Radioktyviųjų atliekų kapinyną Visagine statys Prancūzijos kapitalo įmonė su partneriais iš Rusijos?

radioactive-750x4402017 metais, birželio mėnesi valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė pasirašė rangos sutartį  mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų kapinyno statybai. Šios radioaktyvių medžiagų kapinės bus įrengtos už beveik 10 mln. eur. Konkursą statyboms laimėjo subjektų grupė susidedanti iš trijų įmonių, tai AB Eurovia Lietuva, UAB Vilstata ir UAB Ekobana. Pačią sutartį pasirašinėjo AB „Eurovia Lietuva” atstovas Vladimiras Šaškovas. Kaip jau tapo įprasta Lietuvos pavadinimą turinčios įmonės būna ne visai Lietuvos. Šiuo atveju UAB „Eurovia Lietuva” taip pat priklauso Prancūzijos kapitalo įmonei „Eurovia”.

Dėl dar vienos kapinyno statybos darbus vykdančios įmonės UAB Vilstata  Ignalinos atominės elektrinės administracijai teko teisintis dar 2014 metais, kuomet šiai įmonei buvo mestas Rusijos kapitalo šešėlis. Tuo metu  įtarimus IAE komentavo taip:

Atsižvelgiant į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie Rusijos dalyvavimą Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimo projektuose, norime atkreipti dėmesį į keletą faktų:

„Viešojoje erdvėje minima uždaroji akcinė bendrovė „Vilstata“ nevykdo Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo. IAE eksploatavimo nutraukimą vykdo valstybės įmonė Ignalinos atominė elektrinė. UAB „Vilstata“ vykdo statybos darbus IAE Kietųjų radioaktyvių atliekų išėmimo modulio B2 projekte ir panaudoto branduolinio kuro saugyklos B1 projekte. VĮ Ignalinos AE yra pasirašiusi sutartis  su NUKEM Technologies GmbH, o šis rangovas darbams vykdyti samdo subrangovus, kurių tarpe yra ir UAB „Vilstata“. UAB „Vilstata“ vidinės problemos neturi įtakos bendrovės atliekamiems darbams.

Rangovas NUKEM Technologies GmbH užtikrino VĮ Ignalinos AE, kad vidinių klausimų sprendimas subrangovo – UAB „Vilstata“ – valdymo organuose jokios įtakos projektų įgyvendinimo eigai neturės ir ateityje.

Pažymėtina, kad IAE eksploatavimo nutraukimo projektuose dalyvauja VĮ Ignalinos AE skelbtus viešuosius pirkimus laimėjusios įmonės ir jų subrangovai. Projektų įgyvendinimui rangovai savo nuožiūra gali samdyti bendroves, su kuriomis VĮ Ignalinos AE neturi jokių sutartinių įsipareigojimų.

Vėliau Branduolinio kuro saugyklą statanti „Nukem“ bendrovė iš vokiškos tapo rusiška. Ją nupirko „Rosatom“.

„Nukem Technologies“ dabar yra „Rosatom“ kontroliuojama įmonė. Tai norime, nenorime, turime pasakyti šiandien, kad rusų bendrovės uždarinėja mūsų atominę elektrinę“, – 2014 metais sakė tuometinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Ignalinos atominės elektrinės uždarymas – šimtamilijoninis ir dar užtruks keliolika metų. Vien „Vilstata“, kaip „Nukem“ subrangovas, turi kelių milijonų eurų kontraktą dar keleriems metams. Tada ekspertai įžvelgė grėsmę, kad visas atominės elektrinės uždarymo procesas yra nedraugiškos Lietuvai valstybės – Rusijos  rankose.

   Kaip yra šiandien? Nors radioaktyviųjų medžiagų kapinyno statybai pagrindiniu „smuiku groja” Prancūzijos kapitalo įmonė, kartu su šia bendrove darbus vykdys ir ta pati UAB „Vilstata”. 10 mln. Eur. šios kompanijos Lietuvoje turėtų įsisavinti iki 2021 metų.
meslaisvi.lt