Miuziklas „Devynbėdžiai” atspindėjo Pagėgių gyvenimo realybę

Pagėgių meras nepraleido progos užlipti ant scenos

Tikras lietuviško siurrealizmo šedevras. Būtent taip apibūdinama muzikinė alegorinė pasaka „Devynbėdžiai“, kurią mūsų literatūros klasikas K.Saja sukūrė dar 1974 m., tačiau scenoje ji buvo statyta vos vieną kartą! Ansamblis „Lietuva“ jau seniai brandino idėją suteikti spektakliui naują gyvenimą ir pagaliau šiemet „Devynbėdžiai“ vėl žengia į sceną ir tai pradėjo daryti nuo Pagėgių miesto. Spalio 15 dieną 19.oo Pagėgių Kultūros centre įvyko premjera.

Miuziklo veiksmas vyksta giriomis apaugusiame ir baravykais kvepiančiame gūdžiame Devynbėdžių kaimelyje, kur gyvena sumanūs, nagingi ir patys laimingiausi žmonės pasaulyje. Bet kartą į jų kaimą užsuka nekviesti svečiai iš užjūrio ir nuo tada ramiam Devynbėdžių gyvenimui pradeda diriguoti ne kas kitas, o galingas veislinis bulius Klemensas… Žiūrovus nustebino ne tik nenuspėjami ir mistiniai siužeto vingiai, bet ir patys keisčiausi personažai – ko verta vieniša priklydėlė Boba Vienaakė, talentingas muzikantas Skalnas, degutininkas Aleliumas, apsukrusis pirklys Kankalis, svetimšalis Rudabarzdis, valdžios žmogus Aukštakepuris ir dar daugybė kitų neeilinių veikėjų…

Žiūrint miuziklą į galvą palengva  piršosi mintis, kad šis spektaklis skirtas būtent Pagėgių bendruomenei. Nors veiksmas vyko 19 a. lietuviškame kaime, atrodė kad kalba eina apie Pagėgių savivaldybės gyventojų dabartines gyvenimo aktualijas. Spektaklio kūrėjai šmaikščiai parodė valdžios savivaliavimą, žmonių abejingumą, teismų korumpuotumą, bei kitus   paprastų gyventojų ir valdininkų tarpusavio santykius.

Miuziklui pasibaigus žiūrovai aktoriams plojo stovėdami. Tai tęsėsi taip ilgai, kad su gėlių puokšte sveikinti atlikėjų užlipęs Pagėgių meras Virginijus Komskis šiek tiek sutriko. Jam gerokai teko palūkėti, kol nurims ovacijos ir tik tada tarti savo sveikinimo žodžius vaidinusiems. Taip kiekvienas atėjęs pažiūrėti spektaklio už savo pirktą bilietą galėjo pasigrožėti ir nenuilstančiu renginių lankytoju V.Komskiu. Be mero Kultūros centro salėje buvo ir didžioji dalis Pagėgių savivaldybės administracijos darbuotojų, kurie skaičiumi žymiai lenkė eilinius Savivaldybės gyventojus. Nieko nuostabaus, juk Pagėgių savivaldybę galime drąsiai pavadinti „devynbėdžiu” kaimu, nes „kultūrintis” labiausiai  čia išgali tik politikai esantys valdžioje ir savivaldybės įstaigų darbuotojai, bei tarnautojai.

Siūlome pažiūrėti ištrauką iš miuziklo „Devynbėdžiai”:

meslaisvi.lt