Bėga partija per smėlį nepalikdama pėdų, aplinkos ministerija jai padeda.

Karjeras Vilkyškiuose

Ministerijos duomenimis šioje vietoje buvo kasamos kūdros galvijams girdyti

Šis straipsnis eilinį kartą skaitytojams parodys, kaip Lietuvoje veikia dabartinė politinė sistema. Įstatymų pažeidimai, kuriuos galimai daro aukštus valdžios postus užimantys politikai arba jų artimiausi giminaičiai dažniausiai būna pridengiami valstybinių institucijų, kurių vadovais dirba politinio pasitikėjimo asmenys. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas buvo deleguotas partijos Tvarka ir Teisingumas. Rašant šį politinės partijos pavadinimą tikrai virpa ranka. Paskutiniu metu „tvarkiečių”  valdomai aplinkos ministerijai nemažai teko aiškintis žiniasklaidai, o kai kuriais atvejais net ir teisėsaugai, tačiau ministras ir toliau užima savo pareigas, o liūdniausia, kad ir toliau aplinkosauginėje srityje galimai tęsiasi pažeidimai, kuriuos daro „partiečiai” ir lieka nebaudžiami.

Dažno žmogaus žemėje galima atrasti sklypų, kuriuose yra smėlio, žvyro ar kitų naudingųjų iškasenų. Tačiau labai nedaugelis žmonių žino, jog tam kad kasti jas savo reikmėms(komerciniais tikslais apskritai negalima) reikalingi juridiniai dokumentai, t. y. Mažojo karjero pasas. Kaip tik dėl šios priežasties vis dar pasitaiko teisės aktų pažeidimų susijusių su naudingųjų iškasenų telkinių eksploatavimu.

Gegužės mėnesį Pagėgių savivaldybės tarybos narys Edgaras Kuturys sulaukė Vilkyškių seniūnijos gyventojų prašymą išsiaiškinti, kas jų seniūnijos teritorijoje žemės ūkio paskirties žemėje dideliu ekskavatoriumi kasa smėlį ir sunkvežimiais gabena jį nežinoma kryptimi. Bendradarbiaudamas su visuomenininkais E.Kuturys  sužinojo, kad smėlis yra vežamas į jau senokai Pagėgių savivaldybėje vykstančias Vėjo jėgainių statybas. Gruntas naudojamas privažiavimų prie statomų jėgainių įrengimui. Lietuvos Geologinė tarnyba Pagėgių savivaldybės tarybos narį informavo, kad mažojo karjero pasas, kuriuo remiantis žemės savininkas gruntą esantį jo žemėje galėtų  naudoti savo reikmėms, Pagėgių savivaldybėje nėra išduotas nei vienam asmeniui. Sužinojęs tokią informaciją E.Kuturys nusprendė kreiptis į Lietuvos aplinkos ministeriją, kad pastaroji išsiaiškintų ar šioje vietoje nėra vykdomi aplinkosauginiai pažeidimai. Įtardamas, kas gali vykdyti smėlio kasimo darbus E.Kuturys rašte ministerijai  nurodė, jog pageidautų, kad tyrimas nebūtų pavestas atlikti aplinkos apsaugos departamento Pagėgių savivaldybės agentūrai ir Tauragės rajono agentūrai. Į šį E.Kuturio prašymą buvo atsižvelgta ir tyrimą dėl galimų pažeidimų Pagėgių savivaldybėje atliko Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas.  Skaitant šio departamento tyrimo išvadas pasitvirtino teorija, apie kurią užsiminėme straipsnio pradžioje. Greičiausiai net jei tyrimą būtų atlikusi ir pati aplinkos ministerijos vadovybė, rezultatai būtų buvę tokie patys.

Kodėl tokie patys? O gi todėl, kad šioje istorijoje pagrindiniai dalyviai yra Pagėgiuose žinomiausių politikų, Komskių šeimos atstovai.

