Nutylėti Pagėgiai: sergantį cerebriniu paralyžiumi vaiką auginanti pagėgiškė gali atsidurti gatvėje

Edita 7 metus kantriai laukia socialinio būsto

Edita 7 metus kantriai laukia socialinio būsto

Šie įvykiai, apie kuriuos rašysime vyksta čia Lietuvoje, nuklotuose trinkelėmis Pagėgiuose. Apie miesto grožį pagėgiškiams įvairiuose renginiuose nuolat primena valdžios atstovai. Jie taip stengiasi būti įvertinti, kad sutvarkė savivaldybės šaligatvius, jog atrodo nieko aplink daugiau nemato. O mes matome. Matome tą kitą Pagėgių pusę, nutylėtų Pagėgių apie kuriuos jums valdžia niekuomet neužsimins.

Edita- 27 m. moteris, augusi vaikų globos namuose ir nuo pat pirmų dienų iš ten išėjusi stengiasi įsikibti į visuomeninį gyvenimą. Vaikystę ir paauglystę apkartinęs gyvenimas atrodo išbandymus jai siunčia ir toliau. 20-metė mergina susilaukė pirmo savo vaiko, tačiau likimas buvo negailestingas. Mergaitė gimė su įgimtu sunkios formos cerebriniu paralyžiumi. Po metų Edita susilaukė ir antro vaikelio, tačiau ir šis vaikutis atėjo su sutrikimais. Nors likimas ir taip smarkiai aptalžė moterį, tačiau prie visų jos bėdų dar prisidėjo ir Pagėgių valdžia. Vos tik pradėjusi savarankišką gyvenimą Edita su vyru stojo į eilę socialiniam būstui gauti. Tačiau ši eilė taip užsitęsė, kad moteriai trūko kantrybė ir ji kreipėsi į meslaisvi redakciją.

„Gyvename bute, kurį geranoriškai laikinai mums suteikė vyro teta. Ji sakė, kol gausite valdišką būstą galite gyventi, bet manau kad nesitikėjo, jog to būsto gavimas taip užsitęs”,- pasakojo Edita. Butas, jei jį galima pavadinti dvidešimt pirmo amžiaus butu, yra be tualeto ir be vonios kambario. Ir štai tokiame neturinčiame 40m2 bute turi gyventi jauna šeima auginanti du sunkius sutrikimus turinčius vaikus. „Negaliu daugiau kentėti, kreipiausi į visus Pagėgių savivaldybės skyrius užsiimančius socialine parama ir vaikų teisėmis, rašiau ir merui, tačiau visuomet vienas ir tas pats atsakymas -lauk savo eilės. Vieną kartą po mano maldavimų socialinė darbuotoja pasiūlė kreiptis į Vilnių, tą ir padariau. Bet jūs įsivaizduojate, kad taip pasielgiau gavau pylos nuo Pagėgių vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojų, joms labai nepatiko, kad atskleidžiau savo bėdas sostinėje”,-tęsė savo istoriją Edita. Moteris sako, kad ji galėtų bent minimaliai gyventi kaip normalus žmogus, jei reikia būsto, kuriame būtų bent tualetas ir vonia, visą kitą jai nesvarbu. „Baisiausia, jeigu vyro teta vieną dieną pasakys, kad padėjau kiek galėjau, daugiau nebegaliu, jūs turite išsikraustyti. Juk ji turi ir daug savo vaikų, kurie užaugo, kurs šeimas. Jiems reiks kažkur gyventi.”- baigė savo istoriją kantrioji Edita.

Turto valdymo skyriaus vedėja Laimutė Šegždienė

Turto valdymo skyriaus vedėja Laimutė Šegždienė įsitikinusi, Edita būstą gaus jau šiais metais

Kad išsiaiškinti tikrąją padėti teko ilgai pavaikščioti po Pagėgių savivaldybės skyrius. Kaip dažniausiai tokiais atvejais būna, tų skyrių darbuotojai jaučiasi nekalti ir nieko negalintys padaryti, nes atseit čia ne nuo jų priklauso. Nei savivaldybės socialinės paramos skyrius, nei vaikų teisių apsaugos skyriai nieko šiuo klausimu padėti negalėjo, krūvą pasiteisinimų išklausėme ir Pagėgių seniūnijos socialiniame skyriuje. Vienintelė, kuri suprato padėties rimtumą, buvo Pagėgių turto valdymo skyriaus vedėja Laimutė Šegždienė. Ji paaiškino, kad Edita socialinio būsto gavimo eilėje šiuo metu yra pirma. „Abejonių nėra, Edita jau šiais metais tikrai turės galimybę persikelti į socialinį būstą”,-tikino L.Šegždienė. Savivaldybės darbuotoja sakė, kad perkant socialinius būstus tikrai atsižvelgiama į sanitarines sąlygas, todėl vertinant kokį nors perkamą butą jau seniai žiūrima ar jame yra tualetas ir vonia.

Jeigu L.Šegždienė nemelavo, galima tikėtis, kad praėjus 8-neriems gyvenimo metams gražiuose Pagėgiuose be tualeto ir prausyklos Edita galų gale taps asmeniu, socialiai įsiliejusiu į savivaldybės gyvenimą.

meslaisvi.lt