„Rūšiuoti” pinigus K.Komskiui trukdo jurbarkiečiai, Pagėgių opozicija prisideda.(video)

P1280961

TRATC valdybos pirmininkė Dainora Butvydienė

Vasario 18d. , kaip ir buvo suplanuota trijose Tauragės apskrities savivaldybėse vyko Tarybos posėdžiai, kuriuose tarybos nariai turėjo apsispręsti, priimti ar ne sprendimą didinti Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro įstatinį kapitalą. Diena anksčiau atliekų tvarkymo įmonės gelbėjimo planui pritarė Tauragės savivaldybė, tačiau išsigelbėti  K. Komskio vadovaujamai įmonei pavyks tik tuo atveju, jei ši Jurbarko savivaldybės tarybos nariams pateiks aiškų veiksmų planą. Pastarosios savivaldybės tarybos nariai vieninteliai apskrityje nusprendė kol kas nepadėti  TRATC-o vadovams gelbėtis nuo įmonės „Kauno Tiltai”. Būtent ši įmonė, pasak TRATC valdybos pirmininkės Dainoros Butvydienės dėl skolos labiausiai spaudžia atliekų surinkėjus. D.Butvydienė aiškintis stojo prieš Pagėgių savivaldybės Tarybos narius, tačiau dėl šioje savivaldybėje priimto, mūsų manymu absurdiško Tarybos posėdžio reglamento, rimčiau atsakinėti į klausimus jai nereikėjo. 30 sekundžių klausimo uždavimo laikas smarkiai apsunkina ne tik klausimo uždavimą, bet ir jo suvokimą. Pagėgių savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Edgaras Kuturys per klausimui skirtas sekundes vis dėl to spėjo paklausinėti D.Butvydienės, kuri patvirtino, kad pinigus TRATC-o vadovas galės  naudoti savo nuožiūra,t.y. atiduoti dalį skolos bendrovei „Kauno Tiltai”, kuriai iš viso atliekų tvarkymo įmonė skolinga 600 000Eur. Per laiką skirtą pasisakymui, E.Kuturys kvietė Pagėgių savivaldybės tarybos narius nepritarti šiam klausimui, tačiau per minutę, kuri skirta tarybos narių pasisakymui, jo argumentų greičiausiai nespėjo išgirsti tarybos valdantieji. Jie vienbalsiai palaimino šį TRATC-o gelbėjimo planą, o kadangi valdantieji, vien tik iš „tvarkiečių” turi absoliučią daugumą taryboje, sprendimas buvo priimtas. Po šio pritarimo K.Komskis  galėjo lengviau atsipūsti, tačiau jis dar nežinojo, kad Jurbarke juo užsiims rimčiau. Šios savivaldybės taryba atrodo turi stuburą. Klausimo svarstyme dalyvavusios TRATC-o atstovės privalėjo išklausyti tarybos narių siūlymus, kurių turėtų imtis TRATC-o vadovai, norintys gauti Jurbarko savivaldybės finansinę pagalbą. Vienas tokių siūlymų, kad TRATC-as būtų reorganizuotas ir iš UAB įkurta viešoji įstaiga, kuri nesiekia jokio pelno, o tik atlieka paslaugą apskrities gyventojams. Pasak Jurbarko savivaldybės tarybos nario Daivaro Rybakovo, jei TRACT-o vadovai nepateiks aiškaus veiksmų plano, neatmetama galimybė, kad Jurbarko savivaldybė nuspręs atliekas vežti į Kauną ir galų gale pasitraukti iš Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro akcininkių. Daivaras Rybakovas situacija komentuoja taip:

Problemą išspręsti bendrovė mato vienu keliu – įkišusi ranką į visų mūsų kišenes. Ne paslaptis – bendrovėje trūksta ūkiškumo. Įrengus 1 ir  2 atliekų sekcijas, buvo planuota kad šių sekcijų užteks bent jau iki 2022 metų. Neapskaičiuota – jos jau pilnos. TRATC vadovybė ėmėsi statyti 3 ir 4 sekcijas. Įrengus minėtas sekcijas,  paaiškėjo, kad atsiskaityti nepavyks. Visų pirma, reiktų peržiūrėti bendrovės veiklos organizavimą. Keistai atrodo, kad ši bendrovė vienintelė iš dešimties Lietuvoje veikiančių regiono atliekų tvarkymo centrų nepasistatė atliekų rūšiavimo linijos. Kuriant bendrovę buvo galima kreiptis į Aplinkos ministeriją, kad skirtų papildomą finansavimą, tačiau to padaryta nebuvo. Paprasčiausiai, buvo nueita lengviausiu keliu – pasamdyta rūšiavimo linija. Didžiausias absurdas – regioninis atliekų tvarkymo centras samdosi rangovą, kuris rūšiuoja atliekas. Tada imi ir pagalvoji, kad toks neūkiškumas kažkam galėjo būti naudingas asmeniškai. Valdymo resursai taip pat turi būti peržiūrėti. Bendrovės interneto svetainėje, kur nurodomas darbo užmokestis, skelbiamas kad čia dirba tik 26 darbuotojai. Na, o laikraščiui „Šilo karčema“ vadovas teigia, jog šiuo metu bendrovėje dirba net apie  40 darbuotojų. Akivaizdžiai per daug. Vasario 15 d. vykusiame komiteto posėdyje K. Komskio teiravausi, ar nemąsto kad reiktų mažinti ir bendrovės administravimo išlaidas. “O ką jūs siūlote, atsisakyti administratorių. Gerai, galime palikti vieną tik Tauragėje, tegul visi žmonės važiuoja į Tauragę”, – akivaizdžiai susinervinęs kalbėjo direktorius.  Bendrovė svarbiausiems darbams atlikti samdosi rangovus. O atlyginimai čia ne tokie prasti. Pavyzdžiui, skelbiama, kad bendrovės direktorius K. Komskis gauna net 1362.31 Eur, o pavaduotojas – 1089.85 Eur. Apie priedus ir kitas išmokas skelbti neprivaloma, todėl ir neskelbiama.

D.Rybakovas centre su Jurbarko meru ir Tarybos nariais lankėsi TRATC teritorijoje

D.Rybakovas (centre) su Jurbarko meru ir Tarybos nariais lankėsi TRATC teritorijoje (Nuotr. L. Lukošiūtės)

Kokių priemonių po tokio Jurbarko savivaldybės tarybos sprendimo imsis TRATC-vadovas Kęstutis Komskis ? Akivaizdu, kad lengvo gyvenimo TRATC-o  vadovo kėdėje kol Jurbarke bus tokie Tarybos nariai  jis gali nesitikėti.

Žemiau pateikiame video, kuriame matysite, kokiomis sąlygomis turi dirbti Pagėgių opozicija: