Tauragės teismas Pagėgių valdžios kritikuoti neuždraudė, Tarybos narių skundą dėl D.Jančaro veiksmų atmetė

Teismo sprendimas D.Jančarui buvo netikėtas

Teismo sprendimas D.Jančarui buvo netikėtas

Lietuvos Respublikos konstitucijos 33 straipsnis sako:
Piliečiams laiduojama teisė kritikuoti valstybės įstaigų ar pareigūnų darbą, apskųsti jų sprendimus. Draudžiama persekioti už kritiką.

Šio straipsnio Pagėgių valdantieji greičiausiai neskaitė, neskaitė jo ir Policijos tyrėja Asta Gečienė, surašiusi D.Jančarui administracinės teisės pažeidimo protokolą, neskaitė jo ir sisteminės žiniasklaidos „Pamarys” žurnalistas Simonas Skutulas, anksčiau laiko D.Jančarui savo straipsnyje („Dėl netinkamo elgesio Tarybos posėdyje gresia bauda”) grasinęs baudomis. Priminsime, kad valdžios nemalonę Birželio 11 dieną Pagėgių savivaldybės posėdžių salėje D.Jančaras užsitraukė, kuomet stebėdamas Tarybos narių veiksmus  patapšnojo sau per ausis. Taip visuomenininkas sureagavo į Tarybos daugumos sprendimą pritarti masinei vėjo jėgainių parkų plėtrai Pagėgių savivaldybėje. Tokie D.Jančaro gestai smarkiai įžeidė tarybos narį Kęstutį Komskį, kuris ir nusprendė imtis atsakomųjų veiksmų tramdant kritikuojantį valdžią. Praėjus daugiau nei dviems savaitėms po įvykio, liepos 2d., D.Jančarą iškvietė Pagėgių policijos tyrėja Asta Gečienė ir informavo, kad jo vardu yra surašytas skundas. Apklaususi įtariamąjį, tyrėja surašė jam administracinės teisės pažeidimo protokolą ir įteikė D.Jančarui kvietimą į Tauragės teismą. Liepos 20 d. vyras nuvyko į teismą tikėdamasis, kad jam   bus paskirta bauda, tačiau jo nuostabai teisėja Gražina Gudžiūnienė pranešė,  jog šią bylą teismas atsisakė nagrinėti ir medžiagą gražino į Pagėgių PK. Kokių tolimesnių veiksmų imsis Pagėgių pareigūnai G.Gudžiūnienė nekomentavo.

Dėl šio veiksmo D.Jančaras susilaukė vladžios persekiojimo

Toks D.Jančaro gestas labiausiai įžeidė K.Komskį

Ką pats D.Jančaras mano apie šią istoriją:

„Kai atvykau į teismą iš karto pasirodė keista, kad nei nukentėjusieji, nei liudininkai į šį nagrinėjimą neatvyko. Tuomet pamaniau, kad kažkas čia ne taip. Kai teisėja pranešė, kad Teismas nenagrinės šios bylos supratau, kad šią žinią  Pagėgių savivaldybės Tarybos nariai ir liudininkai jau žinojo anksčiau už mane. Gaila, kad mane Teismas neinformavo iš anksto, būčiau sutaupęs savo laiką. Dėl to įvykio galiu pasakyti taip. Akivaizdu, kad mūsų savivaldybės ir kai kurie valstybės politikai visiškai neskaito konstitucijos. Jie bando vadovautis žemiausio lygio įstatymais, šiuo atveju konkrečiai Savivaldybės tarybos veiklos reglamentu, o apie aukštesnius Respublikos įstatymus nepagalvoja. Kritikavau valdžią  ir kritikuosiu , to man niekas neuždraus, kol tai yra įrašyta mūsų konstitucijoje. Suprantu, kad mūsų Pagėgių „pseudo” elitas niekaip nenori susitaikyti, kad čia atsirado organizacija, visiškai nuo jų nepriklausoma ir rimtai užsiėmė jų „juodais” darbeliais Pagėgiuose. Manau, kad užsisėdėjusi valdžia nesitikėjo tokio akibrokšto, kad pasinaudojant įstatymais įmanoma jiems taip kliudyti regzti savo asmeninio gerbūvio verslo planą, kurį jie susiplanavę dešimtmečiams į priekį. Esu tikras, kad „valdžiukė” turės rimtai pakoreguoti šiuos savo planus, nes rankų nuleisti neketinu iki tol, kol taip vadinami išrinktieji ir jų statytiniai savivaldybės įstaigose nepradės suvokti, kaip jie iš tikrųjų turi dirbti ir tarnauti.”

meslaisvi.lt