PagegiaiLaisvi kalbina matematiką, J.Gėriką

-Gerbiamas pedagoge, kiek jūs metų gyvenat Pagėgiuose?
Nedaug, tik šešiasdešimt antri.
-O kiek išdirbot matematikos mokytoju ?
Nedaug, tik trisdešimt devynis metus.
-Tai su skaičiais už jus turbūt nelabai kas geriau susigaudo?
Sakykit, ar reikia Pagėgiuose dvidešimt vieno tarybos nario, gal užtektų, na pavyzdžiui, trylikos?
Išvis tie tarybos nariai nereikalingi. Nu ar nėr kur pinigų dėt? Dabar skaičiau, kad jie, vargšai, perkasi tušinukus už mūsų pinigus.
-Jūs buvot vienas iš aktyvesnių piliečių, kuris siekė, kad buvę rinkimai į seniūnaičius įvyktų kuo demokratiškiau. Ką manot , kaip praėjo rinkimai į savivaldybių tarybas?
Ar tai čia rinkimai? Čia ne rinkimai, o pirkimai buvo. Nesuprantu, kam „Tvarkiečiams“ reikėjo keturiasdešimt stebėtojų. Ką čia pridursi, visi gi akivaizdžiai matė, kaip jie vyko.
Aš geriau papasakosiu, kaip buvau nuėjęs į vieną priešrinkiminį susirinkimą. Nuėjau, o kas man uždraus! Socialdemokratai organizavo, bibliotekoje. Visą valandą kantriai klausiausi, kaip seimo narys pasakojo apie seimą. Tada aš jam pasakiau, kad rinkimai gi bus į vietines tarybas, mums gi neįdomu dabar kas ten seime. Jūsų partijos žinau tik tris politikus: tai idealistas, altruistas Sudeikis, kuriam visi rūpi, antras materialistas, egoistas Dumbliauskas, kuris rūpinasi tik savimi, o apie Dargužą nieko negaliu pasakyti, nes per keturis praėjusios kadencijos metus, nieko negirdėjau apie jo veiklą taryboje.
-Ar jums teko kada kreiptis kokiu tai klausimu į tarybos narius?
Kažkada, seniai, kreipiausi. Reikėjo apsitvarkyt aplink namą, na įsikalt kokius stulpelius, kad mašinos per veją nevažiuotų. Tuo metu seniūnas buvo Ubartas. Prašiau kad užtvertų tą vietą, bet jis tuomet man atsakė padėti, teikdamas, kad šiaip negali, paskui laikraščiai dar parašys, kad savavališkai padėjau. Po to atvyko Baubkus, neatsimenu kokios jo tada pareigos buvo. Na aš jam sakau, ar matai čia kelią? Ne, nematau, atsakė. Bet gi mašinos čia važiuoja sakau. Tai kreipkis tada į seniūną, atrėžė. Tai, kad jau kreipiausi, sakau. Tada jis man pasiūlė surinkt kaimynų parašus, jog visi mes pageidaujam, jok būtų užtverta ta vieta. Surinkau aš tuos parašus ir pristačiau į seniūniją. Atvežė seniūnijos darbuotojai tris stulpelius ir pametė prie tvartelio. Bet pasakė, kad dabar dar nekas. Buvo ruduo. Darbininkų sulaukėme tik pavasarį. Įkasė jie tuos stulpelius. Praėjo kelios savaitės, kaip ten buvo, kad valdžia pasikeitė. D.Žilinskaitė tapo administracijos vadove lyg. Jai netiko šitie įkasti stulpai ir ji teigė, kad pasirūpins jog jie būtų iškasti. Aš nieko nelaukdamas nubėgau pas tuometinį merą, K.Komskį ir papasakojau istoriją apie stulpelius. Bet nepasakiau, kad juos nori išlupt D.Žilinskaitė. Komskis pažadėjo tą reikalą lengvai sutvarkyti ir pavedė šią problemą išspręst kaip jūs manot kam, o gi Dainorai. Tai įsivaizduojat ką ji padarė. Ten kur nereikėjo užtvert, Žilinskaitė užtvėrė . Tai dabar, šiuo metu mes jau susitvarkėm taip, kaip mums reikėjo, be jokios valdžios pagalbos.
-Tai taip išeina , kad mums nereikia jokios valdžios?
Tikrai nereik, ji nepadeda, o tik daug laiko trukdė susitvarkyt savo kiemą
-Kadangi esate pedagogas norime jūsų paklaust apie dabartinę švietimo sistemą. Ką jūs manot?
Tai kad dabar esu atitrūkęs, nieko negaliu pasakyti, bet man užkliuvo vienas įvykis Pagėgiuose. Pagėgių pradinės mokyklos dvidešimtmečio minėjimas. Tai tikrai žinau mokytojų, kurie daugiau laiko dirba pradinėje mokykloje. Kažkokius apsurdus sugalvojo. Nesvarbu, kad pastatas pasikeitė, bet mokykla kaip struktūra atsirado žymiai, žymiai vėliau. Aš skaičiau vieną knygą „Mažosios Lietuvos Mokyklos“. Tai ten minima, kad Pagėgių pradinė mokykla įkurta 1737m. Dabartiniame „Pagėgių kaime“ ir dar viena pradinė buvo Pagėgiuose, dabartinėje Sodų gatvėje. Šioje buvo dėstoma vokiškai. Tai koks čia gali būti dvidešimtmetis, nu nežinau, gal čia kažkas nori naujai istoriją pradėt surašyt?
-Gal reikėjo tiesiog progos pašvęst kažkam?:)
Gal, bet tada reikėjo švęst, nu pavyzdžiui kokios direktorės darbo mokykloje dvidešimtmetį. Tada sutinku.
-Ka gi ,ačiū jums už jūsų įdomų pasakojimą ir sėkmės jums tolimesniame gyvenime.

Pagegiailaisvi.info