Kauno rajonas pasitvirtino biudžetą, didelis dėmesys viešiesiems ryšiams ir bažnyčiai

Kauno raj.biudžetas   Kauno rajono savivaldybės Taryba paskutinę sausio dieną patvirtino teikiamų viešųjų paslaugų Kauno rajone prioritetines sritis,kurioms 2018 metais bus skiriamas didesnis dėmesys.Tiksliau sakant skirstant biudžetą pirmoje eilėje bus žiūrimą į tas įstaigas,kurios  konkrečiai teikia tas prioritetines viešąsias paslaugas.

Apie biudžetą valdančiųjų atstovai lyg vienas sakė, kad jis yra subalansuotas, sudarytas gerai, nedeficitinis ir maksimaliai patenkinantis visus  asignavimo valdytojų poreikius.

Tačiau visas gražias ir teigiamas kalbas apie prioritetines sritis ir biudžeto dalybas šiek tiek  sujaukė Tarybos narys Gintautas Krilavičius. Jo nuomone kai kurios išdalinto biudžeto eilutės tikrai atrodo daugiau nei keistai.

„ Gaila, kad viešiesiems ryšiams numatytoje dalyje nematome kiek yra „Pakaunės žinioms“, kiek kitiems dalykams, tada galėtume padiskutuoti. Dabar kai mes turime 110 000 eur įstatymų ir Tarybos sprendimų kontrolei  ir 172 000 viešiesiems ryšiams, tai man tokia proporcija atrodo keistai. Tai čia vienas dalykas. Kitas momentas, kai turime 22 % nuo  biudžeto valdymo išlaidoms taip pat atrodo daugokai. Juk diegiame įvairiausias technologijas, elektroninio parašo sistemą, naują tinklapį susikūrėme, daug kitų dalykų, bet sutaupyti valdymui nepavyksta. Džiugina , kad seniūnijoms numatyti pinigai vienam kitam traktoriukui įsigyti, bet šis biudžetas didėja kelių žvyravimo sąskaita, nežinau ar visi atkreipėte į tai dėmesį.

Transportas. Skiriame  1mln. 350 tūkst. keleivių pervežimo paslaugai ir nulį eur kontrolei kaip tas vykdoma. Nulį kontrolei, kada mes visada kalbame apie nuostolingus maršrutus, kada mums reikia sistemos įvertinti juos teisingai, tai va mes tam įvertinimui skiriame 0 eur.”-kalbėjo G.Krilavičius

Toliau savo pasisakyme Gintautas Krilavičius palietė vieną iš jautresnių temų,  bažnyčia.

“Kultūra yra vienas nuostabiausių dalykų. 3,3 mln. tam skirta ir toje programoje yra 2,3 įstaigų valdymui, dar turėtume atmesti Lietuvos 100-ečio minėjimui, Europos kultūros sostinę, reikšmingiausias rajono šventes tai liktų viso labo apie 300-400 tūkst.eur. Ir mes iš šitų kelių šimtų skiriame  270 tūkst. bažnyčiai, o žemės ūkio programai 0,4% nuo biudžeto, grubiai 290 tūkst., kada sportui nuo 2015 metų nežiūrint į situaciją skiriame 0,7% nuo biudžeto. Aš sutinku, kad čia yra diskusijos klausimas, kai mes neturime įteisintos religijos, kad čia gali būti įsitikinimų klausimas, bet visgi man atrodo, kad tokia suma tai nenormalus dalykas“-apie bažnyčią užbaigė politikas.

Toliau G.Krilavičius detalizavo ir pačio sporto biudžetą. Pasak jo iš tų pusės milijono eurų  nuo savivaldybės  biudžeto sportui , 335 tūkst. skiriama Garliavos sporto centrui, kurį patys tarybos nariai baudė  Taryboje už neefektyvią veiklą. G.Krilavičius sakė, kad iki šiol nėra aišku, kokiais prioritetais remiantis pinigai sportui išdalinami konkretiems sporto klubams, kad futbolas yra apskritai pamirštas.

Balsuojant už prioritetines sritis, kurioms bus numatytas didesnis dėmesys skirstant biudžetą  susilaikė 5 Tarybos nariai, 17 buvo “Už” .Taip pat Taryba balsavo ir tvirtinant biudžetą.

meslaisvi.lt