„Kibirkštys” tarp Kauno rajono mero ir A.Tapino persikėlė į savivaldybės Tarybos posėdį.(video)

Gintautas Krilavičius

Gintautas Krilavičius skaito kreipimąsi į Kauno rajono bendruomenę.

Nemažai intrigų socialiniuose tinkluose  susilaukė žurnalisto Andriaus Tapino ir Kauno rajono mero Valerijaus Makūno  pamąstymai apie demokratiją, laisvę ir nepriklausomybę. Įsiplieskusios kibirkštys tarp vyrų persikėlė ir į Kauno rajono savivaldybės Tarybos posėdį. Tarybos opozicija nusprendė pasinaudoti  į viešumą iškilusiu konfliktu ir posėdyje išplatino pranešimą Kauno rajono savivaldybės darbuotojams, įstaigoms, organizacijoms, jų darbuotojams, nariams ir gyventojams:

„Neišskirdami jokios politinės jėgos, vengdami asociacijų su artėjančiais Seimo rinkimais, pakvietėme versti naują lapą Kauno rajono gyvenime. Kviečiame visą savivaldybės įstaigų bendruomenę ir pilietiškus rajono gyventojus puoselėti laisvės ir atsakomybės atmosferą Kauno rajone.
Kreipiamės į visą savivaldybės įstaigų bendruomenę: savivaldybės administracijos tarnautojus, įstaigų ir organizacijų darbuotojus, o ypač „švietimiečius“. Jūs, esate tie žmonės, kurie dirbate rajono žmonių gerovei ir nuo jūsų laisvės priklauso ar galite nevaržomai atlikti savo pareigas. Neišskiriant mūsų atstovaujamų politinių jėgų, vieningai pasisakome už laisvą, ir demokratišką Kauno rajoną, kuriame vyrautų nuomonių ir įsitikinimų įvairovė.
Esame įsitikinę, kad švietimo ir kultūros įstaigos turi būti laisvos nuo perdėtos biurokratinės ir politinės kontrolės. Manome, kad visos savivaldybės įstaigos turi būti atviros visiems, o renginių organizatoriai turi teisę savarankiškai spręsti dėl savo renginių tikslų.
Kviečiame visą savivaldybės įstaigų bendruomenę ir pilietiškus rajono gyventojus puoselėti laisvės ir atsakomybės atmosferą Kauno rajone, kartu kovoti su: bauginimo atmosfera; cenzūra; nuomonių ribojimu; kišimusi į įstaigų veiklą; nurodinėjimu (kaip vykdyti pareigas); tarnybos ribojimą.”

Po opozicijos pranešimo savo nuomonę šiuo klausimu pasakė ir Kauno rajono meras V. Makūnas:

Noriu pasakyti, kad piliečiai turi teisę kritikuoti valdžia, tai yra sveikos visuomenės požymis. Idėja surengti „Laisvės pikniką” vertinau sveikintinai. Gaila, kad pretekstu padiskutuoti apie laisvę tapo nemalonus incidentas, aš tą pripažįstu, nesusikalbėjome, bet noriu pasakyti, kad esu tiesiogiai išrinktas Kauno rajono meras, todėl jaučiu atsakomybę, kas vyksta šiame rajone. Būdami „piknike” patyrėme didelės apimties nemokamo koncerto renginį, tik aš galvoju, kad tokie renginiai neturėtų vykti prieš rinkimus, o vyktų mums visiems sutartu laiku ir tarnautų visai visuomenei. Aš suprantu, kad politikams yra taikomi aukšti reikalavimai ir atsakomybė, tačiau ją turėtų jausti ir žurnalistai. Mane tikrai neramina, kad mes kalbėdami apie patyčias ir smurtą pamirštame, kad esame suaugę ir už tai esame atsakingi. Noriu pasakyti, kad aš ir gerbiamas žurnalistas Andrius Tapinas, pas LR Prezidentę kalbėjomės apie patyčių ir smurto prevenciją. Ten pabrėžiau, kad dažniausiai iš suaugusių šitie dalykai yra irgi stebimi. Šituo atveju ir pamatėme, kas ir kokius kabutėse gražius epitetus socialiniuose tinkluose naudojo ir pasakė apie Kauno rajoną. Kad čia vos ne Šiaurės Korėja, tačiau noriu pasakyti, kad iš visų nedemokratiškų valstybių žmonės bėga, o į Kauno rajono kas metais atvyksta gyventi vis daugiau ir daugiau žmonių. Dar kartą noriu pasakyti, aš suprantu, kad kritika valdžiai galima, bet ji turi būti ir atsakinga, nes žodis „laisvė”,  tai tik žodis, bet už šio žodžio turi būti ir atsakomybė, turi būti darbai.

meslaisvi.lt