2019m. kovo 11d. Ženevoje buvo pasirašyta globali 2019-2030m. strategija, numatanti pasaulio gyventojus apsaugoti nuo gripo.


PSO vadovas Tedrosas Adhanomas

2019 m. kovo 11d. Ženevoje Pasaulio sveikatos organizacija patvirtino globalią gripo 2019- 2030 metų strategiją, kurios pagalba bus siekiama apsaugoto visų šalių gyventojus nuo gripo pavojaus. Pagrindinis strategijos tikslas, perspėti visus apie sezoninį gripą, užkirsti kelią gyvūnų gripo perdavimo žmonėms ir pasiruošti sekančiai gripo pandemijai. „Pandeminio gripo grėsmė išlieka nuolat, -pabrėžė generalinis PSO direktorius Tedrosas Adhanomas.- Visada išlieka pavojus, kad gyvūnai galės užkrėsti žmones nauju virusu ir tai iššauks didžiulio masto pandemiją. Klausimas ne tame  ar tai gali įvykti, klausimas kada tai įvyks.  Mes turime išlaikyti budrumą, ir gyventi pasiruošimo stadijoje. Nuostoliai, kuriuos patirtu pasaulis ištikus realiam gripui būtų kur kas didesni nei šios pasaulinės profilaktikos kaina.“

Gripas iki pat dabar išlieka viena iš rimčiausių pasaulinės sveikatos apsaugos sistemos problemų. Kiekvienais metais šia liga planetoje suserga apie 1 milijardas žmonių iš kurių 3-5 milijonai būna sunkūs atvejai. PSO rekomenduoja kiekvienais metais vykdyti masinę gyventojų vakcinaciją nuo šios baisios ligos. Skiepai ypač reikalingi padidintos rizikos žmonėms ir sveikatos sistemos darbuotojams.

Naujoji strategija yra ypač didelio masto iniciatyva kovai su gripu. Ji numato etapus , kurie apsaugos gyventojus nuo kasmetinės gripo pandemijos ir padės valstybėms susikurti planines programas. Du pagrindiniai strategijos tikslai yra tokie:

1. Stiprinti šalių gebėjimą stebėti ir reaguoti į ligas, protrūkių prevenciją ir kontrolę bei pasirengimą. Siekdami šio tikslo, strategijos autoriai ragina kiekvieną šalį rengti individualią gripo programą, skatinančią pasirengimą nacionaliniu ir pasauliniu mastu bei sveikatos saugumą.

2. Plėtoti efektyvesnius gripo prevencijos, aptikimo, plitimo slopinimo ir gydymo metodus, pavyzdžiui, kurti veiksmingesnes vakcinas, antivirusinius vaistus ir gydymo schemas, kad jos taptų prieinami visose šalyse.

„Dėl partnerystės ir darbo šalyse, kuriose mes veiklą vykdome daugelį metų, pasaulis yra geriau nei bet kada anksčiau pasirengęs kitam dideliam protrūkiui, tačiau mes dar nepasiekėme tinkamo pasirengimo lygio“, – sakė Tedrosas Adhanomas – Ši strategija skirta padėti mums ją pasiekti. Apskritai kalbama apie sveikatos sistemų paruošimą, kad būtų galima įveikti sukrėtimus, ir tai įmanoma tik tada, kai pačios sistemos yra patikimos ir sveikos.

Partnerystės yra labai svarbios norint sėkmingai įgyvendinti šią strategiją. PSO išplės savo partnerių ratą, kad sustiprintų mokslinius tyrimus, skatintų naujoves ir užtikrintų visoms šalims galimybę naudotis naujais ir patobulintais pasaulinės kovos su gripu metodais. Tuo pat metu PSO glaudžiai bendradarbiaus su šalimis, kad sustiprintų jų gebėjimus užkirsti kelią ligoms.

Naujoji gripo strategija tęsiama ir plėtojama keletas sėkmingų PSO programų. Daugiau nei 65 metus veikia Pasaulinė gripo stebėjimo ir reagavimo sistema (GISRS), kurią sudaro PSO bendradarbiavimo centrai ir nacionaliniai gripo centrai, kurie kartu stebi sezonines tendencijas ir virusus, turinčius pandemijos potencialą. Ši sistema sudaro visuotinės įspėjimo apie gripą sistemos pagrindą.

Strategijoje pabrėžiama nuolat veikianti pasirengimo gripo pandemijai sistema, unikali prieigos ir naudos pasidalijimo sistema, skirta virusams, turintiems pandemijos, prieiga prie gyvybiškai svarbių vakcinų ir vaistų pandemijos atveju bei pasirengimo pandemijai.

Ši strategija atitinka vieną iš pagrindinių PSO funkcijų – išplėsti pagrindinius visuomenės sveikatos pajėgumus ir padidinti pasaulinį pasirengimą –  ji buvo parengta pasitelkus konsultacinį procesą, pagrįsta informacija, gauta iš valstybių narių, akademinės bendruomenės, pilietinės visuomenės, įmonių, vidaus ir išorės ekspertų.

„Padėdami šalims stiprinti savo galimybes kovoti su gripu padidinsime jų galimybės apskritai nustatyti infekcijas, nes jos gali geriau nustatyti kitas užkrečiamąsias ligas, tokias kaip Ebolos ar Vidurio Rytų kvėpavimo sindromo koronavirusą (MERS-CoV).”

Įgyvendindamas naują PSO gripo strategiją, pasaulis kasmet sumažins gripo padarinius ir padidins pasirengimą gripo pandemijai ir kitoms visuomenės sveikatos krizėms.

Šaltinis PSO

Meslaisvi.lt