Šilutėje vyko piliečių sąšauka prieš hidraulinį uolienų plėšimą Lietuvoje

Spalio 19 dieną, prie Šilutės Kultūros ir pramogų centro rinkosi žmonės, kurie aptarė JAV kompanijos”Chevron”  tikslus ir siekius Lietuvoje. Ši užsienio kapitalo įmonė neseniai paskelbė, kad nedalyvaus skalūninių dujų gavybos  , kuriai naudojama hidraulinio uolienų plėšymo technologija, konkurse Lietuvoje. Susitikime kalbėjęs Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas sakė, kad toks dujų paėmimo iš žemės gelmių būdas kitose šalyse pridarė didžiulių nuostolių gamtai, vandeniui, žemei. Kai kurios valstybės, tokios kaip Ekvadoras, patyrė net ekologines katastrofas. J.Nairanauskas sakė, kad kovojančius prieš skalūninių dujų gavybą Lietuvoje, dažnai vadina Rusijos agentais, tačiau šiandieną,  tas pats „Chevronas” yra investavęs beveik du milijardus dolerių  į didžiulį rusų projektą Kaspijos jūroje, kur tiesiamas naujas dujotiekis. Iki 2016 metų amierikiečių kompanija šiam projektui įsipareigojusi investuoti dar 5 mljrd. dolerių. Žygaitiškis teigė, jog Lietuva , tai teritorija, kurioje du verslo gigantai sprendžia savo pelno reikalus, o į lietuvius jiems abiems nusispjauti. Anot J. Nairanausko Kaspijos dujotekio projekte rusai „Chevronui” pasiūlė didesnias pelno galimybes, nei „chevronas” turėtų Lietuvoje. Todėl amerikiečiai atsitraukdami iš skalūninių dujų gavybos konkurso Lietuvoje, tiesiog pasirinko sau pelningesnį ir  ramesnį būdą siekti kapitalo. Bet tai nereiškia, kad mūsų žemes paliks ramybėje. Šie magnatai kuria įvairius planus, kaip ir toliau siekti panaudoti Lietuvos gelmių išteklius savo naudai. Yra kuriamos įmonės kitais pavadinimais, kurios ir dalyvaus tolimesniuose manevruose, siekiant užvaldyti mūsų žemes. Baigdamas J.Nairanauskas pasakė, kad Lietuvoje tokia situacija susidarė, nes mes neturime stiprios ir principingos valdžios.

Sąšaukos organizatorius, Šilutės Jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkas Rimas Jaruškevičius  susirinkusiuosius vadino pilies gynėjais, nuo ko  ir kilo žodis piliečiai. Skirtumas tik tas, kad anuomet žmonės gynė savo piliakalnius, pilis, gyvenvietes, šiandien mūsų pilis yra visa Lietuva, kurią privalome stoti ginti-sakė R.Jaruškevičius.

Tarpus  tarp pasisakančiųjų savo kūrybos dainomis užpildė šilutiškis Adas Nausėda. Jo dainos ir gitaros stygų skambesys dalyvius įsiūbavo ir suteikė šilumos

Susitikimas baigėsi eisena pagrindine Šilutės gatve.  Lydimi būgnu, geros nuotaikos dalyviai smagiai užbaigė savo renginį.

meslaisvi.lt