Meslaisvi įspėja – ES paramos lėšos gali sukelti galvos skausmus

Sniego gaudytuvas virš Pagėgių vaikų globos namų

Beveik visu pastato perimetru sniego gaudytuvai neatlaikė sniego

Daugelis statybos projektų, finansuojamų Europos Sąjungos, atliekami greitai, neatsakingai ir abejotinų įmonių. Todėl nenuostabu, kad dėl šių lėšų invazijos į Lietuvą, galvas skauda ne tik jas įsisavinantiems, bet ir po nekokybiškai atliktų darbų, tokių negalavimų gali susilaukti niekuom dėti eiliniai Lietuvos piliečiai.

Apsauginė stogo tvorelė dažniausiai montuojama, kad patenkinti priešgaisrinius reikalavimus. Dažnai ji naudojama ir  nuo gausaus sniego nuošliaužų apsaugoti pro pastatą praeinančius žmones. Tačiau nekokybiškai įrengtos, jos gali pačios sukelti dar didesnį pavojų, nei pats sniegas. Taip ir atsitiko Pagėgių vaikų globos namų pastatui. 2013-2014 metų žiemos pirmojo gausesnio sniego, apsauginės stogo tvorelės neatlaikė. Daugelis jų pasidavė  slegiamam ant stogo susikaupusiam baltam žiemos patalui ir pavojingai  pakibo virš apačioje esančių pėsčiųjų takų. Viena tokia tvorelė net nukrito žemyn ir apgadino ten stovėjusį automobilį. Tik laimingo atsitiktinumo dėka, niekas nenukentėjo.

Sunku įsivaizduoti kas būtų, jei gaisro metu ugniagesys įsikibtų į tokią apsauginę tvorelę

„2006 metais į renovuojamus Pagėgių vaikų globos namus buvo investuota beveik 2 mln.Lt ES paramos lėšų. Kodėl neatlaikė apsauginės stogo tvorelės? Pagrindinė priežastis, kad 2006-2008 metais statybos bumo metu atliekami statybos darbai buvo vangiai kontroliuojami”,- įsitikinęs statybos inžinierius Donatas Jančaras. „Tuo metu statybų įmonėms smarkiai trūko darbuotojų, todėl jos samdė visus iš eilės norinčius dirbti šioje srityje, dėl ko ir kentėjo atliekamų darbų kokybė. O kur dar terminai, lėšos didžiulės ir pabandyk tu pavėluoti bent dieną kaip gali netekti milijonų. Šiuo atveju manau buvo tiesiog neturėta reikiamų varžtų ir nuspręsta sukti tokiais, kokie buvo vietoje, arba koks neblaivus statybininkas, kurių tuo metu statybose pasitaikydavo tikrai daug, sukdamas ją paprasčiausiai nepataikė į karkaso elementą ir tvorelė laikėsi  prisukta  tik prie skardinės stogo dangos”,- kalbėjo D.Jančaras.

Nuotraukos darytos tada, kuomet pavojingiausiai atsvirusios tvorelės jau buvo numontuotos. Padarinius likvidavo UAB „Meliovesta”.  Įdomu, kiek dar yra Lietuvoje panašių projektų, dėl kurių gyventojai turėtų saugoti savo galvas?

meslaisvi.lt