimis pasirašant sutartį su rangovu, buvo bankų sutikimas duoti paskolą šiems darbams atlikti, bet vėliau bankai atsisakė suteikti paskolą kai buvo įvertintas TRATC mokumas. Jeigu viską gerai suprantu įstatinio kapitalo didinimas turėtų atverti duris į bankus dėl paskolos prašymo.
Negana to ši skola dar ne viskas. TRATC-as skolingas VĮ Turto bankas 1 116 565,42 eurus. Šiai dienai turimais duomenimis ir neįskaitant to, jog nežinoma ar TRATC 2015m. dirbo pelningai ar nuostolingai, TRATC-o bendrą skolą sudaro – 1 863 910.44 eurai (neaišku ar į šią sumą visur yra paskaičiuotas PVM).
Tauragės regiono atliekų tvarkymo centru pradėjau domėtis neatsitiktinai, bendraudamas Pagėgių rajone su gyventojais, gavau nusiskundimų dėl nevežamų šiukšlių. Kai pradėjau domėtis kodėl šiukšlės nevežamos sužinojau ir daugiau niuansų dėl paties atliekų tvarkymo centro. Pavyzdžiui gyventojams manau turėtų būti svarbu, kad nuo 2016m. Sausio 1d. yra pakeltas vartų mokestis. 1 tonai šiukšlių įvežti į savartyną nuo naujų metų kainuoja 53,83 eurai + PVM. Tai gaunasi apie 65eurus. Bandžiau pasidomėti koks buvo senasis vartų mokestis tonai šiukšlių, bet tikslios informacijos negavau, tačiau neoficialiais duomenimis sužinojau, kad apie 30 eurų + PVM. Artimiausiu metu bandysiu išsiaiškinti ir dėl atliekų tvarkymo mokesčio, taip pat neoficialiais duomenimis sužinojau atliekų tvarkymo mokestį taip pat planuojama kelti ar galbūt jau pakilo nuo 70 eurų iki 100eurų + PVM. Ką tai turėtų reikšti? Jeigu šių 4 savivaldybių gyventojams šiukšlių išvežimas nepabrango dar šiais metais, tai kitais metais pabrangs ženkliai.
Vartų mokestį bandžiau palyginti ir su kitų regionų atliekų tvarkymo centrų nustatytomis kainomis pigiausias vartų mokestis Panevėžyje – 18.99 + PVM. Brangiausia Alytaus regione 56,7 + PVM. Tauragės regionas nuo Sausio 1d. pagal brangumą užima antrą vietą. (Duomenys pagal 7 regionų atliekų tvarkymo centrus).

Aš manau, kad Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras turėtų savo pastangomis stengtis atsiskaityti su kreditoriais, mažiau žvalgytis į bankus, nes atsakomybė, bet kokiu atveju kris ant gyventojų pečių.„- kalbėjo Vytautas Stanslovas

Artimiausiu metu meslaisvi redakcija planuoja stebėti Jurbarko savivaldybės Jungtinio Socialinių klausimų ir Finansų, biudžeto ir rajono plėtros komitetų posėdį. Turimais duomenimis šiame posėdyje šiuo klausimu laukiama arši diskusija.Būtinai apie tai informuosime savo skaitytojus.

meslaisvi.lt