Tyrimo metu, kurį atliko Šilutės rajono agentūros vedėja Galina Misevičienė buvo nustatyta, kad Aplinkos apsaugos departamento Pagėgių  agentūros vedėjas M.Vaizgėla informavo, jog š.m. gegužės 6d. iš nuogirdų sužinojęs apie galimai neteisėtą smėlio kasimą nuvyko į Mažrimaičių kaimą Vilkyškių seniūnijoje ir aptiko UAB „Agrolira” ekskovatorių kasant gruntą. Šios bendrovės gamybos direktorius R.Baltrukonis paaiškino, kad pagal ūkininko Kęstučio Komskio užsakymą jo nuosavybės teise priklausančiame sklype kasė kūdras, dalį grunto vežė tam pačiam savininkui priklausančio sklypo Būbliškės kaime išlyginimui.

Tuom tyrimas ir buvo baigtas. Jokių pažeidimų tyrėjai nenustatė. Skaitydami šį straipsnį dalis žmonių gali pagalvoti, kad tai tikrai smulkmena ir nėra čia dėl ko „bangų” kelti, tačiau tokios smulkmenos nuolat kartojasi ir kartojasi ir į jas vis daugiau įsivelia valstybinių institucijų, privalančių prižiūrėti, kaip vykdomi Lietuvoje įstatymai. Panaši situacija su smėliu Pagėgių savivaldybėje buvo prieš keletą metų. Tuomet gruntas ekskavatoriais buvo kasamas iš dabar jau Pagėgių komunaliniam ūkiui priklausančio pylimo Plaušvarių kaime. Tada smėlis liudininkų teigimu buvo naudojamas Pagėgių mieste įrenginėjamiems naujiems šaligatviams. Darbus atlikinėjo UAB”Meliovesta”, kurios didžioji dalis akcijų priklausė Pagėgių vaikų teisių apsaugos vedėjai Linai Augustinavičiūtei. Kam priklauso pati L.Augustinavičiūtė, pagėgiškiai puikiai žino. Tuomet dėl neteisėto grunto kasimo skundą gavo Pagėgių policijos komisariatas. Tyrimą atliko tyrėjas Robertas Antanaitis, kuris nustatė, kad smėlis buvo kasamas Pagėgių seniūno prašymu slidžių šaligatvių barstymui, nors tuomet buvo vasara.  Ir dabar ir prieš keletą metų pažeidimai buvo užfiksuoti video medžiagoje, tačiau atrodo tyrimą atlikusių institucijų darbuotojų supratimas apie filmuotą medžiagą yra kitoks, nei ją filmavusių asmenų.

Susipažinęs su aplinkos apsaugos departamento tyrimo išvadomis Edgaras Kuturys šios institucijos atstovams  padėkojo už pastangas na ir galimą prevenciją, nes po pradėto tyrimo minėti smėlio kasimo darbai baigėsi. E.Kuturys taip pat tyrėjus informavo, kad jo žiniomis į Būbliškės kaimą tikrai grunto iš sklypo Mažrimaičiuose niekas nevežė, juolab kad K.Komskio sklypuose Būbliškėse taip pat yra iškastas prūdas ir seniai sutvarkytas gerbūvis.  Pagėgių savivaldybės tarybos narys apgailestavo kad tyrėjai nepatikrino ir nepadarė foto to sklypo, kur atseit nuvežtas tas gruntas. Pasak jo ten jau seniai išklota viskas trinkelėmis ir  grunto pilti nelabai buvo kur.

Čia aprašėme dar vieną pavyzdį, kaip politinių partijų lyderiai, kurie deleguoja į ministerijas žmones dirbti ministrais gali sau leisti Tvarką ir teisingumą suprasti savaip. Ši istorija dar kartą įrodo liūdną tiesą, kaip vienas politikas gali įtakoti ištisas valstybines institucijas, įtraukdamas jas į galimai korupcinę veiklą.

Video medžiagoje žemiau matosi, kaip gruntas iškastas  Kęstučio Komskio sklype yra vežamas į vėjo jėgainių statybų teritoriją už Lumpėnų kaimo, o jei jau smėlis ir ne jėgainininkams buvo vežamas, tuomet vis tiek sunkiasvoriai nusuko visiškai į priešingą pusę, nei yra Būbliškės kaimas, į kurį pasak vežėjų vadovo buvo vežamas smėlis.

meslaisvi.lt